Ženske, naj bo DAN ŽENA vaš praznik, samo vaš

Ženske, poskrbite, da boste vedele, kaj želite narediti, in se odločite, da to tudi storite. Dan žena je mednarodni praznik žensk, ki ga po svetu že od leta 1917 praznujejo vsako leto 8. marca.

Ženske, naj bo DAN ŽENA vaš praznik

Prvi zabeležen dogodek na tem področju se je zgodil, ko so ameriške socialistke 8. marca 1910 prvič manifestirale v smeri ženske enakopravnosti.

Političarka Klara Zetkin je v tem obdobju nato na 2. ženski konferenci predlagala ta dan za mednarodni praznik vseh žensk. Časi se ekonomska, politična in socialna enakopravnost ter dosežki vseh žensk. Mednarodni dan žena se na 8. marca praznuje od leta 1917, najprej se je praznoval na 19. Marec.

V Sloveniji so se odvijali boji za enakopravnost žensk, že leta 1897, takrat je tudi začel izhajati ženski časopis z imenom Slovenka. Ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica, se je enakopravnost žensk začela povečevati. Leta 1989 je bil ustanovljen prvi telefon za klic v sili za ženske.

Besede feminizem, ki je bila v preteklosti večkrat oblegana z raznimi negativnimi opazkami je z leti postajala vedno bolj pomembna in sprejeta.

Feministka današnjega časa je samozavestna, močna, razgledana ženska, ki ljubi in je ljubljena in ki za svoje pravice ne potrebuje večne borbe ter prilagajanja, ampak le svoj obstoj.

Ženske, naj bo DAN ŽENA vaš praznik

Ženska je lepa in prijetna v vseh življenjskih obdobjih.

Tako kot razigrana deklica, ki simpatično poje in se smehlja, tako kot navihana najstnica, ki se trudi biti čim bolj sprejeta. Izrazito lepoto izžareva še posebej kot mlada ženska od 20 tih do 45 let, ko je v svojem najlepšem življenjskem obdobju. Svojo lepoto izžarevajo tudi ženske srednjih let, ki so tako skrbne, modre in negovane. Ženska, ki ji je potrebno nameniti še več spoštovanja pa je starejša ženska, ki je dala čez številne bitke, vendar je še vedno lepa in prijetna, polna skrivnosti.

Prestrašeni smo, saj je življenje vedno bolj stresno in polno raznih dogodkov, ki v nas vznemirjajo, zato ima ženska še težjo nalogo. Biti močna, stabilna, znati odreagirati, ljubiti, biti iskrena.

MISLI O ŽENSKI

Ženske, naj bo DAN ŽENA vaš praznik

  • Ne glede na to, kje ali kako živimo, ne glede na okoliščine … nismo brez najmočnejše zaveznice, kajti čeprav našo zunanjo strukturo lahko užalijo, napadejo, prestrašijo ali celo zdrobijo, nihče ne more pogasiti zlate iskre in nihče ne more ubiti njene podzemne varuhinje. *Clarrisa Pinkola Estes*
  • Bodi ti – notranja lepota je tista, ki šteje. Sama sebi si najboljša prijateljica, ključ do svoje sreče in takoj, ko se tega zavedaš, si le nekaj srčnih utripov stran do sreče. *Cherie Lunghi*
  • Ugotovi, kdo si izven okvirov svoje družine ali svojega razmerja. Ugotovi, kdo si ti na tem svetu in kaj sama potrebuješ, da se dobro počutiš. Mislim, da je to najbolj pomembna stvar v življenju. Najdi smisel sebe, saj s tem lahko narediš tudi vse ostalo življenju. *Angelina Jolie*
  • Me smo sodobne začetnice. Neverjetne priložnosti imamo za svoj razvoj in ustvarjanje enakosti med spoloma. Živeti hočemo polno in izboljšati življenje vseh žensk. Če nas življenje potiska proti novim ravnem samouresničevanja in svobode, mora imeti razlog za to. Odkriti moramo, kaj nas lahko nauči. Za življenje potrebujemo nove zemljevide.  Družba pluje po nezarisanih vodah. Komajda začenjamo razumeti, kaj vse lahko uresničimo. Zato zgrabite kompas in se pridružite. vsi se moramo še veliko naučiti in veliko dajati … *Louise L. Hay*

Preberite tudi KAKŠNA ŽENSKA STE V MOŠKIH OČEH GLEDE NA ZNAMENJE?