Kako ukrepati, če vas doleti zastrupitev?

Človeško telo je nekaj izjemnega, ker ima tako nenavadno zmožnost, da obvlada silne napade s strani včasih tako sovražnega okolja. Telo lahko nevtralizira ali izvrže mnoge potencialno nevarne snovi, najsi so to organski mikrobi ali industrijske kemične snovi ali minerali. Vendar, če telo vsrkava nizke ravni nekaterih kemičnih snovi ali mineralov več mesecev ali celo več let, se lahko v njem pojavi kronična zastrupitev.

Druga oblika zastrupitve je akutna zastrupitev, ki nastane kot posledica izpostavljanja ali zaužitja nevarnih količin strupenih snovi.

Simptomi kronične zastrupitve so pogosto medli in so lahko različno hudi, prav zato lahko tako stanje včasih zamenjamo za kakšno drugo tegobo ali pa ga sploh ne odkrijemo.

Kako ukrepati, če vas doleti zastrupitev?

Nekateri ljudje zaradi genske napake, ki vpliva na slabo proizvodnjo encimov, ki bi sicer v normalnih okoliščinah presnavljali strupene snovi in nevtralizirali njihov škodljiv učinek ne morejo prenesti niti najmanjšega izpostavljanja določenim kemičnim snovem. Spet drugi ljudje pa so le bolj občutljivi za strupe iz okolja. Ta večja občutljivost je lahko posledica starosti. Mnogo stanj lahko prištevamo med zastrupitve.

Pri nekaterih ljudeh lahko poteka zastrupitev v obliki alergije. Ker se pri vsakdanjih opravilih in načinu življenja vsak dan srečujemo z majhnimi količinami številnih strupov, je včasih težko ugotoviti, kateri strup  ali strupi so odgovorni za zastrupitev.

Nekateri izmed najbolj običajnih in nevarnih strupov so:

  • svinec
  • azbest
  • bencin in drugi naftni destilati
  • radon
  • ogljikov monoksid
  • organofosfati
  • formaldehid
  • onesnaževalci v pitni vodi.

Kako ukrepati, če vas doleti zastrupitev?

Strupene snovi lahko pridejo v telo z vdihavanjem (ogljikov monoksid), prehajanje skozi kožo (pesticidi) ali zaužitjem (svinec). Ko so strupi v telesu, lahko delujejo na številne načine. Kljub razlikam v načinu in mestu vstopa lahko strup najbolj učinkuje na določen ciljni organ. Jetra in ledvice, ki precejajo nečiste snovi iz telesa, so pogosto najbolj občutljiva  za strupe.

Nekatere kemične snovi in minerali se kopičijo v telesni maščobi  in kosteh in se lahko šele kasneje sprostijo. Nevarne snovi lahko učinkovito razcepijo presnovni procesi v telesu, spet druge pa lahko prav zaradi tega postanejo še nevarnejše.

Redna telesna aktivnost, uravnotežena prehrana in tehnike za zmanjševanje stresa, ko sta joga in meditacija lahko pomagajo okrepiti imunski sistem in tako omogočijo telesu, da je bolj prilagojeno na strupe v okolju.

Preberite tudi POVEZAVA MED UMOM IN TELESOM: UM ZDRAVI TELO