Pomemben dejavnik v trenutnem obdobju: vročina ali povišana temperatura

Vročina ali telesna temperatura, povečana nad normalno je praviloma znamenje, da se imunski sistem na vse kriplje trudi premagati vnetje. Če postane vročina tako visoka, da vam ni več prijetno, pa si lahko pomagate na naraven način. Poleg tega morate ugotoviti še, kaj je povzročilo vročino.

Normalna telesna temperatura je od človeka do človeka različna, sega od 35,8 stopinj do 37,4 stopinj. Na telesno temperaturo vplivajo hrana, pijača, telesna vadba, spanje, obdobje dneva in menstrualni cikel. Vročina je nenormalno povišana telesna temperatura. Lahko je znamenje več pogostih bolezni, med drugimi gripe, vnetja mandeljnov, otroških nalezljivih bolezni, kot so norice, pa tudi redkejših bolezni, kot so malarija ali trebušni tifus. Vročinska kap, če ste bili predolgo izpostavljeni vročini, je še en tak vzrok.

Pomemben dejavnik v trenutnem obdobju: vročina ali povišana temperatura

Znanilci dviga temperature so napad tresavice in izmenični občutki vročine in mraza.

Ko se začne vročina, jo lahko spremljata tudi glavobol in hitro dihanje. Če vas začne nenadoma zebsti in tresti, boste najverjetneje zboleli izmed vročinskih bolezni. Najbolje je, če počivate, vendar ni nujno ležati v postelji, razen če želite. Morda vam bo dobro dela mlačna kopel, pazite le, da vas ne prezebe.

OBKLADKI

Na čelo, teme, zapestja in stegna si lahko polagate mrzle mokre obkladke. Preostalo telo naj bo pokrito. Obkladke zamenjajte, ko postanejo topli. Nadaljujte, dokler se vročina ne zniža in se ne počutite bolje.

MOKRI OVOJ

Mokri ovoj telesa je učinkovito sredstvo za zbijanje visoke vročine, vendar morate paziti , da vročine ne znižate preveč. Bolnika tesno ovijte v mrzlo mokro brisačo ali več mrzlih mokrih brisač, potem pa ga pokrijte s suho volneno odejo. Oblogo zamenjajte vsakih 15 do 20 minut, dokler ni bolniku prijetno hladno.

Pomemben dejavnik v trenutnem obdobju: vročina ali povišana temperatura

NADOMEŠČANJE IZGUBLJENE TEKOČINE

Popijte dovolj tekočine, da boste lahko odvajali precej bistrega seča. Izberite vodo in pijače, v katerih je veliko vitamina C, kot so sok črnega ribeza, pomarančni ali limonin sok.

ZELIŠČNA ZDRAVILA

Pijte čaje iz lubja breze, lipovega cvetja, melise, bezgovih cvetov, ingverja ali poprove mete. Pomaga tudi tinktura ehinaceje.

ZBIJANJE VROČINE PRI OTROCIH

Otroka z vročino ne smete hladiti z gobo ali namakati v hladni ali mlačni vodi. To namreč lahko povzroči preveliko znižanje temperature, zato začne otrok drgetati in vročina se spet zviša. Če ima otrok vročino, naj bo oblečen lahko, soba pa naj bo hladna in dobro prezračena. Ponudite mu veliko tekočine.

Opozorilo: Ker je povišana vročina tudi eden izmed znakov Covid-19 virusa, bodite pozorni nanjo.

Preberite tudi POVEZAVA MED UMOM IN TELESOM: UM ZDRAVI TELO