Vnetje in okužba sečil: nasveti v primeru infekcije sečnega trakta

Osemdeset odstotkov žensk kdaj prizadeneta vnetje ali infekcija spodnjega dela sečnega trakta (mehurja in sečnice). To stanje navadno ni nevarno za splošno zdravje. Vseeno pa je pomembno, da ga zdravimo takoj in se izognemo tveganju, da postanejo prizadete ledvice, kar je že resnejša težava. Hkrati s predpisanimi zdravili lahko uporabljate tudi naravna.

Večino infekcij sečnega trakta povzročijo bakterije ESCHERICHIA COLI. Te so normalno navzoče v debelem črevesu, vendar se lahko od zadnjika razširijo v ustje sečnice in navzgor v mehur. Če razmere to omogočajo, se bakterije naselijo v steni mehurja, se razmnožujejo in povzročijo okužbo morda vnetje.

Vnetje in okužba sečil: nasveti v primeru infekcije sečnega trakta

Razmere, v katerih je to še verjetnejše, vključujejo poškodbo sečnega trakta, ledvične kamne, anatomsko nenormalnost, koncentrirani ali kisli urin in nekatere prehranske sestavine.

Če imate vnetje sečil, lahko opazite nekatere od naslednji simptomov: pekoči občutek pri uriniranju, pred njim ali takoj zatem, pogosta potreba po uriniranju, bolečina v spodnjem delu trebuha, bolečina v hrbtu nad pasom, občutljivost nad sramno kostjo, kri v urin, zardi česar je urin moten, močan vonj urina, morda po ribah, vročina, nenadna zaustavljiva nuja po uriniranju.

Da boste splaknili bakterije in druge povzročitelje draženja, pijte dovolj vode, da bo urin svetle barve.

Zmanjšajte vnos količine alkohola, nehajte kaditi ali ga omejite, intimne dele si umivajte samo z vodo, vsak dan popijte kozarček čaja iz ameriškega slamnika, ne nosite tesnega spodnjega perila, jejte veliko hrane bogate z C vitaminom. Pomaga tudi brusnični sok.

Vnetje in okužba sečil: nasveti v primeru infekcije sečnega trakta

ZAKAJ ŽENSKE?

Vnetje mehurja se pogosteje pojavlja pri ženskah kot pri moških, na kar vpliva več dejavnikov. Razmeroma kratka sečnica pri ženskah omogoča bakterijam lahek dostop do mehurja. Med spolnim odnosom se lahko nožnica, sečnica in mehur poškodujejo. Bakterije prodrejo v sečnico.

Tampon lahko pritiska na zgornjo steno nožnice in draži mehur. Med nosečnostjo lahko pritisk povečane maternice otežuje popolno izpraznitev mehurja in s tem povzroči infekcijo. Po menopavzi lahko postanejo stene sečnega trakta tanjše, manj prožne in ranljivejše za vzdraženost.

Preberite tudi ZDRAVJE: BOLEZEN KOT VIR INFORMACIJ