Kaj storiti, ko se pojavita slaba volja in razdražljiva utrujenost?

Vsakomur je znana razdražljiva utrujenost. Počutimo se slabo in smo utrujeni, koncentracija je na ničli in pravzaprav si želimo spanja, smo pa preveč razdraženi, da bi nam uspelo zaspati. Občutek, ki ga danes kaj dobro poznamo, kajti neredko smo prisiljeni delati tui takrat, ko nam telo in duševnost že dolgo sporočata, da je čas za počitek. Tako sedimo pri delu, poskušamo biti kolikor toliko uspešni, če pa se zgodi kaj nepredvidenega, postanemo agresivni. To pomeni slabo voljo.

Številne preiskave so dokazale tesno povezanost slabe volje in razdražljive utrujenosti.

Možgani so preveč izčrpani, da bi lahko delovali, pa jih vendar silimo k dejavnosti. Slednjič ne najdejo sprostitve niti takrat, ko bi se lahko sprostili, tako močno so se navadili na stanje budnosti. Klasičen primer stresa, ki slednjič vodi v slabo voljo.

Kaj storiti, ko se pojavita slaba volja in razdražljiva utrujenost?

Kdor želi ostati dobro razpoložen, naj prisluhne signalom svojih možganov. Ne delajmo prek meje utrujenosti ali celo izčrpanosti, temveč ju premagajmo s kratkim spanjem, z meditacijo, sprehodom ali z nepomembnim klepetom s prijatelji. Popolnoma napačno se je zateči k poživilom, kot so kava, energetski napitki ali pa pijače s kolo. Ti namreč pomagajo samo za kratek čas, nakar pride do znižanja serotonina, hormona sreče, to ima za posledico, da pride razpoloženje na najnižjo točko.

Pod drugi strani pa je mogoče ohraniti dobro voljo z nekaterimi preprostimi prehrambenimi triki. Kako je razpoloženje povezano s hrano, nam dokazuje pohlep po sladkem, do katerega pride pri večini takrat kadar smo slabe volje. V tem primeru ugotovijo možgani nenaden upad energije, ki ga nato skušajo popraviti z ukazom centru za apetit, ki se odzove z volčjo lakoto za sladko. Sladkor naglo, čeprav samo za kratek čas, poskrbi za boljšo energetsko preskrbo organizma. Volčja lakota, še zlasti tista po sladkem, je neke vrste možganski klic na pomoč, če je ta v stiski z energijo.

Kaj storiti, ko se pojavita slaba volja in razdražljiva utrujenost?

Občutek razdražene utrujenosti gre z roko v roki s spremembami preskrbe nevrotransmitorjev v možganih.

Značilen je dvig triptofana in padec serotonina, najpomembnejšega hormona za ustvarjanje občutka zadovoljstva. Triptofan se spremeni v substanco, ki prenaša sporočila živcem, iz njega pa se v nadaljnjem razvije hormon melanotonin. Ta se izloča glede na ritem dneva in noči in skrbi za miren in prijeten spanec.

Preberite tudi SPADATE MED ZNAMENJA KI ZNAJO OSREČITI DRUGE?