Priporočila za boljši spanec

Ste prejšnjo noč dobro spali? Ste se zbudili utrujeni, zbiti in ne veste, ali ste sploh kaj spali? Prijetno spanje potrebuje dobre priprave. Prijetno spanje za dobro počutje, privoščite si! Ste nočna ptica?

1. Držite se urnika.

Ne glede na to, kako ste spali, poskušajte vsako jutro vstati ob istem času. Če boste hoteli on koncu tedna nadomestiti pomanjkanje spanca, vam bo to otežilo vstajanje v ponedeljek. Tudi v posteljo vedno odhajajte ob istih večernih urah.

2. Pojdite za soncem.

Da se bioritem ne bi porušil, naj bi glede na raziskave dnevno potrebovali vsaj 2 uri sončne svetlobe. Študije so pokazale, da veliko starejših in celo mlajših ljudi te količine ne doseže. Moški prejmejo v povprečju 90 minut sončne svetlobe, ženske 45 minut in ljudje v domovih za starejše samo 2 minuti.

3. Gibajte se.

Telesna dejavnost tik pred spanjem ni priporočljiva. Poskrbite, da se je lotite malce prej. Povzroči prijetno utrujenost. Neka raziskava je pokazala, da so ljudje, ki so tekli ali hitro hodili tri dni v tednu, imeli daljše globoke faze spanja kot neaktivni ljudje.

4. Ne jejte preveč pozno.

Da bi prebavili, še preden greste v posteljo, večerjajte najpozneje do pol sedmih. Tako se boste izognili zgagi, ki bi vas mučila ponoči.

Prijetno spanje.
Ste nočna ptica? Za prijetno spanje bo potrebno spremeniti navade.

5. Privoščite si vročo kopel.

Sproščanje v vroči kopeli, ki si jo privoščite poldrugo uro pred spanjem, zviša telesno temperaturo in pozneje poskrbi za ohladitev – biološko znamenje za spanje. Raziskave pri ženskah, starih med 60 – 80 let, ki so trpele zaradi nespečnosti, so pokazale, da je kopel s 40 C toplo vodo podaljšala faze globokega spanja, zaradi česar so se zbudile bolj spočite.

6. Zvečer manj pijte.

Da vam ponoči ne bo treba hoditi na stranišče, približno 2 uri pred spanjem ne pijte ničesar več.

7. Brez nikotina.

Tobak v več pogledih škodi zdravju. Poživljajoč učinek nikotina pa hitro lahko pripelje do nespečnosti. Če se ne morete osreči kajenju, si prižgite zadnjo cigareto vsak 2 uri pred odhodom v posteljo.

8. Hladne temperature koristijo spancu.

Razumljivo je, da bi se v hladni sobi želeli ogreti z grelno blazino. Vendar na to raje pozabite. S tem bi samo motili globok spanec, saj se telesna temperatura ne bi mogla primerno znižati. Da vas ne bi zeblo, se raje dobro pokrijte z odejo.

9. Izogibajte se premetavanju po postelji.

Raziskave so pokazale naslednje; dlje ko boste ležali v postelji budni, bolj nemiren bo vaš spanec. Če ste po 20 minutah še vedno budni, raje vstanite preberite sproščujočo knjigo ali poslušajte umirjeno glasbo.

10. Privoščite si nekaj kapljic baldrijana.

Ta preizkušena rastlina zanesljivo skrajša čas uspavanja in izboljšuje spanec. Kupite standardiziran izvleček baldrijana in upoštevajte navodila za uporabo. Kapljice vzemite 30 – 45 minut pred odhodom v posteljo, vendar ne sočasno z drugimi uspavalnimi sredstvi za izboljšanje razpoloženja.

Vaše spanje pa bo zagotovo moteno v času POLNE LUNE.

Ste nočna ali jutranja ptica?