Skozi oči pisala, uvod v grafologijo II. del

Marsikdo izmed nas se sprašuje, skozi kakšne oči bi morali gledati, da bi bil naš svet lepši. Svet se vrti vse hitreje, in vse kar si želimo, je zadihati. Si vzeti čas zase. Vse bolj se poslužujemo tehnik, ki zmanjšujejo stres in povečujejo zavedanje o sebi. Samozavedanje, kaj to že je? Ugotovite skozi oči pisala.

Pomislimo, kako lahko uporabljamo naše oči. Predstavljajmo si, da gledamo skozi »trše« oči, naša pozornost postane bolj osredotočena na eno stvar, naša vizija postane ožja, izgubimo pozornost na podrobnosti. To se velikokrat zgodi, ko občutimo strah ali anksioznost.

Če smo v nevarnosti, ali če dojemamo sebe, da se nahajamo v boju, nas lahko hitro omejijo naša prepričanja. Visoko nad nami se prižge rdeč alarm in vse, kar bi nas spravilo ven iz nevarnosti, izgine. Se filtrira.

»Mehke« oči kot strategija obnašanja razširi naša obzorja ter prinaša mirnost in varnost, saj lahko problem rešimo na več načinov, in nezaupanje vase samo od sebe odpade. Če bi lahko ugotovili, s čim lahko uravnavate svoje razpoloženje, bi začeli spet pisati?
Bolj lahkotne so naše oblike, pritisk s pisalom na papir postane šibkejši, roka valovi po belini lista, nežnejši postajamo do sebe. Prenehamo hiteti, osredotočimo se na svoje dihanje in misli. Za katere si vzamemo čas, da jih zapišemo.

Na sredino lista lahko, za primer, narišemo piko, v katero preusmerimo svoj pogled. Ko se naše oči sprostijo, se hkrati povečuje periferni vid. Naša pozornost je še vedno usmerjena v piko, z rokami najprej poskusimo mahati v obe smeri, nato počasi dvignemo roke ali palca obeh rok in poskusimo, ali se lahko hkrati osredotočimo na svoje roke in piko.

Grafologija, veda o pisavi, je neke vrste povečevalna lupa za odkrivanje skrivnosti človeka, saj zrcali naše osebnostne lastnosti, znanja, sposobnosti, čustvena stanja in razpoloženja.

Kot ima računalnik na desetine različnih pisav, tako ima tudi človeštvo nešteto znakov, s katerimi ljudje izražajo sebe in svojo osebnost. Kadar pisec v pisavo vloži svojo osebno noto, takrat lahko rečemo, da je razvil svojo osebnost; kot bi odtisnil prstni odtis svoje biti na papir. Se kdaj poslušate, ko govorite?

Uporaba grafologije se je razširila na različna področja. Uporabljamo jo za spoznavanje sebe, saj nam lahko odkrije tisti delček nas, ki ga še ne poznamo. Če si želimo korenito spremeniti neko svojo lastnost, ki nas v življenju ovira, lahko to dosežemo s treningom pisave oziroma grafoterapijo.

Če smo, na primer, nagle jeze, se to v pisavi kaže v trikotnih pentljah črke j. Vemo, da z jezo prizadenemo ljudi okoli sebe, zato bi to lastnost, ki v naše življenje pogosto prinese slabo voljo ali prepire, radi spremenili. Grafolog vam lahko svetuje, kako spremeniti vašo »jezno črko«, vi pa jo začnete po navodilih oblikovati v bolj nežno obliko. Tako s pisanjem bolj valovitih oblik tudi vi postajate bolj nežni. Koliko izmed vas vsakodnevno še piše na roke?

Rokopis je odtis naše duševnosti, naše edinstvenosti.

Dovolite si približati košček vaše notranje lepote skozi pisalo in spoznajte, koliko čudovitega nosite v sebi. Vsak človek je drugačen, zato se tudi naše pisave razlikujejo. V vsakem od nas bi se morala prebuditi želja po edinstvenosti, po svobodni izbiri načina življenja, ki prinaša samozavest in zadovoljstvo.

Prebudimo željo po srečnem, nasmejanem trenutku, ki naj nas obkroža vsak dan in odložimo maske, ki rišejo potrebo po ugajanju družbi. Svet potrebuje svojevrstne, pogumne obraze, ki se nikoli ne naveličajo svojih poti. Ki so včasih vijugaste, včasih trikotne, a nikoli enolične. Kot tudi mi nismo, barviti in edinstveni prebivalci Zemlje. Skozi oči pisala odseva naše bistvo.

Animarum . (IaM)