SANJE USTVARJAJO METAFORE, NA KATERE SE LAHKO OPRIMEMO

Dovolite si sanjati, saj sanje spodbujajo kreativno izražanje
Dovolite si sanjati, saj sanje spodbujajo kreativno izražanje

Dovolite si sanjati, saj sanje spodbujajo kreativno izražanje

Predviden čas branja: 3 minutes

Sanje so zelo dragocena pomoč pri spoznavanju naših kompleksov. Med spanjem se naravna obramba zavesti zrahlja, naše pod osebnosti tedaj prevladajo in lahko spremljamo njihovo notranje dogajanje. Tako ima tisto, kar smo potisnili v podzavest, priložnost, da pride na površje in lahko to sami opazujemo. Sanje imajo to prednost, da nam ponudijo avtoportret celotnega položaja tistega, ki sanja, avtoportret, ki ga napravi podzavest. Naše nočne sanje nekako nadomeščajo to, kar nam manjka z vidika zavesti, da bi napravili točnejšo sliko o globalni dinamiki osebe.

Večina naših organskih sistemov pozna tako dimenzijo lastne vzpostavitve ravnovesja.

Dovolite si sanjati, saj sanje spodbujajo kreativno izražanje

V sanjah se odvija poskus vzpostavitve ravnovesja. Bolj je to izenačevanje silovito ali celo kontrastno, bolj nam omogoča, da občutimo prepad, ki je med zavestnim in podzavestnim. Prav to se dogaja, kadar nas tlači mora, ko je oseba preveč oddaljena od tistega stanja, ki bi omogočalo uravnotežen razvoj. Vendar pa sanj ne bi smeli omejiti le na njihov pomen pri uravnoteženju. Imajo tudi funkcijo predvidevanja. S pomočjo danih podatkov zaslutijo našo prihodnost.

Prav zato jih lahko preučujemo tudi zaradi reševanja problemov. Lahko imajo tudi telepatko ali preroško funkcijo. Vsekakor pa poleg tega, da predstavljajo psihološko dramo, ki se dogaja v nas, odpirajo tudi vrata v neznane dimenzije človeka in so torej dragocena pomoč pri spoznavanju sebe. Potrebe so nam do te mere, da bi se pri osebi,  ki bi ji več noči preprečili sanjanje, zanesljivo pokazali znak izgubljenosti in duševne zmedenosti,  povezani z duševnimi motnjami.

Sanje ustvarjajo metafore, na katere se lahko opiramo, da bi razmišljali o sebi.

Nastajanje teh metafor lahko poteka tudi zavestno. Prav zato s terapevtskimi tehnikami, ki spodbujajo kreativno izražanje, laže dosežejo, da postane to, kar je v podzavesti, vidno ali slišno. Kreativno izražanje nam ponuja ogledalo tega, kar smo, in nam tako nudi priložnost, da začnemo dialog s kompleksi, ki nas ob raznih priložnostih preplavljajo. Vendar pa to izražanje, tudi če se ne trudimo posebej, da bi ga razumeli, pripomore k razvoju posameznika, s tem da nas spodbuja k razkrivanju sojih težav.

Dovolite si sanjati, saj sanje spodbujajo kreativno izražanje

V resnici je ustvarjalnost predvsem gibanje in sooči človeka s problemom, ki ga zapira v začarani krog ponavljajočih se misli in čustev.

Z izražanjem se ublaži to, kar pritiska na nas, čeprav le nejasno razumemo, kaj se dogaja. Z novim dotokom energije odpravimo zavore. Poleg tega ustvarjalno izražanje, ki služi kot podlaga pri opazovanju sebe, nudi tudi neki določen užitek, v tem, kar občutimo običajno le kot delo. Na področju osebnega razvoja je pojem dela ponesrečen, kajti navdušenje obarva s konotacijo prisile.

V resnici ima dialog, s podzavestjo veliko koristi od tega poetičnega odnosa z zavestjo. Taka drža tako rekoč zaokrožuje hladne obrise izraza zavest, ki vsebuje svoj delež razuma in truda, a se bolje ujema z oznako intuicije, domišljije in ustvarjalnosti, ko dosežemo spoznanje samega sebe.