Sanje so del vseh nas, prav tako tudi pomembni simboli

Sanje so namišljeno doživetje zvokov, slik ali drugih občutkov, ki jih doživljamo med spanjem. Pojavljajo se pri ljudeh, večini sesalcev in pri nekaterih vrstah ptičev. Posameznik po navadi ne more izvajati kontrole nad sanjami.

Izjema tukaj je lucidno sanjanje, v katerih posameznik spozna da sanja in lahko do neke mere kontrolira sanjsko okolje. Med sanjanjem lahko občutite močne občutke. Sanje, ki povzročijo občutek strahu ali nelagodja, imenujemo nočna mora.

Sanje so del vseh nas, prav tako tudi pomembni simboli

Proučevanje sanj je izredno zanimivo. Razkrije nam marsikaj o našem duševnem stanju in čustvovanju.

Sanj ni lahko razlagati, saj so dogodki, ki se nam pripetijo v sanjah, le redkokdaj tisto, kar so na prvi pogled. Kadar analizirate svoje sanje, se jih morate spomniti čim bolj nadrobno, in to povezati s svojim življenjem. V članku ni prostora za popoln slovar sanjskih simbolov, ogledali pa si bomo nekaj najpogostejših, in razložili, kako se lahko nanašajo na prihodnost, in kaj vam je storiti.

Če se vam kakšne sanje redno ponavljajo, jih vsakič natanko zapišite in pri tem ne pozabite na razlike, pogosto je v njih ključ do rešitve problemov, ki jih sanje predstavljajo.

Nagonsko boste “vedeli”, katere sanje so pomembne, in si jih veliko bolj živo vtisnili v spomin. Ne pozabite, da nam celo izkušeni psihoanalitiki lahko kvečjemu pomagajo do ključa do naših sanj, njihov pomen pa lahko vsakdo odkrije le sam.

Lahko je verjeti, da sanjamo preroške sanje, ker smo v svojem okolju nekaj opazili in nato to odrinili v podzavest. Obstajajo pa tudi dokazani primeri preroških sanj, ki jih ne bi mogli tako razložiti.

Preberite tudi VPOGLED V PRIHODNOST, STE PRIPRAVLJENI NA?

Najboljša primera sta Lincolnov sanjski privid lastne krste malo pred tem, ko so ga umorili, ali sanje nadškofa Lanyija o umoru nadvojvode Franca Ferdinanda leta 1914.

Ljudje so ponavadi najbolj zaskrbljeni, kadar so sanjali o nesrečah. Bojijo se, da se bodo sanje uresničile. Toda nikoli ne smete pozabiti, da se sanje izražajo v simbolih, le zato poredko se uresničijo dobesedno.

Simbol sanje

Priznana raziskovalka sanj Ann Faraday je v svoji knjigi Igra sanj pripomnila: “Na vsake uresničene preroške sanje, o katerih beremo v časopisih, pride na tisoče prav tako jasnih sanj o mrtvih prijateljih, letalskih nesrečah, popravah, vojskah, umorih predsednikov in podobnem, ki se nikoli ne uresničijo dobesedno.”

SANJE IN POMEMBNI SIMBOLI

  • VREME: Sanje o vremenu se skoraj vedno nanašajo na naš odnos do življenja, kakršno je ali kakršno mislimo da bo. Sanje o nevihti lahko napovedujejo kakšen spor in nam pogosto tudi povejo, kakšen je naš podzavestni odnos do njega. Morda ste se pred nevihto skrili ali pa ste nadaljevali pot in kljubovali naravnim silam. Natanko premislite o življenjskih odločitvah, takšne sanje vas lahko spodbudijo k odločnemu ukrepanju.
  • ŽIVALI, TUDI PTICE: Živali, o katerih sanjamo, in zveze, v katerih se pojavljajo, so lahko tako različne, da je zelo težko napovedati, kaj bi lahko pomenile. Sanje o živalih so pogosto besedne igre. Na primer mož, ki sanja o volku, verjetno razmišlja, kako bi zapeljal neko žensko.
  • PREGANJANJE: Ljudje pogosto sanjamo, da nas preganjajo. Tega nas je strah. Včasih v sanjah tudi mi koga zasledujemo. Vprašajte se, ali vas tudi v resnici kdo ali kaj zasleduje in kaj bi to lahko poosebljalo. Če se vam zasledovalec približuje, morda ne morete rešiti kakega problema, če pa vi koga zasledujete, je lahko to ugoden znak, da obvladate položaj.
  • HRANA IN PIJAČA: Če ste vezani na dieto, imajo lahko vaše sanje zelo stvarno razlago. Lačni ljudje pogosto sanjajo o okusni hrani. Če temu ni tako, pomislite na vrsto hrane, ki ste jo jedli v sanjah in kako ste jo jedli.
  • POPOTOVANJE: Če pred potovanjem sanjamo o letalskih, avtomobilskih ali ladijskih nesrečah, je lahko to samo odraz naše notranje napetosti. Če v sanjah raziskujete nenavadne pokrajine, lahko pomeni, da ste pripravljeni na nove dogodivščine. Sanje o vožnji z javnim prometnim sredstvom brez vozovnice so pogosto odraz občutka, da ne obvladamo okoliščin.
  • LETENJE: V skoraj vsaki sanjski knjigi povezujejo sanje o letenju s spolnostjo. Res je z njimi pogosto povezana misel na spolnost, čeprav lahko pomenijo tudi samo preprosto veselje. Toda veselje je lahko tudi v tem, da lebdite visoko v zraku in da imate pregled nad vso pokrajino. Sanjanje o letenju brez naporov izraža željo, da bi se znebili vsakdanjih težav.
  • NESREČE: Sanje o nesrečah so med najpogostejšimi preroškimi sanjami. Včasih je vredno ukrepati. Če ste na primer sanjali, da so vam odpovedale zavore v avtomobilu, jih preglejte! Morda ste podzavestno opazili, da je nekaj narobe. Ne pozabite pa, da je na vsake preroške sanje o nesrečah tisoč takih sanj, ki se nikoli ne izpolnijo.
  • VODA: Voda simbolizira našo podzavest. Zlasti sanje o morju nas spodbujajo, naj posvetimo več pozornosti psihološkemu problemu, ki nas muči. Morda vam sanje sporočajo, kako obvladujete neki problem. Če se v sanjah umivate, vam sanje svetujejo, naj bi se očistili, torej vnovič razmislite o svojem odnosu do neke stvari.
  • SPOLNOST: Freud je videl spolnost v skoraj vsakem sanjskem simbolu, to mu zdaj zamerijo. Uravnovešen človek naj bi v jasnih sanjah o spolnosti užival. Če se v sanjah bojite ali so povezane z nasiljem, pomislite na svoje nazore o spolnosti. Če se vam sanje o spolnem nasilju ponavljajo, bo zares treba k psihologu. Nikar si ne delajte skrbi zaradi “neokusnih” seksualnih sanj. Zavedajte se, da ste si “neokusne” podobe čisto sami priklicali v sanje in da imajo svoj namen.
  • OGENJ: Ogenj pomeni energijo. Pomembno je seveda, kaj gori. Morda vam svetuje, da se bolj živahno spoprimete s kakšnim problemom, ali pa vas opozarja, da vas nekdo napada. Ogenj ima tudi seksualen pomen, morda vam napoveduje, da vas bo nekdo izredno privlačil. Če sanjate, kako nepoškodovani stopate skozi plamene, lahko pomeni, da si po nepotrebnem delate skrbi glede kake stvari, ki ni tako zapletena, kakor si mislite.

Preberite tudi KO PRIDEJO TEŽAVE, SE USMERITE VASE

Sanje spremljajo hitri očesni gibi. Človek, ki sanja, premika oči prav tako, kot bi bil buden in bi gledal okrog sebe.

Poznate svoje sanje?

Če ga takrat zbudimo, se navadno živo spominja sanj, če pa ga pustimo, da spi naprej, se zjutraj pogosto sploh ne spomni več, da je sanjal. Ko sanjamo, nam srce bije hitreje. V sanjah nas čudne, nenavadne in neverjetne stvari sploh ne presenečajo. Naši spomini so prava zmeda in zmešnjava.

Vsak človek, ko je buden, premišljuje kako bi obvladal zunanji svet, v sanjah pa je le opazovalec svojega notranjega sveta.

Samo s sistematični zapisovanjem sanj boste lahko sami ugotovili njihovo preroško vrednost. Ne pozabite, da sanjamo vsi. Če si vzamete toliko časa, da se boste spomnili svojih sanj in jih raziskali, se vam bo razkril očarljiv svet sanj, ki vas bo poplačal za vse napore, tudi če se ne bo hkrati posrečilo pokukati v prihodnost.

Pripravljeno za Sensa.si

Preberite tudi UPORABA ASTROLOGIJE V SMERI OSEBNEGA RAZVOJA