Vas zanima, kateri so praktični načini za lažjo osebno rast in razvoj?

Na sebi vedno lahko nekaj izboljšamo. Človeški potencial je neomejen, zato je nemogoče doseči točko zadovoljstva brez rasti. Kadarkoli mislimo, da smo dobri, smo lahko še boljši. Preberite nekaj nasvetov, ki so lahko v pomoč na vaši poti osebne rasti in razvoja. Nekateri so preprosti koraki, katerih se lahko takoj lotite in vam ne vzamejo veliko časa in energije. Nekateri pa so večji koraki, za katere si je treba zavestno prizadevati, vendar je smotrno da vztrajate, saj se izplača.

Vas zanima, kateri so praktični načini za lažjo osebno rast in razvoj?

Nasveti za hitrejšo osebno rast in razvoj

 • Berite, čim več
  Knjige so zagotovo vir modrosti. Več knjig kot berete, več modrosti prejemate.
 • Naučite se novega jezika
  Učenje jezika je dobra veščina, ter izkušnja, ki odpira misli.
 • Izberite si nov hobi
  Vaš novi hobi je lahko tudi rekreacijski hobi. Na primer, lahko poskusite lončarstvo, kuhanje, ples, oblikovanje itd. Če se naučite česa novega, se raztezate v različnih vidikih, bodisi fizično, duševno ali čustveno.
 • Ustvarite inspiracijski kotiček
  Vaše okolje vam določa razpoloženje. Če živite v navdihujočem okolju, boste navdihnjeni vsak dan. Če je v vaši hiši prostor, ki je videti neurejen ali dolgočasen, ga dvignite na naslednjo stopnjo tako, da ga prebarvate ali investirate v udobno pohištvo, da bo to vaš prostor, ki bo vedno izžareval občutek dobrodošlice in navdiha.
 • Premagajte svoje strahove
  Najsi gre za strah pred negotovostjo, strah pred javnim nastopanjem ali strah pred tveganjem, vsi vaši strahovi vas ohranjajo v enakem položaju in vam preprečujejo, da bi izboljšali svoje življenje. Zavedajte se, da vaši strahovi odražajo področja, kjer lahko rastete, saj delujejo kot kompas in kažejo na področja, na katera je treba biti pozoren.
 • Zbudite se zgodaj
  Mnoge raziskave nakazujejo, da zgodnje zbujanje vpliva na izboljšanje vaše produktivnosti in kakovosti življenja. Ko se zgodaj zbudite, se lahko posvetite le sebi. Dnevu boste dodali dodaten čas, vpili jutranjo vibracijo in absorbirali zgodnjo jutranjo sončno svetlobo, ki bo vašim možganom pomagala preklopiti v aktivni način.
 • Napišite pismo svojemu prihodnjemu Jazu
  Kje se vidite čez pet let? Kakšen človek boste, ko se boste naučili, kako se izboljšati? Napišite pismo svojemu prihodnjemu jazu in ga zapečatite. V koledar vnesite datum, da ga odprite čez 5 let. Nato začnite delati na tem, da postanete oseba, ki jo želite zaznati v tem pismu.
 • Pojdite iz svoje cone udobja
  Prava osebna rast prihaja s trdim delom ter odrekanjem in prilagajanjem. Če smo ves čas v udobnem naslonjaču življenja, stagniramo. Ugotovite, kje so vaše meje cone udobja in kako lahko začnete postopoma izstopati iz njih.
 • Postavite nekoga pred izziv
  Konkurenca je eden najboljših načinov za rast in pomoč pri izboljšanju sebe. Postavite si izziv in tekmujte z zainteresiranim prijateljem, kdo bo prvi dosegel cilj. Skozi postopek bosta oba pridobila več, kot če bi se sami odpravili na cilj.
 • Prepoznajte svoje mrtve točke
  Znanstveno se mrtve točke nanašajo na področja, ki jih naše oči niso sposobne videti. V smislu osebnega razvoja so slepe točke stvari o nas samih, ki se jih na prvi pogled ne zavedamo. Odkrivanje mrtvih točk vam pomaga odkriti področja, ki potrebujejo izboljšavo.
 • Vprašajte za povratne informacije
  Vprašanje, ki za odgovor nudi povratne informacije vam daje dodatno perspektivo.
 • Ostanite osredotočeni na sezname opravkov
  Če začnete dan s seznamom nalog, ki jih želite opraviti, boste lažje ostali osredotočeni. Za primerjavo so lahko dnevi, ko tega ne počnete, kaotični ali neproduktivni. Nekatere naloge lahko pozabite ali vam na koncu zmanjka časa, saj niste ustvarili načrta.
 • Postavite si velike in drzne cilje
  Veliki in drzni cilji vas usmerjajo preko običajnih zmogljivosti, saj so veliki.
 • Priznajte svoje napake
  Vsak ima pomanjkljivosti, a najpomembneje je, da jih razumete, jim priznate in jih skušate izboljšati. Ne pozabite, da to počnete z občutkom ljubezni do sebe. Ne glejte na svoje napake skozi samokritično luč. Tu gre za iskanje področij, za katera menite, da jih lahko izboljšate, in ne za iskanje stvari, ki narobe.
 • Pojdite v akcijo
  Najboljši način za učenje in izboljšanje sebe je zagotovo je ukrepanje.
 • Učite se od ljudi, ki vas navdihujejo
  Pomislite na ljudi, ki jih občudujete, ljudi, ki vas navdihujejo. Ti ljudje odražajo določene lastnosti, ki jih želite imeti, zato jim sledite.
 • Izogibajte se negativnim ljudem
  Star pregovor pravi, da smo povprečje 5-tih ljudi, s katerimi preživimo največ časa. Ne preživite preveč časa v družbi negativnih ljudi, če čutite, da vas vlečejo navzdol.
 • Zmanjšajte čas, ki ga porabite za razna družbena omrežja
  Če ste prijavljeni na več omrežjih, lahko izgubite veliko časa. Ta čas lahko veliko bolje uporabite v smeri, da izboljšate sebe, namesto da premlevate, kaj se je zgodilo drugim.
 • Meditirajte
  Meditacija vas pomaga umiriti in biti bolj zavestni, hkrati pa izboljša vaše duševno zdravje. Meditacija vam lahko pomaga tudi pri boljšem spanju, produktivnosti in naklonjenosti do okolice.
 • Spustite preteklost
  Prenehajte se oklepati raznih negativnih vzorcev in težav, povezanih s preteklostjo.
 • Pokažite dobroto tistim, ki vas spoštujejo
  Biti prijazen nam pomaga gojiti druge lastnosti, kot so sočutje, potrpljenje in ljubezen. Pomagajte tistim, ki si vašo pomoč zaslužijo, saj vas cenijo.
 • Počitek je zelo pomemben
  Pomembno je, da prepoznate svojo potrebo po počitku. Vsak teden si vzemite nekaj časa zase. Sprostite se v pravem pomenu besede.
Vas zanima, kateri so praktični načini za lažjo osebno rast in razvoj?

Zapomnite si, da ste sami krojač osebne rasti in razvoja, zato se naučite, kako se izboljšati. Odločite se, da boste sprejeli vseživljenjsko pot rasti in sprememb. Začnite svojo rast tako, da izberete nekaj zgornjih korakov in redno delate na njih. Rezultati morda ne bodo vidni takoj, vendar boste čez nekaj časa zagotovo spoznali, da so bili vredni truda.