Plavanje je idealen šport za ljudi z artritisom in drugimi težavami s sklepi. Je učinkovita zabava in pot do vitalnosti.

V nasprotju z drugimi športi pri plavanju sklepi in vezi niso v nobenem primeru preobremenjeni, zato je nadvse primerno tudi za čezmerno težke ljudi. Zato s plavanjem dosežete na lažji način želeno vitalnost. Plavajo lahko tudi astmatiki. Topel in vlažen zrak, ki je značilen za zaprta kopališča, preprečuje napade astme, povezane s povečano telesno dejavnostjo.

Pri plavanju je obremenjena vsa mišična skupina. Voda pa skrbi za popolno varnost, in skoraj ni nevarnosti za nastanek poškodb. Ugotovili so, da naj bi imelo plavanje podoben učinek kot meditacija, medtem ko drsite skozi vodo, se lahko popolnoma prepustite svojim mislim. Da bi imeli od plavanja večjo korist, lahko spreminjate sloge plavanja in tako spodbujate delo različnih mišičnih skupin. Za vsako dolžino bazena izberite drug slog, enkrat prostega, drugič prsnega, pa hrbtnega itd..

Plavanje
Plavanje

DOBRI RAZLOGI ZA PLAVANJE:

1. Aerobna telesna dejavnost, ki je za sklepe najbolj varna.

Skrbi za zvišanje srčnega utripa ter boljši krvni in limfni obtok, pri čemer ostanejo sklepi popolnoma neobremenjeni. Vadba v vodi je blagodejna za starejše ljudi, nosečnice, bolnike z artritisom ali za okrevanje po poškodbah.

2. Sodeluje celo telo.

Priporočljivo je, spreminjate slog plavanja.

3. Je velik potrošnik kalorij.

Celo pri počasnem plavanju porabi 68 kg težek človek v pol ure približno 300 kalorij; pri vajah v vodi , izvajanih z zmerno hitrostjo, pa boste v 5 minutah pokurili skoraj 60 kalorij ali več, če ste težji.

blank

Najboljši plavalci ste škorpijoni in ribice.