Kako delovati in se soočati s pasivno agresivnim partnerjem?

Predviden čas branja: 5 minut

Prevladati in biti agresiven ne pomeni vedno soočiti se z drugo osebo, ali biti resnično nasilen. Obstaja nekaj posameznikov, ki so lahko pasivno agresivni in vas lahko posredno ali diskretno prizadenejo, ne da bi bili v resnici slaba oseba. Ko je faza začetne zaljubljenosti končana, se v razmerju začnejo pojavljati razlike. Lahko pride do konfliktov, prepirov in nesoglasij. V takšnih trenutkih je pasivno agresivna oseba namesto, da bi neposredno izrazila, kaj čuti, lahko pasivno agresivna do vas.

Pasivno-agresivno vedenje je opisano kot izogibanje neposrednemu soočenju in namesto tega posamezniki uporabljajo posredne načine, da izrazijo svojo negativnost. Kadar od njih pričakujete odgovor, lahko komentirajo, zavlačujejo, se zmerjajo ali uporabijo tišino.

Kako delovati in se soočati s pasivno agresivnim partnerjem?

Kaj povzroča pasivno agresivno vedenje?

Obstaja veliko razlogov, zakaj posamezniki namesto iskrene in neposredne komunikacije uporabljajo pasivno agresijo. Nekateri so bili vzgojeni v okolju, kjer je bila ta posredna oblika komunikacije običajna. Drugi so morda doživeli zavrnitev, kar jih odvrača od bolj neposrednega pristopa k sporočanju svojih občutkov.

Prepoznavanje pasivno-agresivnega vedenja v razmerju

  • Pasivno agresivni ljudje so trmasti in neučinkoviti. Krivijo druge, so zamerljivi, upirajo se predlogom in se izogibajo odgovornosti. Ne znajo izražati svojih občutkov, partnerju ne bodo dali vedeti, kaj hočejo, in pričakujejo, da bodo drugi prebrali njihove misli. Pasivno agresivna oseba zatira svojo jezo in se ne zaveda sovražnosti, ki jo čuti. Običajno se počutijo nerazumljene, občutljivi so na kritike in komentarje.
  • Čeprav vam ljubljena oseba neprestano zatrjuje, da nima težav z vašo družino, se vedno ko se zgodi dogodek ali priložnost, da se z njimi sreča, umakne. Če se želite spoprijeti s tem, preprosto vprašajte ljubljeno osebo, zakaj se izogiba vaši družini in se potrpežljivo pogovorite z njo, kako se počutite glede tega.
  • Strupen partner večkrat namerno načrtuje delovne sestanke ali svoje osebne obveznosti v dneh, ko nameravata preživeti nekaj kakovostnega časa skupaj. Da bi to rešili, se pogovorite o tem.
  • Ne pride pravočasno v posteljo in se izmika skupnemu preživljanju časa. Če želite to urediti, se pogovorite z njim o njihovih alternativnih spalnih navadah in mu povejte, da pogrešate njegovo prisotnost v postelji.
  • Ne odziva se na vaša sporočila, zaradi česar se lahko počutite prezrte. Pogovorite se z njimi, kaj se mu zgodi, ko prejme vaša sporočila, in poskusite ugotoviti razlog, zakaj se ne more odzvati. Včasih se takšni ljudje namerno odločijo, da se ne bodo odzivali na e-poštna sporočila ali besedila kot način sporočanja neodobravanja, frustracije ali pomanjkanja zanimanja. Nenaklonjenost je lahko način, na katerega nekateri ljudje sporočijo, da se ne želijo ukvarjati s partnerjevimi potrebami ali zahtevami ali da imajo negativne občutke glede obravnavane teme.
Kako delovati in se soočati s pasivno agresivnim partnerjem?

Kako se soočiti s pasivno agresivno osebo?

Bodite realistični.

  • Zavedajte se, da se takšen partner verjetno ne bo spremenil. Na splošno je pasivno agresiven partner prijazen, ker se izogiba neposrednemu soočenju in ne zna odkrito izraziti jeze. Če želite obvladati pasivno agresivno vedenje, bodite zelo natančni glede tega, kaj vas moti.
  • Ne bodite skrivni pomočnik, ki omogoča pasivno agresivno vedenje, tako da dovoli, da vas partner zlorablja. Če se izogibate spopadom, kopičite težave in partnerju s tem omogočite, da vas še naprej zlorablja.
  • Ne odzivajte se na provokacije pasivno agresivnega partnerja. Bodite mirni, opazujte, kaj počne, prepoznajte sprožilce lastne jeze in bodite proaktivni, da ne boste padli v vzorec pričakovanja nečesa, kar se nikoli ne zgodi.

Osredotočite se nase.

Edina oseba, ki jo lahko nadzorujete, ste sami, zato nehajte spreminjati slabega partnerja. Upravljajte svoje življenje in se izogibajte manipulacijam. Če želite ostati s to osebo v razmerju, jasno povejte, da želite sklepati kompromise, tako da bosta oba zadovoljena.

Bodite odločni.

Najboljši način, kako ravnati s pasivno agresivnim partnerjem, je, da aktivno uveljavljate svoje potrebe in občutke na jasen način in ne umaknete, če postanejo nasilni. Jasno izrazite svoja čustva, izogibajte se dvomljivim besedam in uporabite jaz za začetek stavka.

Izogibajte se igranju igre.

Spomnite se, da niste vi težava, ampak težava je v tem, da vas partner skuša nadzorovati s pasivno agresivnostjo. Nikoli se ne prepirajte, ker se bo postavil v obrambo in zanikal, da je storil kaj narobe. Postavite meje in predvidevajte posledice. Najboljši način za obvladovanje pasivne agresije je, da jo razkrijete.

Kako delovati in se soočati s pasivno agresivnim partnerjem?

Zavedajte se, da se ljudje, ki se bojijo konfrontacije, pogosto znajdejo v odnos s podobnimi posamezniki, v smeri, da se lahko obe strani izogneta prepirom. Če se oba bojita, da bi izrazila svoja resnična čustva, morata biti iskrena drug do drugega, predvsem o tem kako se počutita. Če vaš partner ne more sklepati kompromisov in pravi, da ste sami krivi, da gre v razmerju vse narobe, je to slab znak, ki vas vodi k razmisleku o prekinitvi. Ljudje so lahko pasivno agresivni v zakonih in odnosih, včasih pa se to pozna tudi v prijateljskih odnosih ali celo v službenih povezavah.