Otroci in odgovornost

Otroci in odgovornost ter strah pred odločitvijo. Že v mladih letih sem bila ena izmed tistih, ki ni veliko govorila o otrocih. Sedaj sem stara 35 let, že deset let sem v partnerstvu s čudovitim moškim, ki ima morje pozitivnih lastnosti. V preteklih letih sva oba gradila študij, kariero, stanovanje in podobne zadeve. Sedaj, ko je vse to urejeno, je spregovoril o želji po naraščaju. Čeprav ne pritiska preveč name, me je zgrabila panika.

Ne vem, kaj je narobe, ampak začutila sem odpor pred dojenčki, strah me je nosečnosti. Strah me je odgovornosti, občutek imam, da se bo najino življenje z otrokom porušilo. Veliko potujeva, drugače pa sva cele dneve zaposlena. Ker sem tip deloholika, se bojim tudi, da potem ne bi zadostila svojim kriterijem. Kaj naj storim, saj vem, da sem krivična do partnerja?

Otroci in odgovornost – Magdalena svetuje

Draga bralka, ljudje smo si različni. Nekaj desetletij nazaj bi vas ob vašem pisanju marsikdo ozmerjal, kako lahko tako razmišljate. Danes pa je to nekaj povsem normalnega, saj se veliko žensk samostojno odloči, da ne bodo imele otrok, s čimer ni popolnoma nič narobe. Torej vaš strah je potrebno razčleniti in resnično pretehtati vsa dejstva. Je pa res, da vaš partner pričakuje vsaj enega otroka. Pišete da vam to veš čas govori tako, da je skoraj nemogoče, da bi s nemudoma strinjal z vašo odločitvijo, da ne bosta imela otrok.

Veliko je mamic, ki so pred nosečnostjo razmišljale podobno kot vi. Ob zanositvi in stiku z dojenčkom, se je pa njihovo razmišljanje popolnoma preobrazilo v pozitivno smer. Res je, da ste vi sami gospodar svojega telesa, zato ni smotrno, da bi se odločali za nosečnost samo zato, da ustrežete svojemu partnerju. Takšna nosečnost lahko nosi s sabo velike psihične težave. Morda bi bilo prav, da se odpravite na pogovor k kašnemu svetovalcu, s katerim boste veliko lažje razjasnili svoje dvome in se odločali. Časa imate še nekaj let. Zato se nikar ne prisiljujte, saj ste napisali, da je na ginekološkem področju z vami vse v najlepšem redu.

Nikar ne nasedajte na govorice, da bi morala zanositi čim prej, saj vas to le še dodatno obremenjuje in straši. Pomembno je, da ste srečna in zadovoljna s svojim življenjem, zato ne vrzite puške prehitro v koruzo, da vam ne bo kasneje žal.

Članek je bil objavljen v reviji Lady/Magdalena svetuje

Če imate tudi vi težavo, pokličite za individualen nasvet.