ALERGIJA

Alergija – Zdrav imunski sistem po navadi hrani svoje orožje za nevarne vsiljivce, kot so bakterije in virusi. A včasih v vnemi zamenja nevarne snovi s škodljivimi. Takrat pride do najbolj pogoste imunske motnje – alergije.

Alergija – Alergijska reakcija je pretiran napad imunskega sistema na nekaj povsem nedolžnega. Če ste občutljivi na cvetni prah in boste poduhali cvetlico, bo vaš imunski sistem na to reagiral z zaščitnimi protitelesi in poskušal uničiti dražečo snov. Ta protitelesa spodbujajo sproščanje posebnih snovi, zaradi katerih med drugim nabreknejo krvne žilice v nosu. Ne glede na vrsto alergijske reakcije bodisi v dihalnih poteh, na koži ali v želodcu in črevesju so temeljni mehanizmi vedno enaki.

Najpogostejše alergijske reakcije so: seneni nahod, koprivnica, astma, anafilaksija in hišne pršice.
Oh, spet ta nadloga alergija.

Alergija – Najpogostejše alergijske reakcije so:

SENENI NAHOD

Pojavi se ko zacvetijo drevesa, rože in trave. Njihov cvetni prah izzove reakcijo v nosu, tako da izpostavljene celice začno izločati histamin. Sluznica v vekah oteče, iz nosa začne teči, pojavi se kihanje, oči in nos začnejo srbeti.

KOPRIVNICA

Ta alergična kožna reakcija se kaže v obliki rdečih srbečih izpuščajev premera 1- 5 cm, ki se lahko pojavijo po celem telesu.

ASTMA

Alergen, kot je denimo mačja dlaka, lahko izzove krče gladkih mišic okrog bronhijev, skozi katere pride v pljuča kisik in se iztiska ogljikov dioksid. Posledica zoženih dihalnih poti so težave z dihanjem, oteženo je predvsem izdihovanje.

ANAFILAKSIJA

Je najbolj nevarna oblika alergije, saj zaradi nje začne hitro otekati grlo, kar prekine dovod zraka v pljuča. Izzovejo jo lahko piki žuželk ( ČEBELE, OSE), alergeni v hrani, lateksu ali zdravilih. Če prizadeti človek ne dobi takoj injekcije adrenalina, se lahko to zanj konča usodno.

HIŠNE PRŠICE – ALERGIJA

So alergeni, ki so prisotni prav povsod. Ne živijo le v posteljnini, ampak tudi v vsakem kupčku prahu. V veliki meri jih lahko uničite tako, da rjuhe, prevleke za blazine operete vsak teden vsaj na 60 C.

Device, tehtnice in raki imate bolj šibek imunski sistem, zato bodite še posebej pozorni.

Preberite tudi BROMEALIN JE RAZLOG, DA ZAUŽIJETE ANANAS