Alergije na hrano in preobčutljivost. V današnjem času so v veliki meri prisotne alergije na hrano.

Alergije na hrano in preobčutljivost – Ko govorimo o prehranski alergiji, je pomembno poudariti, da so živila danes obdelana z različnimi dodatki. Le ti podaljšujejo obstojnost, dajejo lepši izgled in boljši okus. Seveda pa morajo biti ti dodatki uradno odobreni, vendar to žal ne pomeni, da se posameznik nanje ne bo odzval s preobčutljivostjo.

Ljudje so alergični na različna živila.

Načeloma velja, da če se pojavi alergija pred tretjim letom, bo le ta v 80 % primerov minila v roku teh let. Če se alergija pojavi po tretjem letu, pa bo le ta minila v roku treh let samo v 33 % primerov. Obstajajo pa seveda tudi izjeme, ki jih je vedno več.

Preobčutljivost za posamezna živila in alergije na hrano

Ali je bolnik preobčutljiv za določena živila ali ne, lahko pove sam. Velikokrat pa tega ne vemo oz. le sumimo, da so določena obolenja ali simptomi posledica določenih živil, za katera je bolnik preobčutljiv.

Tako imenovane izločitvene diete so pravzaprav diagnostične diete. Tu ne gre za zdravljenje s hrano, temveč za ugotavljanje, za katero živilo je človek preobčutljiv. Ko izločimo določeno živilo iz obroka, izginejo bolezenska znamenja, ki jih je povzročilo živilo, na katero je bil bolnik preobčutljiv.

Najpogosteje povzročajo alergična obolenja naslednja živila: žita in žitni izdelki, zelenjava in gobe, začimbe in zelišča, školjke, oreški in semena, jajca, mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki.

Živila, ki zelo pogosto povzročajo alergije

– Avokado
Avokado vsebuje ogljikov hidrat manoheptulozo, ki pri diabetikih tipa II lahko povzroča visoko raven sladkorja v krvi. Približno 3 % vseh alergij tipa I je posledica uživanja avokada.

– Fižol
Posebne vrste fižola vsebujejo strupe, ki jih uniči zgolj kuhanje. Tudi kuhanje »al dente« ne pride v poštev; fižol se mora skuhati do mehkega, drugače ostane preveč lektinov, ki lahko uničijo površino črevesja, kar ima za posledico vnetje. Tudi soja je vedno pogostejši povzročitelj alergij, verjetno zato, ker je alergen soje, glicinin, odporen na vročino.

– Grah
Če vaš otrok uživa predvsem stročnice brez mesa in sira ter se prehranjuje v glavnem brez živalskih izdelkov, obenem pa opažate motnje v rasti, je to morebiti posledica proteaznih inhibitorjev v stročnicah. To so rastlinske snovi, ki so v velikih odmerkih škodljive. Če jih skuhamo, se njihov učinek zmanjša.

– Krompir
Zelene, nezrele dele pri krompirju je potrebno odstraniti, ker vsebujejo solanin, ki ga predvsem otroci slabo prenašajo. Če jih po jedi s krompirjem praska v grlu, imajo glavobol, jih boli trebuh in imajo drisko gre lahko za reakcijo na solanin. Ker je solanin topen v vodi, jo po kuhanju odstranimo, če je bil krompir zelen.

-Paprika, redkev, cikorija
Omenjene vrste so le redko krive za alergije. Redkev lahko povzroči težave, če je pojemo preveč. Olje v redkvi lahko draži sluznico prebavnega trakta, lahko pa tudi povzroči nastanek alergij na druga živila. Delno prebavljeni delci lahko prodrejo skozi načeto črevesno sluznico v telo in se razvije alergija.

Tudi zelena zelenjava lahko povzroči alergije

– Zelena
Vsaka druga oseba z alergijo tipa I se mora izogibati zeleni. Zelena je že od nekdaj znana kot afrodiziak, ki v sebi skriva veliko tveganje, ker lahko pride do navzkrižnih reakcij. Če imate alergijo na zeleno, se morate izogibati naslednjim vrstam zelenjave in začimb: pelin, korenje, peteršilj, janež, koromač, kumina, čebula, česen, paradižnik, koper in curry.

– Beluši in špinača
Obe vrsti zelenjave vsebujeta saponine, ki so prisotni tudi v stročnicah. Da bi se izognili alergijski reakciji, je treba zelenjavo, ki vsebuje saponine, kombinirati z živili, ki vsebujejo maščobe in beljakovine. Saponini vežejo maščobe in beljakovine, tako da jih telo ne more prevzeti.

– Paradižnik
Zelene dele paradižnika je treba odstraniti. Prav tako kot zelen krompir vsebuje solanin. Kdor ima previsok krvni tlak, ga mora po obroku, ki je vseboval paradižnik, ponovno izmeriti. Lahko se namreč poviša, ker paradižnik v velikih količinah vsebuje snov serotonin, ki dviguje krvni tlak.

– Paprika, feferoni, kajenski poper
Sladka paprika vsebuje malo kapsaicina te snovi, kajenski poper pa zelo veliko. Kapsaicin vzdraži toplotne receptorje v telesu, tako da je osebi vroče že med jedjo ali pa takoj po njej.

– Olje poprove mete
Ljudje, ki imajo težave s krvnim obtokom, ne smejo uživati prevelikih količin bombonov iz poprove mete. To velja za tiste, ki reagirajo na mentol z trepetanjem srca. Nekateri se lahko pri velikih količinah slabo počutijo in bruhajo.

Živila, ki povzročajo alergije
Živila, ki povzročajo alergije

Živila, ki lahko tudi povzročajo alergije

– Mandlji
Grenki mandlji vsebujejo cianovodikovo kislino, zato morajo biti otrokom nedostopni. Alergiki na cvetni prah breze se morajo prav tako izogibati mandljem in lešnikom, saj lahko pride do navzkrižne reakcije.

– Orehi
Orehi vsebujejo, tako kot banana in paradižnik, velike količine tkivnega hormona serotonina, ki lahko zviša krvni tlak. Pri sočasnem pomanjkanju joda lahko prekomerno uživanje orehov povzroči golšo.

– Jagode
Jagode so povzročitelj psevdoalergij predvsem zaradi snovi, ki lahko sprožijo neposredno izločanje histamina, torej mimo imunskega sistema. Rdeča barva jagod je odgovorna za alergično reakcijo, ki se pojavlja pri nekaterih ljudeh.

– Jajca
Pri otrocih so na drugem mestu na listi živil, ki najpogosteje povzročajo alergije. Znana je navzkrižna alergija na piščančje in puranje meso. Gre za alergijo tipa I z dušenjem, nosnim izcedkom, vnetjem očesne veznice, slabosti, bruhanjem ali srbečim izpuščajem na koži.

– Ribe in raki
Ribe in druge morske živali pogosto povzročajo alergijo tipa I. Če se tvorijo protitelesa tipa IgE, lahko pride že v nekaj sekundah po jedi do otekanja ustne sluznice in dušenja, pojavi se lahko tudi srbeč izpuščaj.

Ne samo hrana, tudi pijača lahko povzroča alergije

– Pivo
Pivo vsebuje histamin, čeprav le v majhnih količinah. Osebam, ki imajo dermatitis se s prenehanjem pitja piva stanje izboljša.

– Kava
Kava je izredno priljubljen napitek, predvsem zaradi svojega poživljajočega učinka, ki ji ga da kofein. Znani so alergiji podobni simptomi nekaj ur po pitju kave. Bolniki se pritožujejo nad srbečim izpuščajem na koži, dušenjem, prebavnimi težavami ali oteklinami v žrelu.

– Vino
Najpogostejše so pritožbe nad uživanjem rdečega vina, ker vsebuje več histamina kot belo vino, kar lahko povzroči psevdoalergijsko reakcijo in se kaže z oteklinami na obrazu, dušenjem, srbečo kožo in prebavnimi motnjami.

S.V., univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi OH, TA NADLEŽNA ALERGIJA