Odvisnost od dela: Preverite, če ste modra deloholik!

Deloholičnost sicer ni uradno priznana kot psihična bolezen, vendar jo znanost obravnava kot nenormalno prisilno vedenje. Deloholik je oseba, ki si običajno ne prizna, da se je ujela v primež lastnih obveznosti. Venomer išče izgovore za svoje početje.

Ali ste deloholik?

Tudi dandanes obstaja na delovnem mestu razlika med vestnim uslužbencem, ki včasih dela pozno v noč in mu ni vseeno za naloge. Na drugi strani je obseden posameznik, ki kar ne more nehati. Neprestano razmišlja o tem, kaj bi še moral storiti in ko zaključi eno nalogo, že posega po drugi.

Tipično za deloholike je, da prevzemanje obilice nalog razlagajo s številnimi izgovori.

Običajno je na prvem mestu želja, da bi radi zaslužili več denarja in da bi radi napredovali. Nato sledijo izjave, da bi radi ugodili svojim sodelavcem in nadrejenim. Odvisniki od dela imajo večje možnosti za razvoj bolezni. Strokovnjaki ocenjujejo, da zaradi stresa nastale zdravstvene težave na delovnem mestu povzročajo delodajalcem velike stroške.

Odvisnost od dela: Preverite, če ste modra deloholik!

Preberite več ASTRO ZNAMENJA, KI PRIVLAČIJO DENAR IN USPEH

Delo sestavlja obsežnejši del našega življenja, naj si to želimo ali ne.

Vendar to še ne pomeni, da morajo nadure postati smisel življenja. Prvi korak boste naredili z določitvijo pravega ravnotežja med službo in zasebnim življenjem.

Pri nadaljnjih potezah pa vam bodo lahko v pomoč  naslednji nasveti:

  • Zadajte si jasne cilje.

Nekateri ljudje se neprestano sprašujejo, zakaj opravljajo ravno to delo in ne kakšnega drugega. Zaradi česa se tako zelo naprezate? Je to poklicna pot, ki si jo res želite? Če ne, kaj bi sploh radi počeli in kako lahko to uresničite?

  • Upočasnite korak.

Ne pozabite, da imate radi zasebno življenje. Dogovorite se s prijatelji in s partnerjem. Pokličite svojce sredi dneva in na hitro poklepetajte z njimi. Načrtujte družabne dejavnosti in ta urnik obravnavajte enako resno kot kakšen poslovni sestanek.

Deloholiki

  • Pišite dnevnik uspehov.

Konec vsakega dneva si zabeležiti eno stvar, ki ste jo v službi uspešno opravili, in eno stvar, ki ste jo z veseljem storili zase ali s prijatelji in družino. Ko boste malo prelistali zapiske, boste hitro ugotovili, kaj vas osrečuje in kaj ne. Kriteriji, ki jih boste odkrili, vam bodo pomagali, da boste v prihodnje sprejemali boljše odločitve.

  • Poiščite pomoč.

Stalna preobremenjenost v službi je lahko zelo resna stvar. Če vam je torej težko izvesti opisane korake, se za pomoč obrnite na kakšnega svetovalca ali se pogovorite z dobrim sodelavcem.

Znamenja, ki se težko uprejo nasičenemu tempu in se ne znajo odtrgati od dela so kozorog, oven in devica. Naučiti bi se morali vzeti si čas zase. Znamenja, ki se redko znajdejo med deloholiki so tehtnica, ribi in dvojčka.

Preberite tudi IZKUŠNJE IN ASTRO ZNAMENJA: SE ZNATE UČITI IZ NJIH?