Katero olje enostavno moram imeti, ker je koristno zame?

Olja, ogromno vrst jih je, so lahko zelo koristna za naše zdravje, če jih le znamo pravilno uporabljati. Vsakemu znamenju pa najbolj ustreza določena vrsta olja, zato izberite pravo olje zase.

OVEN

BUČNO OLJE

ZAKAJ?
Preprečuje povečanje prostate, zavira staranje, deluje protivnetno, pomaga pri izločanju seča, pri uravnovešanju visokega krvnega tlaka, preprečuje bolezni srca in ožilja, varuje naš vid, iz njega naredimo obkladke za otekle noge, pekoče krčne žile, za masažo, krepi zobe, lase, kosti, varuje pred različnimi vrstami rakavih obolenj.

KAKO GA UPORABIM?
Solate, zelenjava, uporablja se tudi kot dietna hrana pri shujševalnih kurah, pri želodčnih in sladkornih bolnikih. Morda boste presenečeni, vendar se odlično poda tudi k vanilijevemu sladoledu. Zanemarljiva ni niti uporaba bučnega olja v kozmetične namene, še posebej za glajenje kože, ki jo mimogrede nahrani tudi z minerali.

BIK

MAKADAMIJEVO OLJE

ZAKAJ?
Ne vsebuje holesterola, je bogat z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, ki znižujejo vsebnost maščobe v krvi, varuje srce in ožilje.

KAKO GA UPORABIM?
Priprava hladnih jedi, zelenih solat, perutnina, ribe, teletina, uporablja se kot začimba pri juhah in sladkih jedeh. Vaši lasje vam bodo ob uporabi tega olja zelo hvaležni.

DVOJČKA

KOKOSOVO OLJE

ZAKAJ?
Zmanjšuje maščobe v telesu, krepi imunski sistem, ugoden je za srce. Ta vrsta olja ima zelo razveseljivo lastnost, saj vpliva na zmanjševanje maščob v telesu in posledično pospešuje hujšanje. Vsebuje namreč veliko kratko in srednje verižnih maščobnih molekul, ki na telo delujejo precej čudežno, saj ne redijo, ampak jih organizem zelo hitro pokuri, poleg tega se s tem pospeši delovanje metabolizma.

KAKO GA UPORABIM?
Čeprav ima kokosovo olje sladko aromo, ni primerno le za pripravo sladic, npr. palačink, kolača ipd., temveč se poda tudi k azijskim jedem ter solatam. Uporabno je tudi v kozmetiki.

RAK

MANDLJEVO OLJE

ZAKAJ?
Ne vsebuje holesterola, uravnava prebavo, uporaben pa je tudi kot dodatek pri kozmetičnih izdelkih, kot odstranjevalec ličil, krema za obraz, mehča kožo, zmanjšuje nastanek strij med nosečnostjo, za nego lasišča in v aromaterapiji.

KAKO GA UPORABIM?
Dobro za hranjenje otrok, lahko je dodatek kašicam, juham in prikuham, priporočeno zaužitje mandljevega olja je trikrat dnevno čajna žlička, priporčljivo je tudi v prehrani diabetikov.

LEV

MAKOVO OLJE

ZAKAJ?
Makovo olje reja prebavo, vpliva na sproščanje toplote, lahko ga žvrkljamo in tako sprostimo napetost v trebuhu ter prekrvavimo roke, noge, glavo, lahko izboljša vid, vlaži kožo.

KAKO GA UPORABIM?
Prekmurska kuhinja (prekmurska gibanica, rezanci z makovim prelivom), izboljša okus testenin, krompirja, ne smemo ga segrevati, zato ga dodamo jedem na koncu priprave.

DEVICA

SEZAMOVO OLJE

ZAKAJ?
Ne vsebuje holesterola, izboljšuje cirkulacijo krvi, preprečuje sivenje in izpadanje las, naravni zaščitni faktor proti UV-žarkom, preprečuje opekline, ozebline in nastajanje mozoljev, pomaga pri vnetju dlesni, zmanjšuje brazgotine.

KAKO GA UPORABIM?
Hladne jedi, jedi iz testenin, solatni prelivi, kitajska kuhinja, primerno pa je tudi kot masažno olje.

TEHTNICA

ARAŠIDOVO OLJE

ZAKAJ?
Daje energijo, saj vsebuje 50 % maščob, vsebuje vitamin E in B, kalij, železo, fosfor in magnezij.

KAKO GA UPORABIM?
Južnoindijska in kitajska kuhinja, primerno za kuhanje pri visokih temperaturah in cvrtje (ne zaužije arome hrane). Primerno je za praženje, kajti obstojno je tudi pri zelo visokih temperaturah.

ŠKORPIJON

LANENO OLJE

ZAKAJ?
Preprečuje lepljivost krvnih celic, regulira krvni obtok, zavira shranjevanje maščobe v telesu, znižuje krvni tlak, zmanjša hitrost rasti rakavih celic, preventiva pri depresiji, preprečuje srčne bolezni, pozitivno učinkuje na hormone, ugodno vpliva na ženski menstrualni ciklus, zdravi težave z neplodnostjo.

KAKO GA UPORABIM?
Uživajte ga s hrano, saj se tako boljše absorbira v telo, lahko ga pomešate s sokom, jogurtom, nemastno skuto, kadar ga uživate, ga kombinirajte z antioksidanti, lahko pa ga uživate le krajši čas, saj lahko sicer poruši razmerje med kislinami omega 3 in omega 6.

STRELEC

LEŠNIKOVO OLJE

ZAKAJ?
Pomirja, obnavlja kožo in jo vlaži lahko ga uporabite kot masažno olje, pozitivno vpliva na prebavo. Vsebuje 83 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ki ščitijo srce.

KAKO GA UPORABIM?
Priporočeno je, da ga zaužijete trikrat dnevno eno čajno žličko, primeren v prehrani starejših ljudi, nosečnic in diabetikov. Zaradi močnega okusa po oreških lahko z njim popestrite sladice.

KOZOROG

KONOPLJINO OLJE

ZAKAJ?
Povečuje imunsko odpornost, pospešuje zdravljenje različnih vnetij, lajša bolečine, ugodno učinkuje pri boleznih srca in ožilja, kroničnem vnetju mehurja, sklepov, pri luskavici, artritisu, predmenstrualnem sindromu, alergijah, vzdrževanju pozornosti, podpira delovanje živcev, preprečuje poškodbe jeter.

KAKO GA UPORABIM?
Dodatek h kuhanim in pečenim jedem.

View this post on Instagram

OLJČNO OLJE kot TEKOČE ZLATO – tako ga je poimenoval že Homer zaradi visoke biološke vrednosti. 🏺 ❓Zakaj je oljčno olje tako posebno? ✅Je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. ✅Odlikuje ga visoka vsebnost enkrat nenasičenih maščob, ki v prehrani prispevajo k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.🧡 ✅Vsebuje naravni vir vitamina E, ki ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Oljčno olje ima zaradi svojih značilnosti posebno mesto v kulinariko.🥗🥘 ✅Zaradi visoke oksidacijske in termične stabilnosti je primerno za pripravo vseh vrst solat, hladnih jedi, omak, rib, morskih sadežev, sredozemskih specialitet, pa tudi za kuhanje, dušenje in pečenje. Poznamo različne vrste oljčnih olj. Kako se med sabo ločijo pa boste izvedeli s klikom na 👉👉www.gea.si #oljarnagea #oljagea #oljčnoolje #oliveoil #ekstradeviškooljčnoolje #olivnoolje #healtychoices #healtyfoodshare #foodphotography #healthyfood #olivetree #mediterraneandiet #sleditesrcu #geazakladnicaolj

A post shared by GEA (@geazakladnicaolj) on

VODNAR

MARELIČNO OLJE

ZAKAJ?
Ugodno vpliva na kožo, jo ščiti, mehča, odpravlja gubice, z njim se lahko masirate po obrazu in vratu, nanj pa so alergični le redki.

KAKO GA UPORABIM?
Odličen dodatek italijanskim jedem.

RIBI

OLIVNO OLJE

ZAKAJ?
Znižuje nivo holesterola v krvi, krepi srce, preprečuje rakava obolenja, uporaben je tudi v kozmetiki (maske za telo, lase, krema za kožo).

KAKO GA UPORABIM?
Odlično ga lahko uporabite v solati, s kruhom, lahko nadomesti maslo pri pripravi krompirja in zelenjave, uporaben pri večini jedi. Najboljše je za pripravo rib in solat, velja pa, da ga ne smemo preveč segrevati, saj tako oksidira. Vročina, zrak in svetloba skrajšujejo njegov rok trajanja, zato ga je treba hraniti v temni steklenici in na hladnem mestu.

S.V. univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Pripravljeno za Sensa.si
Preberite tudi MED, GLAVNI ADUT HLADNIH DNI