Dejavniki okolja, ki so lahko zelo škodljivi za vaš imunski sistem

Dejavniki okolja sami po sebi ne vplivajo posebno škodljivo na imunski sistem organizma. Pač pa imajo z njegovo dovzetnostjo za škodljive snovi iz okolja veliko opraviti lastne dedne zasnove, geni. Tudi obraba organov, ki tvorijo imunske celice, lahko oslabi naravna protitelesa, ki naj bi sicer bila naperjena proti vdirajočim mikroorganizmom.

Svojih genov ali svoje starosti ne moremo spremeniti. Obstajajo pa priporočila, kako lahko s krepitvijo obrambnih moči izboljšamo naravno zmogljivost svojega imunskega sistema.  Za začetek naj izpostavimo ukrep, da se čim pogosteje izogibajmo imunosupresivnim snovem.

Dejavniki okolja, ki so lahko zelo škodljivi za vaš imunski sistem

TOBAČNI DIM

Ne glede na to, ali vdihavamo tobačni dim kot aktivni ali pasivni kadilec, sodi a k najhujši sovražnikom našega telesa. Tobačni dim slabi učinkovitost imunskega sistema in hkrati zvišuje tveganje za nastanek srčno pljučnih obolenj, rakastih in drugih obolenj.

Usodno vpliva na plasti celic v pljučih, saj zaradi njega postopoma postajajo neobčutljive za prodiranje mikroorganizme.

S tem zvišuje dovzetnost za razvoj bolezni dihal. Hkrati pa postanejo makrofagi pljučnega tkiva vedno bolj nesposobni uničiti viruse in bakterije. Tobačni dim spodbuja tvorbo protiteles, ki lahko izzovejo alergične reakcije.

SMOG

Smog sestoji iz delcev, ki so lažji od zraka in lebdijo v njem. Z vdihavanjem takega zraka lahko prispejo v pljuča in zvišajo koncentracijo škodljivih prostih radikalov. Nevarni so tudi vdihani prah in kemikalije, saj pospešujejo genske mutacije, ki lahko spodbudijo razvoj rakastih obolenj. Hkrati pa onesnažen zrak zviša tvorbo protiteles, zaradi česar postane organizem bolj dovzeten za alergene.

SONČNI ŽARKI

Ne glede na to, koliko časa preživite na soncu lahko ultravijolični žarki na koži tvorijo predhodne rakaste celice in v zgornji plasti kože zatrejo delovanje makrofagov, ki se imenujejo langerhansove celice. Tako lahko torej sončni žarki povzročajo razvoj kožnega raka, hkrati pa zatirajo sposobnost organizma, da se bori proti različnim obolenjem.

Dejavniki okolja, ki so lahko zelo škodljivi za vaš imunski sistem

Najboljšo zaščito proti nevarnimi sončnimi žarki zagotavljajo kakovostna oblačila, širokokrajni klobuki, lahno vendar gosto tkano blago in učinkovito sredstvo za sončenje.

Pri izbiri sredstev za sončenje igra ključno vlogo zaščitni faktor, pri katerem je izjemno pomemben UVB filter. Ta namreč ščiti pred sončnimi opeklinami. Na tržišču obstajajo tudi izdelki z visokim deležem vitamina C  in E. Če se odločite za zaščitno kremo, ki je obogatena z vitamini, pri nanašanju na kožo nikar ne varčujte. Ustnice pa boste najbolje zaščitili s temno šminko ali z mazilom za ustnice, ki vsebuje ustrezno zaščito.

Preberite tudi IMUNSKI SISTEM: KOMPLEKSEN, VENDAR ZELO POMEMBEN