Bralec Mitja je razočaran nad prijatelji, saj so ga izigrali

Sem poslovno uspešen moški srednjih let. Za svoj uspeh v podjetju sem se krepko boril dolga leta ter se odrekal, sedaj mi je posel v zadnjih letih končno zacvetel, težave pa so se začele pojavljati, da so me trije prijatelji, ki so bolj ležerne narave zadnje čase začeli finančno dobesedno izkoriščati. Najprej so bile to prošnje za majhne zneske. Nato so začeli s prošnjami za račune ter s prošnjami za večje zneske denarja.

Bralec Mitja je razočaran nad prijatelji, saj so ga izigrali

Ker sem do prijateljev že od nekdaj zelo dober in zaščitniški, sem seveda priskočil na pomoč.

Seveda od dveh prijateljev tega denarja še do danes nisem dobil nazaj, čeprav ga potrebujem. Poleg tega sem od tretje osebe slišal, da me ti prijatelji, ki bi dal včasih roko v ogenj zanje ogovarjajo, da sem skopuški, aroganten in podobno. Vse skupaj me je močno prizadelo in ne vem, ali naj takšno prijateljstvo sploh še nadaljujem?

Mitja

Nasvet za bralca:

Spoštovani Mitja, vaša težava je zelo zoprne narave, saj se prepleta osebno in poslovno področje, kar v večini pripelje do zapletov. Čeprav ste prijateljem vsa leta zaupali, bi bilo morda bolj smotrno, da bi meje postavili že prej. Saj pišete, da so vaši prijatelji bolj ležerne vrste in da večino časa preživijo na kavah ob nakladanju, medtem ko se vi trudite in delate, da boste lažje preživel.

Bralec Mitja je razočaran nad prijatelji, saj so ga izigrali

Prišel je čas, ko se boste morali resnično poglobiti vase in ugotoviti, kaj je za vas resnično pomembno in kdo je do vas resnično iskren. Predlagam vam, da se s prijatelji pogovorite, vendar raje z vsakim posebej, ter da razložite, da niste nič ošaben ali aroganten, vendar vi nikakor niste dolžan dajati jim denarja in skrbeti za njihovo življenje.

Postavite jim konkretne datume, do kdaj naj vam vrnejo denar.

Če ga nimajo, naj si ga sposodijo nekje drugje, to vendar ni vaš problem. Vztrajate, da denar potrebujete, ko ga boste prejeli nazaj pa se začnite odločati, če boste odnos nadaljevali, ali pa ga boste prekinili. Ne pričakujte pa, da bodo vaši prijatelji v prihodnje funkcionirali kaj drugače, zato se sprijaznite s takšnim stanjem kot ga imajo in se ne zapletajte več z njimi na področju posla in denarja, saj ste sam izkusil, da vas to vodi v pogubo. Predvsem pa se stabilizirajte in nadaljujte svojo odlično začrtano pot.

Pripravljeno za Govori.se