Zdrav partnerski odnos je glavno vodilo do sreče in zadovoljstva

Če ste v razmerju, ali si ga želite, verjetno hrepenite po zdravem odnosu, ki vas bogati? Toda kakšen je zdrav partnerski odnos, ki prinaša trdnost in iskreno ljubezen?

Zdravi odnosi niso videti enako za vse, saj imamo različne potrebe in želje.

Vaše osebne potrebe po komunikaciji, naklonjenosti, prostoru, skupnih hobijih ali vrednotah se lahko spreminjajo skozi življenjska obdobja. Torej, odnos, ki ste si ga želeli pri dvajsetih zagotovo ni podoben odnosu, po katerem hrepenite pri štiridesetih letih.

Zdrav partnerski odnos je glavno vodilo do sreče in zadovoljstva

Odnosi, ki niso usklajeni z bolj tradicionalnimi definicijami odnosa, so še vedno lahko zdravi, vendar je to že novo poglavje.

Skratka, “zdrav partnerski odnos” je širok pojem, kajti ali uspeva ali ne, je odvisno od potreb obeh posameznikov. Ena izmed prioritet zdravih odnosov je v veliki meri prilagodljivost. Prilagajamo se okoliščinam in dejstvu, da se v življenju vedno spreminjamo in se pomokamo skozi različne faze.

Ključne točke, ki so nujno potrebne za zdrav odnos

Odprta komunikacija

Partnerji v zdravem odnosu govorijo o tem, kaj se dogaja v njihovem življenju, kaj so doživeli, kaj jih moti, skratka delijo del sebe in znajo prisluhniti drugi strani brez zadržkov in brez da bi se venomer znašli v konfliktu. Oseba, ki ne sprejema vaših stališ in se celo posmehuje, ko se ji končno izpoveste, ni dovolj zrela za zdrav odnos.

Z osebo, s katero smo v razmerju, bi se naj odkrito pogovarjali o vseh vprašanjih, ki se pojavljajo, do stvari, ki jih ne moremo zaupati nikomur drugemu, kot so npr. simptomi duševnih težav ali resne finančne težave.

Zaupanje

Zaupanje, ki je v odnosu nujno potrebno vključuje poštenost in integriteto. Če nekomu zaupate, lahko živite svobodno, neobremenjeno in ste s to osebo kljub temu močno povezani.

To se pokaže, ko sta partnerja narazen.

  • Prva možnost, ki gradi zdrav odnos je, da sploh ne razmišljata kaj v tem času počne nekdo drug in sta vesela, ko prideta skupaj, brez dvomov.
  • Druga možnost pa je rahlo toksičen odnos, ko se partnerja ves čas preverjata, razmišljata kaj počne drug in si celo v mislih nizata razne zgodbe. To početje je močno obremenilno in prinaša iskrenega odnosa.

Zdrav partnerski odnos je glavno vodilo do sreče in zadovoljstva

To pomeni tudi, da se ob ljubljeni osebi počutite varno in udobno ter veste, da vas ne bo telesno ali čustveno prizadela. Zavedate se in čutite, da ima v mislih vaše odzive, vendar vas tudi dovolj spoštuje, da vas lahko spodbudi k lastni izbiri.

Ohranite občutek samozadostnosti

Zdrava razmerja je najbolje opisati kot soodvisna razmerja. Medsebojna odvisnost pomeni, da se zanašata drug na drugega v smeri podpore, a kljub temu ohranjata svojo identiteto edinstvenega posameznika. Z drugimi besedami, vaš odnos je uravnotežen takrat, ko ohranjate svoj jaz in ne počnete stvari samo zato, da bi ljubljeni osebi ustregli. Čeprav sta tam drug za drugega, nista odvisna drug od drugega.

Radovednost

Ena ključnih značilnosti zdrave, dolgotrajne ljubezni je radovednost. To pomeni, da vas zanimajo misli, cilji in vsakdanje življenje ljubljene osebe. Želite gledati, kako raste v svoji najboljši spodobi.

Niste osredotočeni na to, kdo je ta oseba bila nekoč ali kakšna bi morala biti, ljubite jo takšno kot je sedaj, z vami.

Radovednost pomeni tudi, da ste pripravljeni razmisliti ali spregovoriti o spremembah strukture razmerja, če vidiki obstoječega odnosa postanejo manj izpolnjujoči. Radovednost vključuje tudi realizem.

Razigranost in lahkotnost

Pomembno je, da si znata zagotoviti čas za zabavo in spontanost. Če se lahko skupaj šalita in smejite, je to odličen znak zdravega razmerja. Včasih lahko življenjski izzivi ali stiske vplivajo na enega ali na oba. To lahko začasno spremeni ton razmerja in oteži odnos. Če znata preživljati razigrane trenutke, ki pomagajo razbremeniti napetost, se lahko težavnim vzgibom lažje izogneta.

Preverite, če se ujameta?

Fizična intimnost

Intimnost se pogosto nanaša na seks, vendar ne vedno. Vajin odnos je še vedno lahko zdrav brez nenehnega seksa, dokler dobivata v njem nežnosti, dotike in vse kar si želita. Telesna intimnost vključuje poljubljanje, objeme, ljubkovanje in skupno spanje. Ne glede na vrsto intimnosti, ki jo delita, ampak je pomembno, da se fizično povežeta.

Zdrav partnerski odnos je glavno vodilo do sreče in zadovoljstva

Znaki, da je na intimni ravno razmerje zdravo so, da lahko drug z drugim govorita o spolnosti odprto, brez zadržkov. Občasni zavrnitvi enega izmed vaju se skupaj nasmejita in jo razumeta, počutita se varno in spoštujeta meje drug drugega.

Reševanje konfliktov

Tudi v zelo zdravih, ljubečih odnosih so prisotna občasna nesoglasja. To je povsem normalno. To še ne pomeni, da je vaša zveza slaba. Pomembno je, kako rešujeta konflikte. Če s spoštovanjem, sta na pravi poti.

Nikoli ne spreminjata drug drugega

Prav je, da v razmerju izrazite svoja čustva in ljubljeno osebo prosite, naj razmisli o določenih dejanjih, ki so lahko moteča ali spremembah. Ni pa prav, da ljubljeno osebo ves čas spreminjamo, ji govorimo kaj bi morala, kaj bi lahko, skratka ne sprejmemo je takšne kot je.

Preberite tudi PARTNERSKI ODNOSI IN ZNAČILNOSTI ASTRO ZNAMENJ