Težave z apetitom in vzroki pomanjkanja teka

Pomanjkanje teka ima lahko več vzrokov. Eden od njih, ki ga lahko spregledamo so zamašitve zgornjih dihalnih poti, na primer zaradi prehladov, senenega nahoda. Če ne moremo dobro vohati, nam tudi ne bo teknilo. To pa seveda zavira apetit.

Težave z apetitom in vzroki pomanjkanja teka

Razen tega možganski cente, ki ureja apetit, kadar smo bolni, zlasti pa takrat, kadar imamo visoko vročino, zavira potrebo po hrani kot nepotrebno trošenje moči za prebavo.

Tudi telesni napori v začetku zmanjšujejo potrebo po hrani. Staro pravilo šport pospešuje apetit velja samo dolgoročno. Kratkoročno pa dvig temperature pri športu pripomore k povečani žeji in zmanjšanemu teku. Psihično so motnje apetita večkrat povezane z depresijami in bojaznimi. Skrajni primeri pomanjkanja apetita, kot je na primer anoreksija vsebujejo dinamiko, ki je laikom težko razumljiva in jo morajo brezpogojno zdraviti strokovnjaki psihiatri, psihologi ali psihoanalitiki.

Preberite tudi NEGATIVNI UČINKI HITRE PREHRANE

Pri otrocih je najpogostejši vzrok za motnje teka v tem, da je njihov jedilnik preveč enostranski. Enostranska hrana ne glede na to, ali gre za sladkarije ali semenke, ki vsebujejo mnogo balasta zaviralno vpliva na določeni center v možganih. Med tem pa možgani na enolično ponavljanje dražljajev odgovarjajo z zmanjšanjem odzivnosti čustev.

Posebno otroke radi razvajamo s hrano, ki ima čim bolj žive barve, kot so pisani bonboni, sladoled, kečap in sladkarije.

Težave z apetitom in vzroki pomanjkanja teka

Tem živilom je skupno eno: polni so umetnih barv, kar naj bi spodbujalo tek. To jim tudi uspeva, žal pa na račun naravnih živil pri katerih prevladujejo umerjene barve. Še tako rdeča češnja nima nobene možnosti v primerjavi z gumijevim bonbonom in še tako zelena solata bo izgubila bitko s pudingom. V takih primerih bo zanesljivo prišlo do težav z apetitom. Kdor si torej želi, da bi  otroci imeli veselje do pravilne prehrane, naj omeji, kolikor je mogoče, porabo čim bolj pisanih umetnih hranil, da ne bi otrokom rušil naravnega dojemanja barv. Poleg tega pa vsebujejo tako pripravljene sladkarije v velikih količinah le enostavne sladkorje, ki prav tako zavirajo tek.

Začimbe, pospešujejo tek na dva načina: obogatijo okus in s tem povečujejo veselje do hrane, delujejo naravnost na naš center za apetit. Pomembno je, da se hrana in začimbe ujemajo. Uspešna pa je tudi uporaba posameznih začimb v obliki različnih olj.

Pripravila S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.

Preberite tudi ALI PREHRANA VPLIVA NA DUŠEVNO STANJE?