Kako preprečiti aknavost in zaživeti bolj sproščeno?

Mozolji na obrazu, vratu, hrbtu ali na ramenih so značilni za akno. Motnja se pogosto začne med adolescenci, prav takrat, ko postane videz še posebej pomemben. Akna sicer lahko povzroča precej žalosti, vendar ne ogroža zdravja. Bolezen je bolj razširjena pri fantih kot pri dekletih.

Akno povzroča preobčutljivost na normalne ravni spolnega hormona, testosterona.

Kako preprečiti aknavost in zaživeti bolj sproščeno?

Zaradi te preobčutljivosti žleze lojnice v koži tvorijo nenormalno veliko sebuma (loja), oljnatega izločka, ki masti in varuje kožo. Obenem postajajo zaradi nenormalne reakcije žlez lojnic celice izvodil preveč lepljive. Namesto, da bi se odmrle celice odluščile se nalagajo in mašijo izvodila. Zajezeni sebum se strdi in nastane črna ali bela glavica. Bakterije, ki so normalno na koži, se nato v zadržanem loju zlahka množijo in povzročajo značilno rdečino in oteklino akenskega mozolja.

V resnih primerih se ti mozolji ali pustule lahko razvijejo v trde bule ali vodne ciste. Določena zdravila kot so kortikosteroidi in zdravila za epilepsijo lahko akno še poslabšajo. Pri nekaterih ženskah je akna simptom policističnega ovarija, ki lahko povzroči tudi neredne menstruacije, neplodnost, pretirano telesno dlakavost in pridobivanje kilogramov.

SPLOŠNI NASVETI, KAKO PREPREČITI AKNAVOST

  • Umivajte si obraz z milom brez olja, ki kože ne izsuši preveč, če potrebujete vlažilo, naj bo lahko in nemastno.
  • Ultravijolični žarki lajšajo akno, torej vsaj pol ure na dan izpostavljajte zunanji dnevni svetlobi, vendar ne takrat, kadar je sonce najmočnejše. Pazljivo izbirajte zaščitne kreme za sončenje, kupite izdelek brez para aminobenzojeve kisline in brez sestavin, ki bi mašile pore.
  • Izogibajte se hudemu potenju ali daljšemu bivanju v vlažnem okolju.
  • Na prizadeto kožo si enkrat ali dvakrat s čistimi prsti ali z gazonamestite olje čajevca. Olje lahko tudi razredčite z vodo, če vam to bolj ustreza.
  • Lasje vam naj ne padajo na obraz, zlasti če so mastni, in nikar se prepogosto ne dotikajte obraza. Če uporabljate gel ali učvrščevalec za lase in imate akno na čelu, kakšna dva tedna ne uporabljajte teh izdelkov, da boste videli, ali bo pomagalo.

Kako preprečiti aknavost in zaživeti bolj sproščeno?

ZELIŠČA ZA KOŽO

Regratove korenine, repinec, velika kopriva, rman in ameriški slamnik, blažijo akno zato, ker naredijo kožo sovražno bakterijam. Naredite si poparek enkrat na dan 5 do 10 minut čistite kožo s parjenjem obraza. Osušite si kožo, nato pa si nanjo nanesite rožno vodo ali vodo iz bezgovega cvetja, destiliran nepozebnik ali čaj zdravilnega ognjiča. Izmenično uporabljajte toplo vodo z nekaj kapljicami ognjičeve tinkture.

Pomembno je, da ste umirjeni, da se čim bolj zdravo prehranjujete, ter da manj časa preživite v zaprtih prostorih.

Preberite tudi KOŽA: MAJHNE IN VELIKE LEPOTNE NAPAKE