Starši delajo razlike, bralka Iris je obupana

Magdalena, pred desetimi leti sem se odselila od doma in zaživela s fantom v najemniškem stanovanju. Moji starši so dokaj premožni, fantovi starši pa žal nimajo finančnih sredstev, da bi lahko pomagali. Problem se je pojavil v zadnjih mesecih, ko sem izgubila službo. Po tihem sem pričakovala, da mi bodo starši nekoliko priskočili na pomoč, vsaj s posodo. Ko sem jih prosila, sem doživela šok.

Rekla sta mi, da se lahko vrnem domov, živet k njim, kar bo zame ugodneje, da pa mi finančno ne bosta pomagala, saj je to vstran vržen denar. Vem, da nimam pravice ničesar zahtevati od staršev. Vendar me boli srce in slabo se počutim, ob misli, da bratu, ki živi pod njuno streho. Finančno mu omogočata vse, kar si zaželi, meni pa nista pripravljena pomagati v stiski.

Iris

Starši delajo razlike

Starši delajo razlike, odgovor svetovalke

Iris, vaša situacija je na prvi pogled dvorezen meč. Marsikdo, ki bi vas poslušal, bi takoj zaključil, da vam starši ničesar niso dolžni dajati, po drugi strani pa se vam zagotovo godi krivica, saj vsa leta opažate, da starši na drugi strani bratu ves čas nudijo finančno pomoč, ter mu s tem posledično celo onemogočajo, da se osamosvoji. Na tej točki ste lahko ponosna nase, da ste naredila pred leti korak, da ste samostojna, kljub temu, da ste se trenutno znašla v zagati.

Bolečina, ki se vam pojavlja je nekaj popolnoma normalnega, zato se z njo soočite.

Nikar v takšnih trenutkih ne kujte maščevanja in se ne zapirajte vase, prav pa je, da postavite določene meje, ter zahtevate več spoštovanja, tudi s strani staršev. V prvi fazi je pomembno, da staršem na umirjen način razložite, da si ne predstavljate, da bi se vrnili domov, ter da ste popolnoma zadovoljni v svojem okolju, ter da bi potrebovali le nekaj denarja, da premostite obdobje težav in najdete drugo zaposlitev.

Starši delajo razlike

Oni imajo svoja stališča, zato ne pričakujte, da se bodo z vsem strinjali. Priporočam vam, da poiščete srednjo pot, saj so to vaši starši in tudi za vas ne bi bilo priporočljivo, da do njih gojite jezo, ali da prekinete stike z njimi. Ne dovolite pa, da manipulirajo z vami in vašimi odločitvami. Če to začutite, se za nekaj časa enostavno umaknite in počakajte, da razmislijo o vsem skupaj.

Članek je bil objavljen v reviji Lady/Magdalena svetuje

Če imate tudi vi težavo, pokličite za individualen nasvet.