RAZVAJANJE S SVEŽO KOZMETIKO IZ VRTA

Ali poznate svežo kozmetiko iz vrta?
Ali poznate svežo kozmetiko iz vrta?

Ali poznate svežo kozmetiko iz vrta?

Predviden čas branja: 3 minutes

Razvajanje s svežo kozmetiko iz narave in z vrta ne zahteva veliko časa in truda, predvsem pa za zabavo in omogoča kar največji izkoristek aktivnih učinkovin. Sadje, zelenjava in zelišča čez vse leto poskrbijo za dobro počutje. S sestavinami iz kuhinje, kot so smetana, med, zdravilna glina, le v nekaj potezah izdelamo učinkovito naravno kozmetiko, dišeč gel za telo, osvežujočo masko ali sprostilno kopel, ki nas navda z novimi močmi.

Spoznavanje z kozmetiko za dobro počutje je preprosto.

Ali poznate svežo kozmetiko iz vrta?

Osnovno vodilo naj bo, kar je užitno in zlahka prebavljivo, kar vsekakor velja za sadje, zelenjavo in zelišča, lahko mirno nanesemo na obraz ali uporabimo za nego telesa. Maska iz kuma, aloje ali jagod, kopel s slezenovcem, sivkin kis, paradižnikov piling ali grozdna kura so kot nalašč za domačo lepotno nego in razvajanje. In doma si lahko privoščimo zelo raznovrstne priboljške za dobro počutje, saj nam vsak letni čas ponuja svojo zbirko zdravih sestavin. Tako skrbimo zase v ritmu letnih časov in zaživimo v tesnejšem sožitju z naravo.

Izdelana sredstva nimajo prav veliko dolgega roka trajanja, a vedno kadar jih potrebujemo, lahko kaj hitro naredimo nova.

Dodatna prednost domače kozmetike je ta, da jo pridobimo iz lastnih proizvodov in ne stanejo skoraj nič. Nekatere mešanice so uporabljale že naše babice, ki so znale poskrbeti zase, še preden smo kozmetiko lahko kupovali. Večina teh starih receptur je še danes aktualna, saj je znanost potrdila spoznanja, ki so se prenašala iz roda v rod. Oboroženi s tem znanjem smo manj odvisni od izdelkov z nakupovalnih polic, ki večinoma vsebujejo konzervanse ter dišave in pri katerih marsikdaj ne vemo, ali jih bo naša koža dobro prenesla.

Ali poznate svežo kozmetiko iz vrta?

Pri izdelavi receptov se pogosto zameglijo meje med nego, kuhanjem in uživanjem hrane.

Z jagodnim pirejem se lahko tako mirne duše posladkamo, medtem ko dela čudeže na naši koži.  Za pripravo opisanih lepotil potrebujemo le navadne gospodinjske pripomočke, kuhinjsko tehtnico, merilno posodo, steklene posodice, rezalne deske, metlico za mešanje, leseno kuhalnico, in kozarce, ter kozarce z navojem, ki jih steriliziramo s kropom. Rastlinske sestavine najdemo na lastnem vrtu, na potepu po naravi in na tržnici, v sušeni oblik pa tudi v zeliščnih lekarnah ali trgovinah z zdravo hrano.

Če ste na katero od opisanih živil ali rastlinskih delov alergični, je bolje, da ga ne uporabljate, saj izzove težave tudi, če ga nanesete na kožo. Pripravljeno sredstvo vedno preizkusite na majhni površini kože, na primer na notranji strani komolca. Če se v 12 urah ne pojavi nikakršna reakcija, denimo rdečica ali izpuščaj, vam pripravek ne bo povzročal težav.