Povežimo duševne sile in izboljšajmo koncentracijo

Koncentracija spada poleg inteligence in kreativnosti med najpomembnejše pogoje duševnega dela. Kratko povedano pomeni osredotočenje duševnih sposobnosti na neko točko, da se brezciljno ne razpršijo, temveč da uporabimo vse energijo za razreševanje nekega problema. Najbolj se lahko koncentriramo, če smo sami, zaščiteni pred motnjami iz okolja.

V današnjem času je postala samota redka. Komaj kak trenutek si lahko privoščimo brez bombardiranja z dražljaji iz okolice. Poleg dnevnega, osem do deseturnega dela današnji človek ne more brez hišnega računalnika ali televizije. Pri vožnji z avtom posluša radio in v trgovino ali restavraciji je izpostavljen neprestanemu dudlanju. Brezžični telefon je postal statusni simbol, navidezno zato, da smo vsak trenutek dosegljivi, v resnici pa nam jemlje še zadnje možnosti za mir in samoto.

Koncentracija, kako jo izboljšati?

Proti vsakdanjemu hitenju moramo ostati dovolj ravnodušni.

Nekatere stvari pa nas morajo zanimati, saj kjer ni zanimanja, tudi ni mogoče usmerjati duševnih sil. Biti moramo zdravi. Bolezni in bolečine nas odvračajo od koncentracije. Prehrana mora biti naravnana tako, da združuje moči v možganih in da ne usmerja pozornosti na samega sebe. Razen tega mora podpirati fiziologijo možganov.

Dobra prebavljivost je adut

Obilna hrana, ki vsebuje še veliko maščob in beljakovin, obremenjuje prebavila. Vegetativni sistem odgovori z prerazporeditvijo krvi iz možganov v želodec in črevesje, kar je le malo ugoden pogoj koncentrirano duševno delo. Kdor želi dolgo in koncentrirano delati, naj se rajši odloči za pogostejše, toda majhne obroke, ki povrhu tega ne napenjajo.

Koncentracija, kako jo izboljšati?

Pravilno ravna, kdor se odloči za živila, ki vsebujejo le malo simbolike. Mednje spadajo surova hrana, sadje, polnozrnati izdelki in jogurt, Ti mimo tega tudi fiziološko idealno izpolnjujejo pogoje za pospeševanje koncentracije. Pozor pri začimbah. Čeprav skrbimo, da bi pripravili okusno hrano, ki ni pretirano začinjena, moramo vedeti, da le nekatere začimbe delujejo spodbujevalno na koncentracijo. Druge pomirjajo ali celo uspavajo ali pa dražijo in so zato za koncentrirano delo neprimerne.

OREHI, BIOBOMBE ZA PREOBREMENJENE MOŽGANE

Orehi spadajo med najboljše oskrbovalce možganov z energijo. Vsebujejo visoko vredne proteine, pomembne vitamine B in številne rudninske snovi. Danes vemo, da orehi preprečujejo nalaganje holesterola v stene možganskih žil.

Preberite tudi STE GOSPODAR SVOJEGA UMA, ALI JE UM VAŠ GOSPODAR?