Vas zanima, kaj povzroča izpadanje las?

Človeški lasje se  med seboj močno razlikujejo po barvi in trdnosti. Ljudje smo različno poraščeni po glavi in telesu, odvisno od spola, starosti, rase in dednih zasnov. Kljub mnogim razlikam med lasmi je normalno za vse, da smo poraščeni po temenu in zatilju. Kadar lasje začnejo izginjati tam, gre za alopecijo ali plešavost.

Lasje in dlake so iz beljakovine, imenovane keratin in jo tvorijo lasni mešički v zunanji plasti kože. Postopno redčenje las s starostjo je naravni in znano kot involucijska alopecija. Androgena alopecija je dedno pogojeno stanje , ki doleti moške in ženske. Moški lahko začnejo izgubljati lase že v najstniških ali zgodnjih dvajsetih letih, medtem ko se pri večini žensk začnejo redčiti šele v štiridesetih ali še kasneje. Pri moških se postopno višanje čela in izginevanje las s temena imenuje plešavost po moškem vzorcu.

Za plešavost po ženskem vzorcu je značilno splošno redčenje las po vsem lasišču, najbolj izrazito pa na temenu.

Vas zanima, kaj povzroča izpadanje las?

Začasna izguba las se lahko pojavi v povezavi z:

  • visoko vročino,
  • hudo boleznijo,
  • motnjami delovanja ščitnice,
  • pomanjkanjem železa,
  • zdravljenjem z zdravili,
  • hormonskimi motnjami
  • izrednim stresom ter pri ženskah po porodu.

Pogosto umivanje, trajno kodranje, beljenje in barvanje las ne povzroča plešavosti lahko pa prispevajo k redčenju las, ker ti postanejo šibki in lomljivi. Tesno spletanje in navijanje lahko poškodujeta in zlomita lase, sponke  za lase pa poškodujejo lasne mešičke. V večini primerov lasje spet normalno zrastejo, če odstranimo vzrok njihove poškodbe.

Vas zanima, kaj povzroča izpadanje las?

Izpadanje las je lahko posledica slabe prehrane in hitre izgube telesne teže.

V takih primerih se uravnoteženo prehranjujte. S svojim zdravnikom ali strokovnjakom za dietetiko se posvetujte glede nadomeščanja vitamina A, kompleksa B in vitamina C, ter tudi železa in cinka.

Masaža lasišča izboljša krvni obtok in zdravje vaših las in lasišča. 

Za krepitev krhkih las in izboljšanje suhe, luščeče se kože se priporoča nekaj kapljic olja z vitaminom E, ki ga vmasirate.

Redno krtačenje je za stanje las zelo koristno, izberite zmerno trdo krtačo iz naravnih ščetin, ki las ne bo trgala. Delajte dolge potege od lasišča do konca las. Tako enakomerno razporedite njihovo naravno maščobo.

Preberite tudi LASJE: MAJHNE IN VELIKE LEPOTNE NAPAKE