Zamrznjeno sadje? Dobra izbira?

V večini smo prepričani, da je najboljše sveže sadje. Nove raziskave, kot navaja nutricistka Amy Gorin nakazujejo, da je zamrznjeno sadje enakovredno svežemu in lahko celo prinese več koristi kot sveže. Ena izmed raziskav kalifornijske univerze v Davisu je pokazala, da zamrzovanje sadja pomaga zadržati pomembna hranila, kot sta vitamin E in minerale, kalcij ter železo. Zamrznjeno sadje omogoča zdravo, hranljivo zalogo skozi vse leto.

Zamrznjeno sadje
Zamrznjeno sadje

Verjetno se zavedate, da bi morali za čim bolj kvalitetno življenje pojesti čim več sadja in zelenjave. Kaj pa, če vaših najljubših sadežev ni na voljo?

Morda je čas, da začnete uživati zamrznjeno sadje.

Prednost zamrznjenega sadja je, da lahko tudi v zimskem času uživate v svojih najljubših jagodah ali breskvah. Z vidika načinov, kako konzerviramo živila, prihaja v zadnjem času zamrzovanje na vrh seznama za ohranjanje hranil.

Vas zanima, katere ženske zodiaka so Kraljice kuhinje?

Zamrznjeno sadje

Torej, če si ne morete privoščiti svežega sadja ali ne živite na območju, kjer raste vaš najljubši sadež, je zamrzovanje odlična izbira. Poleg ohranjanja vitaminov je zamrzovanje najboljši način za ohranjanje pomembnih rastlinskih spojin, ki pomagajo zaščititi telo pred boleznimi.

Preberite tudi POLIFENOLI IN NJIHOV POMEN ZA ZDRAVJE

Nasveti za zamrzovanje, zamrznjeno sadje

  • Za najboljši prehranski zalogaj zamrznite sadje brez dodanega sladkorja.
  • Obarvanje ali ledeni kristali na embalaži so znak odtajanja in ponovnega zmrzovanja, temu se izognite.
  • Vrata zamrzovalnika vedno skrbno zaprite. Vsakič, ko odprete zamrzovalnik, izdelke odtajate, saj je izpostavljen zraku sobne temperature. To lahko povzroči izgubo zdravih fito spojin v sadju.
  • Sadje shranjujte na zadnji strani zamrzovalnika, da se delno ne odmrzneta, ko odprete vrata.
  • Ne pregrevajte zamrznjenih izdelkov. Odmrzovanje sadja na pultu je najboljši način za zadrževanje fito aktivnih spojin v sadju.

Najbolj navdušeni nad zamrzovanjem sadja so biki, device in raki, saj jim to omogoča še več zanimivih gurmanskih izkušenj, v katerih so najboljši! Oni so tisti, ki v kuhinji vedno presenetijo.

S.V.univ.dipl.inž.živil.tehnol.