V PUSTNEM ČASU IMATE PRILOŽNOST NADETI ŽELENO MASKO

V pustnem času lahko nadenete tisto masko, ki si jo želite
V pustnem času lahko nadenete tisto masko, ki si jo želite

V pustnem času lahko nadenete tisto masko, ki si jo želite

Predviden čas branja: 6 minutes

Prihaja pustni čas, veseli pustni teden rajanja, ki doseže svoj vrhunec po tako imenovani debeli pustni nedelji, na pustni torek, letos 1. marca 2022. Pustni čas je premakljiv in je odvisen od velike noči, saj je vedno 7 tednov pred njo. Po starih običajih je to, kot navaja Wikipedija čas odganjanja zime in vabljenje prihajajoče plodne, sončne pomladi, pa tudi čas veselja, norčavosti in šegavosti. Je tudi že od nekdaj obdobje izganjanja zli duhov, ki nas omejujejo pri sreči, veselju in plodnosti pridelkov.

Pustovanje sega že v leta pred krščanstvom, v Slovenji pa se omenja od 17. stoletja dalje.

Pred tem so v Rimu srhljive maske predstavljale umrle prednike, saj so bili prepričani, da bodo tako omogočili, da se naselijo v njih. Že v davnih časih so si lovci nadeli maske živali, da bi prelisičili živali in bi bil njihov ulov uspešnejši. Mesto Ptuj je splošno znan po liku kurenta, ki z svojim poskakovanjem in rožljanjem z zvonci odganja mrzlo zimo in kliče pomlad. Najlepši kurenti dobijo v dar od deklet, katerim so všeč robce, ki si jih zavežejo okrog pasu. Tistega, ki prejme največ robcev, proglasijo za najlepšega kurenta ali korenta.

V pustnem času lahko nadenete tisto masko, ki si jo želite
V pustnem času lahko nadenete tisto masko, ki si jo želite

Včasih je veljalo, da mora biti pust masten okrog ust in so si ne glede na status ali revščino za pusta privoščili mastno svinjsko glavo, kračo in obilno polnjenih krofov z domačo okusno marmelado. Danes so ostali po večini tradicija le pustni krofi in miške, flancati.

Izvor besede pust

Beseda pust izvira iz sestavljenke meso pustiti, saj je pustna nedelja zadnja predpostna nedelja pred 40 dnevnim postom, ki se prične v sredo, po pustnem torku, na pepelnico, katera velja za strogi post, prav tako kot veliki petek pred velikonočno nedeljo, ko se post zaključi in je znan običaj priprave obilnega velikonočnega zajtrka. Italijanski prevod carneleva enako pomeni opustiti meso. Kasneje so iz besede izpeljali  besedo karnevale, kar je sedaj po vsej Evropi znano kot pustni rajanje, pustni karneval. Edino v ruskih pokrajinah še lahko zasledimo naziv mesopust in označuje štiridesetdnevni post.

V preteklosti so se šemili z doma narejenimi maskami ali se oblekli zgolj v kakšna stara oblačila, ter si obraz namazali z sajami.

Pohajanje in vasovanje od hiše do hiše, predvsem po vaseh ni bilo namenjeno beračenju denarja in sladkih dobrot, temveč širjenju razigranosti in veselju. Danes se otroci običajno našemijo v junake risank, filmov in knjig, ter zaneseno uživajo vsaj v pustnem času v glavni vlogi svojega domišljijskega ali mističnega junaka. Srečni so, da se lahko upodobijo in poistovetijo z izbranim likom v katerega so že tako  verjeli čez celo leto.

Vsi igramo v svojem življenju v določenih obdobjih določene vloge, saj je naše življenje le igra in od nas igralcev je odvisno kako jo odigramo in koliko smo z svojo vlogo zadovoljni.

Mnogokrat si iz kakršnihkoli razlogov, blokad in miselnih vzorcev ne drznemo živeti samega sebe in se izražati z svojo dejansko osebnostjo, zato je to za tiste ugoden čas, da se prelevijo za pustni čas v lik, ki ga skrivajo v sebi in izvira iz ujetosti v realnost, ker zaradi pretvarjanja ne vidijo možnosti in verjetnosti za spremembo vloge v želeno.

Pri razmišljanju, da bi se postavili zase, spremenili vlogo žrtve v zmagovalca, vas običajno vedno ustavi zavajajoči »ampak«…, s katerim najdete vrsto preprek, da bi prestopili mejo nezadovoljstva in zaživeli svojo pravo vlogo. Vendar tudi najboljša glavna vloga v igri prinaša vzporedno žrtvovanje, odrekanje, trdo delo in prepreke. Vse to pa za posledično vložen trud prinaša veliko notranje zadovoljstvo, dosežke, uspehe in obilje, saj tako v resnici polno in zadovoljno igramo vlogo in s tem živimo življenje, ki nam prinaša izpolnjenost.

Seveda je mnogo enostavneje sprejeti katerokoli najpreprostejšo vlogo, ki ne zahteva velike odgovornosti in žal tudi zadovoljstva ne.

V pustnem času lahko nadenete tisto masko, ki si jo želite

Vse splošno obilje in čudovite vloge so vam na dosegu okrog vas, le videti, začutiti in odločiti se morate katera je vaša vloga, v kateri hočete delovati. V kolikor boste verjeli in bili prepričani, da ste šibki, nemočni, izgubljeni, revni, nezadovoljni in nesrečni, verjemite, da to tudi boste. Razmislite in izprašajte svojega notranjega modreca ali vam je res treba obtičati v tej nesrečni vlogi. Prižgite notranje luči, svojo osebno spečo moč in s prebujeno energijo poiščite pot, ki vas bo peljala do vloge, ki si jo lahko pridobite, zaslužite in vam z vso pravico pripada v vašem življenju.

Ne skrivajte se za siromašno masko, odložite jo in stopite nasproti pogumnim in drznim korakom. Ne sklepajte več kompromisov z ljudmi okrog sebe, da bi jim ustregli ali jih osrečili ne glede na to, kakšno ceno vi zato plačate in kakšno breme nosite.

Morda v preteklosti ali otroštvu res niste zmogli ukrepati in ste se žal znašli, ter bili primorani biti v vlogi žrtve ali vlogi, ki vas je bremenila, ter spravljala v nesrečno počutje in obup. Danes, ko ste postali odrasla oseba, pa zmorete odstopiti od te uničujoče vloge, saj ste sami in edino vi odgovorni za vse kar se vam v danem trenutku dogaja. Izberite v igri svojega življenja vlogo, ki jo z vsem svojim zavedanjem želite igrati in živeti.

Sedaj je glavna vloga lahko vaša. Prebudite se in vstanite. Zaigrajte jo z vso strastjo, pogumom, odločnostjo in silovitostjo. Naj bo vaše pustovanje pravi odraz veselja in zabave, ne pa kratka potešitev izbrane vloge samo za pustni čas, ki si je ne drznete igrati v realnem življenju. Kakršnokoli vlogo boste igrali v pustnem času, naj vam prinese sproščenost, veselje in radost.

Pripravila T.C.