URŠKA TRPI V RAZMERJU Z AGRESIVNIM PARTNERJEM

Bralka Urška trpi, saj je v razmerju z agresivnim partnerjem
Potrebujete nasvet?

Bralka Urška trpi, saj je v razmerju z agresivnim partnerjem

Najino razmerje s fantom je že pet let polno vzponov in padcev, saj sva si karakterno popolnoma različna. Vse skupaj pa se je zapletlo nekaj tednov nazaj, ko sem želela, da mi odgovori na moje vprašanje, on pa je najprej vzrojil, nato me je udaril. Bila sem šokirana, otrpnila sem in začela jokati.

Po dogodku se ni niti opravičil, le sedel se je v avto in izginil za nekaj ur.

Nato se je vrnil in se skušal pogovarjati, kot da se ni zgodilo nič, jaz pa sem zahtevala vsaj opravičilo. Zopet je povzdignil glas in rekel, da sem sama kriva za vse, ker ga izzivam. Še vedno živim pri njemu, še vedno ga ljubim in preprosto ne vem, kaj naj naredim. Čeprav mi notranji glas pravi naj grem vstran in zaživim svoje življenje. Kako naj se rešim začaranega kroga čustev in poniževanj?

Urška

Bralka Urška trpi, saj je v razmerju z agresivnim partnerjem

Nasvet za bralko

Urška, vaša zgodba ni tako nedolžna, kakor se vam dozdeva in vsekakor bo potrebno ukrepati. Ljudje smo del ožjih in širših skupnosti, v katerih obstajajo definirana pravila, katero vedenje je dopustno in katero ne. Kadar je v odnosu prisotno nasilje, se pri žrtvi bistveno zmanjšata občutek varnosti ter kvaliteta življenja, zaradi česar je oškodovana na vseh življenjskih področjih, kot opažate tudi vi pri sebi.

Vsak človek ima pravico živeti varno, brez nasilja, zato ne nasedajte na njegove stavke, da ste sami krivi, da vas je udaril.

Prav tako ima vsak človek pravico v okviru družbeno sprejemljivih vedenj s pomočjo nenasilne komunikacije in pravnih sredstev ščititi svoje osebne meje in svoje interese. Nasilja vsekakor ne moremo enačiti s konfliktom. Do konflikta pride, ko imata dve osebi različni, nasprotujoči ali izključujoči se želji. Dobro razrešeni konflikti odnos utrdijo in osvežijo. Po drugi strani pa se z nasiljem zrušijo vse meje.

Bralka Urška trpi, saj je v razmerju z agresivnim partnerjem

Vsilil vam je potrditev svoje dominacije in podrejenost, kar njemu daje lažen občutek pomembnosti.

Če mu uspe z nasiljem dobiti, kar želi, bo s tem početjem zagotovo nadaljeval. Nikakor pa od vas ta moški po vsem kar se je zgodilo ne more pričakovati spoštovanja, iskrenosti, zaupanja, prijateljstva. Ker pišete, da vas partner neprestano psihično maltretira, je posesiven in pretirano ljubosumen za piko na i vas je še fizično napadel, je skrajni čas, da prekinete to razmerje. Ničesar ne boste izgubili, saj se vam dozdeva, da ste v zvezi s popolnim tujcem, saj so vajina mnenja in nazori popolnoma različni in nikakor ne najdeta skupnega jezika. Zato je med vama vse več napetosti in slabe volje, kar vodi v vašo samostojno pot.

Pripravljeno za Govori.se