Sezonska razpoloženjska motnja, imenovana tudi zimska depresija

Sezonska razpoloženjska motenja je skrajna oblika zimske otožnosti, ki prinaša brezvoljnost in okrni normalno delovanje. Kot posebno motnjo jo poznamo sorazmerno kratek čas, a o njej in njenem zdravljenju je bilo ugotovljeno veliko. Ljudje, ki trpijo zaradi motnje doživljajo izrazite razpoloženjske spremembe, kot bi bili razcepljeni na poletno osebnost in zimsko osebnost.

Sezonska razpoloženjska motnja, imenovana tudi zimska depresija

Čeprav se druga vrsta SRM lahko pojavi poleti, se najpogostejša oblika postopoma začne v poznem avgustu ali zgodnjem septembru in traja do marca ali zgodnjega aprila, ko simptomi začnejo izginjati. Ljudje, ki jih prizadene SRM spijo na noč celo do štiri ure več in se močno zredijo, v prizadevanju, da bi zimo prespali.

Vzroki sezonske razpoloženjske motnje

Mnogo raziskovalcev o podrobnem vzroku SRM se še vedno precej razhajajo, domnevajo, da ima lahko več kot en vzrok. Trenutno se zdi najverjetnejša razlaga, da je vpleten nevrotransmiter serotinin. Med kratkimi zimskimi dnevi je njegova koncentracija v ključnih možganskih predelih najnižja in to povzroči nejevoljo ali depresijo. Pri otrocih jesenski začetek SRM sovpada z začetkom šole, zato je pri njih težko razlikovati od drugih možnih vzrokov razpoloženjskih sprememb. Čeprav jo zdravniki in starši pogosto spregledajo, moramo v takšnih okoliščinah pomisliti na sezonsko razpoloženjsko motenost kot na možnost.

DOMAČA ZDRAVILA V POMOČ

Najučinkovitejše zdravljenje SRM je zdravljenje s svetlobo. Opoldne ko je sonce visoko, si privoščite sprehod. Čim več bodite na prostem. Bodite telesno dejavni, kolikor le morete. Povečajte naravno osvetljenost doma tako, da porežete nizke veje dreves ob hiši in živo mejo ali ovijalke pred okni. Prebarvajte stene s svetlimi barvami. Poskrbite, da vam bo toplo, in uživajte v prijetnih plateh zime, kurjenju ognja, branju in glasbi.

Sezonska razpoloženjska motnja, imenovana tudi zimska depresija

Zimska depresija se najpogosteje pojavlja pri ženskah v srednjih letih. Prvi korak proti slabšem razpoloženju je sprememba prehrane in več telesne dejavnosti. Priporočljive so jedi, bogate z ogljikovimi hidrati, ki nadomeščajo pomanjkanje serotonina, hormona sreče. Hkrati pa je treba uživati čim več sveže zelenjave, da zagotovimo vsebnost vitaminov in mineralov. K dvigu ravni serotonina prispeva tudi več gibanja na prostem.

Preberite tudi POVEZAVA MED UMOM IN TELESOM: UM ZDRAVI TELO