Nohti so vaše ogledalo zdravja. Kako preprečiti težave z njimi?

Nohti so narejeni iz keratina, beljakovine, ki je tudi glavna sestavina kože in las. Noht na roki potrebuje približno šest mesecev, da zraste od baze do vrha, na nogi pa približno eno leto.

Zdravi nohti so gladki, enakomerno obarvani in močni, z bazo, ki je bledo rožnate ali mesnate barve.

Njihov videz prizadenejo številne bolezni. Vaši nohti so zato kazalec stanja vašega zdravja. Sami lahko doma veliko naredite za izboljšanje videza svojih nohtov s prehrano in uporabo zunanjih pripravkov.

Nohti so vaše ogledalo zdravja. Kako preprečiti težave z njimi?

Nohti in okoliška koža se lahko okužijo z bakterijami in glivicami, kot sta tinea in kandida.

Zaradi takih obolenj postanejo nohti mehki brezbarvni, odebeljeni in izmaličeni. Nohte  lahko poškodujejo tudi nekatere kožne bolezni, ki povzročajo zadebelitve, razjedenost ali celo odstopanje nohta od nohtne posteljice.  Obarvanje nohtov je lahko tudi posledica kajenja ali redne uporabe laka za nohte.

Nohti na nogah so lahko vraščeni zaradi pritiska slabo prilegajočih se čevljev.

Skrbite tudi za redne manikure in pedikure, pred spanjem si v masirajte kremo, po umivanju si temeljito obrišite roke in noge, pri gospodinjskih in drugih ročnih delih nosite zaščitne rokavice.

Za nego in zdravljenje nohtov je koristno več vrst eteričnih olj, (olje čajevca, ognjičevo olje, mandljevo olje, evkaliptusovo olje).

Vzrok za slabe nohte je lahko tudi v pomanjkanju različnih hranilnih snovi, pomanjkanju železa, pomanjkanju beljakovin, pomanjkanju esencialne maščobne kisline.

Nohti so vaše ogledalo zdravja. Kako preprečiti težave z njimi?

Nohte lahko okrepimo z uživanjem ključnih hranilnih snovi 

Sadje, bogato z antioksidanti skrbi za boljšo strukturo vaših nohtov, še posebej priporočljive so borovnice, maline in jagode. Privoščite si večkrat kivi, papriko ali peteršilj, saj vsebujejo veliko vitamina C, ki pomaga proizvajati kolagen, kar seveda naredi nohte bolj prožne.

Nohti so vaše ogledalo zdravja. Kako preprečiti težave z njimi?

Za lepše nohte si vsak dan privoščite peščico mandljev, ker vsebujejo veliko vitamina E, vitamina, ki je ključnega pomena pri vzdrževanju zdravih nohtov. Ta vitamin je znan kot lepotni vitamin, saj pomaga zaščititi celice pred oksidativnimi poškodbami.  Mandlji vsebujejo tudi veliko cinka, ki je ključ do zdravih in močnih nohtov.

Prigrizek oreščkov in semen zagotavlja zajeten odmerek zdravih maščob, po katerih nohti hrepenijo.

Vertikalni grebeni v nohtih so lahko znak pomanjkanja magnezija. Sončnična semena so popoln protistrup za oslabljene nohte, saj vsebujejo minerale v sledovih. Mangan in baker, ki sta ključnega pomena za sintezo in proizvodnjo vezivnega tkiva v kosteh in hrustancu, s čimer krepita tudi nohte.

Preberite tudi MODNE NAPAKE, KI PREPREČUJEJO DA ZASIJETE