Luna in vrtnarjenje sta tesno povezana.

Mesec april je na področju vrtičkarstva zelo pomemben.

Blato z vrtov in luž zvozimo na njive. Čebelam postavimo pred čebelnjak plitke posodice z vodo. Drevje, ki ga nameravamo precepiti, pričnemo cepiti, zato si priskrbimo cepilno smolo. Najboljše cepiče dajejo močni, sveže odrezani enoletni poganjki, ki pa ne smejo biti vodeni, niti odrezani od mladih ali nerodovitnih dreves. Najbolje je, če cepimo, preden se pričnejo odpirati očesa. V kleti hranjene cepiče damo pred uporabo za dve uri v vodo. Že poganjajoče cepiče moramo uporabiti čim prej.

Sedaj je skrajni čas za čiščenje sadnega drevja. Razpokano lubje, suhe veje, prepogoste mladike odstranimo.

Luna in vrtnarjenje narekujeta, da v marcu ali začetku aprila sadimo sadna drevesa in črni ribez, če tega nismo storili v jeseni.

Prej kot je drevje v zemlji, boljše je. Ko kupujemo sadike, pazimo na sorto in podlago. Poskrbeti moramo, da se sadike ne poškodujejo.

Trto obrežemo, v kolikor nismo tega že storili. Ko se zemlja odtaja, presadimo večletne rastline, kot npr. hren, drobnjak itd. Posejemo mesečno redkvico, solato berivko, glavnato solato, špinačo, peteršilj, korenček, radič, grah, čebulo, por, zgodnji krompir. Dobro je, da zgodnji krompir pred sajenjem nakalimo v svetlem in toplem prostoru v nizkih gajbicah. Naredimo potaknjence za fuksije, pelargonije in krizanteme. V aprilu sejemo srednji in pozni grah, vse vrste zelja, pozno kolerabo, ohrovt, rdečo peso. Nageljne presadimo na prosto.

Lunin nasveti za vrtičkarje.
Lunini setveni koledarji temeljijo na prehodih Lune skozi zodiakalna znamenja.

LUNIN SETVENI KOLEDAR

Seveda pa pri vrtnih opravilih ne smemo pozabiti na vpliv lune. Lunini setveni koledarji temeljijo na prehodih Lune skozi zodiakalna znamenja, ki jih uvrščamo v štiri skupine. Vsakemu elementu pa ustreza določen del rastline: Ogenj-plod, Zemlja-korenina, Zrak-cvet, Voda-list. V dnevih, ko luna prehaja določeno znamenje oziroma element, je priporočljivo gojenje tistih rastlin, katerih užitni deli so povezani z pripadajočimi jim deli rastlin.

SEJANJE RASTLIN Z NADZEMNIMI PLODOVI

Najbolj primeren čas za saditev in sejanje rastlin z nadzemnimi plodovi je rastoča lunina faza (od Mlaja do Prvega krajca), še zlasti kadar Luna v tej fazi prehaja Vodno znamenje. Vodna znamenja (Rak, Ribi, Škorpijon) veljajo za najbolj plodna. Dodamo lahko še Bika, ki je sicer zemeljsko znamenje, vendar kljub temu zelo plodno. V takšnih obdobjih je priporočljivo tudi presajanje lončnic in sajenje trave.

Seveda brez vode ne gre, zato v primeru, da v prvi lunini fazi ni dežja, raje počakamo na drugo rastočo fazo (med Prvim krajcem in Ščipom). Cvetnice (solato, cvetačo…), sadite raje ob pojemajoči Luni. Če sadite solato ob rastoči Luni, vam bo šla hitro v cvet, če pa jo sadite ob pojemajoči Luni, bo naredila lepe okrogle glave. Korenčnice in gomoljnice sadimo z Luno v 3.fazi.

Pomembno je, da si izberete ustrezno znamenje in hkrati tudi dober lunin aspekt.