KAKO POMEMBNI SO DRUŽINSKI ODNOSI?

Kako pomembni so za vas družinski odnosi?
Kako pomembni so za vas družinski odnosi?

Kako pomembni so za vas družinski odnosi?

Predviden čas branja: 3 minutes

Družina te najbolje pozna in razume. Nihče te ne more ljubiti kot tvoja družina. Kri ni voda. Družina nam je res lahko pravo zatočišče, v katerem se počutimo sprejete in ljubljene, toda lahko je tudi pekel, ker srce želi eno, realnost pa mu vztrajno servira drugo. Kri res ni voda, toda lahko je tudi zelo strupena. Kakšen vpliv imajo starši na nas občutimo v svojem življenju.

Dejstvo je, da nam starši postavljajo okvire, skozi katere gledamo na svet.

Kako pomembni so za vas družinski odnosi?

Starši nas bodo naučili razliko med dobrim in slabim, povedali nam bodo, kaj je zaželeno, kaj pa ni. Od njih se bomo učili, kako se vesti, oni nam bodo predstavili neke družbene norme. Od njih se bomo naučili, kaj je primerno in dostojno vedenje, kaj pa je neprimerno. Oni nam postavljajo pravila mi pa jih, vsaj ko smo še zelo majhni, poslušamo.

Starši so naši prvi veliki življenjski učitelji.

Vsak otrok si želi biti sprejet in želi, da ga starši ljubijo takšnega, kakršen je, toda pogosto ni tako. Velikokrat si potem dobronamerni otroci dodatno zapletejo življenje, ker branijo svoje starše z idejami v slugu: Ljubili so me tako, kot so znali ljubili so me na svoj način. Starši so ustvarjeni, da natančno pritiskajo na vse vaše gumbe, da udarjajo tam, kjer ste najobčutljivejši prav zato, da spoznate, da ne potrebujete zunanje potrditve, da ste dobri takšni kakršni ste, da se lahko sami naučite ljubiti in da mnenja oseb, ki vas ne poznajo, niso pomembna.

Kako pomembni so za vas družinski odnosi?

Povsem razumno je sprejeti starše takšne, kakršni so in jih ne poskusiti spremeniti, toda to ne pomeni, da jih lahko sprejmete v odnosu, kakršnega oni želijo imeti z vami. Če torej ne morete imeti z njimi tesnega odnosa, če niste na isti strani, če se ne morete razumeti, če vaši starši želijo, da ste nekaj, kar niste, in vas gledajo skozi tisto, kar oni želijo za vas, ne pa tega, kar resnično ste, je privolitev v graditev nekakšne bližine samo zato, ker tako mora biti ali se spodobi in ker mislite, da ste jim to dolžni, ali karkoli je že razlog, kompromis, s katerim si boste zagotovo zastrupili življenje.