Kako otrokom pomagati razvijati sposobnosti in veščine, ki so potrebne za uspeh v šoli in poznejših letih?

Otroci, vaše bogastvo. Zagotovo vsi starši želite svojim otrokom najboljše, prav tako ste zelo ponosni, ko vaši otroci izstopajo iz povprečja v pozitivnem smislu, ter žalostni, če se vaši otroci nahajajo v težavah, ko so majhni, ali v kasnejših letih.

Kako otrokom pomagati razvijati sposobnosti in veščine, ki so potrebne za uspeh v šoli in poznejših letih?

Zgodaj privzgojite dobre navade

Osnovna šola je čas, ko je treba otrokom privzgojiti navade, ki jim bodo ostale med vsem izobraževanje. Ko otroci pridejo iz šole domov, se naj držijo navad, ki naj se čim manj spreminjajo. Nekoliko ljubkovanja, pogovor o dnevu, ki so ga preživeli v šoli, prigrizek ali topel obrok, če so lačni, nato pa reševanje domače naloge. Ko je domača naloga narejena in je vreme lepo, jih spodbujajte, da se igrajo na prostem, kolesarijo ali delajo stvari, ki so jim všeč.

Ustvarite jim ustrezno delovno okolje

Če je mogoče, otrokom pripravite miren topel kotiček brez televizije in računalniških igric, v katerem lahko v miru naredijo domačo nalogo. Potrebujejo mizo, stol, dobro luč in morda tablo za pripenjanje opomnikov.

Hranite otrokove dosežke

Ko otrok začne hoditi v šolo, kupite škatlo, na katero napišite njegovo ime. V njej varno hranite dobre izdelke: projekte, eseje, umetniška dela in posebne nagrade za obšolske dejavnosti, kot sta plavanje in ples.

Kako otrokom pomagati razvijati sposobnosti in veščine, ki so potrebne za uspeh v šoli in poznejših letih?

Pomagajte jim pri opravljanju preizkusov

Preizkusov sicer ne morete opravljati namesto otrok, pomagate pa jim lahko, da jih dobro opravijo sami. Vodite koledar preizkusov. Ko otroku povedo za preizkus, ga zapišite na tablo na steni. Tako se lahko na dan preizkusa izognete jutranji paniki. Nikoli ne kažite zaskrbljenosti. Bolj kot ste sproščeni glede otrokovega preizkusa, bolje je. Zagotovite mu, da ni pomembna ocena, ampak zavest, da se je potrudil po svojih najboljših močeh. Na predvečer preizkusa otroka pošljite spat eno uro bolj zgodaj. Spanje je pomembno za dober spomin. Zjutraj pred preizkusom pripravite dober zajtrk. Izberite zdrava in polnovredna živila, ne pozabite na sadje in vlaknine. Ko otrok prinese domov popravljeno preizkusne pole, jih skupaj preglejte in ugotovite, kaj je naredil dobro in pri čem se je zmotil.

Bodite pozorni na drobne opozorilne znake

Otroke navadite, da se z vami odkrito pogovarjajo in vam zaupajo o dogajanju v šoli. Če otrok pravi, da mu kak učitelj ali predmet ni všeč ali pa da daje pretežke domače naloge, to pomeni, da ima morda s predmetom težave in potrebuje pomoč.

Nasvet in namig

Kako zagotoviti, da bodo vaši otroci trdni, stabilni, odgovorni ter uspešni na tistem področju, za katerega se odločijo?

Pomembno je, da vzgoja otrok poteka v povezavi s spoštovanjem do njihovih želja ter tega, da sledimo temu, kar je dobro zanje, tudi če se izkaže, da to morda ni dobro za starše. Prav je, da se postavljajo meje, vendar je potrebno vselej upoštevati zdrav razum.

V katerem znamenju so rojeni otroci, ki imajo v življenju lažje možnosti za uspeh?

Otroci rojeni v znamenju strelca, leva, ovna in vodnarja so običajno bolj samostojni, spontani in usmerjeni k bolj enostavnemu reševanju življenjskih težav, zato se lažje povzpnejo na vrh.

Preberite tudi OTROŠKI HOROSKOP: LASTNOSTI IN NAMIGI