Anoreksija nervoza, bolezen sodobnega časa, vzroki in posledice

Predviden čas branja: 3 minutes

Anoreksija nervoza je motnja prehranjevanja, ki izvira iz strahu, da bi postali predebeli. Rezultat takega neutemeljenega strahu sta samo hoteno stradanje in precejšnja izguba telesne teže, poleg shujšanja lahko ne prehranjenost sproži tudi hormonsko neravnovesje, anemijo, neredno bitje srca, krhke kosti in mnoge druge probleme. Ponavadi je to stanje najpogostejše med zgodnjo adolescenco in zgodnjo odraslo dobo, čeprav se lahko pojavlja tudi kasneje. Anoreksija je nevarna, zato je treba zdravniško pomoč poiskati že na začetku te bolezni.

Čeprav se bolezen osredotoča na hrano, je glavni vir v duševnosti.

Anoreksija nervoza, bolezen sodobnega časa, vzroki in posledice

Stanje se pogosto začne z razmeroma normalno željo po hujšanju za nekaj kilogramov. Ker pa dieta le začasno omili osnovne duševne težave, stanje pogosto zelo hitro postane kompulzivno, prizadeti se vse manj hrani, dokler s hranjenjem povsem ne preneha. Žrtev obsede spačena telesna samopodoba in samo sebe vidi predebelo, čeprav je resnica prav nasprotna. Osebe z anoreksijo izvirajo iz družin z visokimi zahtevami za doseganje ciljev, pogosto so perfekcionistične, kompulzivne tudi na drugih področji življenja, zlasti v šoli.

Nekatere študije sicer dokazujejo, da imajo lahko pri nagnjenosti za anoreksijo določeno vlogo geni, vendar večina znanstvenikov meni, da je ključnega pomena duševnost. Osebe z anoreksijo imajo nizko raven samospoštovanja in čutijo, da so vredne ljubezni. V adolescenci lahko takšna čustva še okrepijo spolne spremembe, medijska sporočila, ki poveličujejo suho postavo, in pritiski ter napetosti v družini, osebe, da bi nadzirala svoje življenje ne le oblikovanje svoje postave, temveč tudi odložila zrelost in spolni razvoj.

Kako ugotoviti ali ima oseba anoreksijo?

Čeprav lahko nekatere presejalne metode na primer test načina hranjenja pomagajo prepoznati osebe, pri katerih je možna anoreksija, je najpomembnejši kazalec pretirana shujšanost brez drugega jasnega telesnega vzroka, razen stradanja. Natančno je treba preiskati kri in urin, da se izključijo drugi možni vzroki izgubljanja telesne teže in, še pomembneje, da se ugotovi morebitno hormonsko neravnovesje ali nizke vrednosti tako pomembnih hranil, kot so kalij, cink in maščobne kisline.

Anoreksija nervoza, bolezen sodobnega časa, vzroki in posledice

Zdravljenje je predvsem usmerjeno v individualno psihoterapijo z namenom razkritja čustvenih težav in medsebojnih problemov, ki so lahko osnova v tej motnji. Pomembna je tudi družinska terapija, kadar bolnik živi doma, in vedenjska terapija, ki lahko pomaga spremeniti uničujoče navade. Za cilj si je treba postaviti telesno težo, ki jo je treba doseči, pri tem sta pomembna stalno izobraževanje o prehrani in zdravniški nadzor. Možnost pomanjkanja cinka preprečijo dodatki cinkovega sulfata. Predpišejo pa se lahko tudi drugi prehranski dodatki, spodbujevalci teka, antidepresivi in anksiolitiki.

Joga, taj či, ples in plavanje so tiste vrste razgibavanja ali sprostitvenih tehnik, ki lahko zmanjšajo tesnobo in zvečajo zavedanje lastnega telesa.

Kot starši ali prijatelji človeka, ki se bori z anoreksijo, se poskušajte izogibati komentarjev o jedi, telesni teži, postavi ali šolskemu uspehu, razen če vas bolnik za to prosi. Pokažite mu, da ga cenite zaradi njegovih notranjih vrednost, kot sta pozornost in dojemljivost.

V katerem življenjskem obdobju se običajno pojavi anoreksija?

Anoreksija nervoza, pri kateri prizadeti zavrača hrano, pogosto zato, ker zmotno misli, da je predebel, se navadno začne v zgodnjih najstniških letih.

Kaj je pomembno za osebo, ki ima anoreksijo nervozo?

Pomembno je, da se oseba, ki ima težave počuti v osnovi varno in si z ničemer ne škoduje. Preko preobrazb v vedenju se lahko stabilizira njena pozitivna samopodoba.

Pripravila S.V. univ.dipl.inž.živil.tehnol.