RUNE VAS LAHKO PREBUDIJO

Rune so čudovit sistem prebujanja naših notranjih vrat. To ni zgolj črka v abecedi, ampak je njen prvotni pomen neznanka, oziroma skrivnost, sveti znak, katerega ideja je zavita v tančico skrivnosti.

Runska pisava je stara germanska pisava, ki so jo v davni preteklosti uporabljali po vsej severni Evropi s Skandinavijo in anglosaško Anglijo vred. Rune pa so imele vedno tudi skriven, čaroben pomen. Veljalo je, da je njihov gospodar enooki bog Odin, vladar smrti in ponovnega rojstva.

Z runskimi znamenji so vrači čarali, zdravili bolnike, branili svete kraje in klicali mrtve. Pomembno pa je bilo tudi, da so z njimi napovedovali prihodnost. Od vsega začetka je imelo vsako od štiriindvajsetih znamenj runske abecede svoje ime.

Skoraj hkrati so runsko abecedo prvič zapisali (prve zapiske v runah poznamo že iz 3. stol. n. š.) in začeli znamenja uporabljati v čarovniške namene. Z njimi so vrači klicali uroke, zdravili bolne in zlasti prerokovali prihodnost, ta raba se je ohranila do danes. V zadnjem času je postalo vedeževanje iz run znova priljubljeno.

Njena izpeljanka je v bistvu šepet.

Rune – Prvotni pomen runskih zapisov

Prvotno so ti znaki predstavljali brezčasne in brezoblične ideje. Njen dragocen pomen so kasneje ljudje povezali s simboli, Poznamo jih pod skupnim imenom Rune, ki pa še vedno v sebi nosijo prvotno kvaliteto, misel, skrivnost.

Rune, skrivnosten znak. Pomen runskih simbolov.
Pomen runske abecede

To starodavno, skrivnostno znanje, ki nam ga prinašajo, se dotakne rudi največjih skeptikov, ki ne verjamejo niti sebi, kaj še le drugim. Globoko v nas je skrito to prastaro znanje. Naša naloga je, da ga odkrivamo po svojih sposobnostih plast za plastjo svoje najgloblje biti. Nasveti, ki jih lahko razberemo iz njih in njenih zapisov, so univerzalni. Dostopni so vsakomur, ki je pripravljen odkriti njihovo skrivnost in prevzeti odgovornost za svoje življenje.

Z njihovo pomočjo lahko poiščemo vzroke za naše težave, šibkosti, pomanjkljivosti v nas samih. Od tam tudi izvirajo in resnično smo le mi tisti, ki jih lahko odpravimo. Seveda pa to ne pomeni, da ne poiščemo podpore in pomoči ob teh procesih samorazvoja. Dobro je, da jih kot simbole uporabimo, ko začutimo kakšno svojo šibkost v naši osebnosti. Z njihovo pomočjo se ojačamo.

SIMBOLIKA RUN

Runski mojstri in mojstrice so imeli oblast in ugled, s čarovnijami so klicali ugodno vreme. Ljudje so hodili k njim, da bi jim prinesli ljubezen in srečo ali če so želeli škoditi nekomu nesrečo.

Prvotne čarovniške simbolike posameznih run ne poznamo več. Ameriški antropolog in lingvist Ralph Blum, morda eden najbolj znanih praktikov, odkrito priznava v svoji Knjigi o runah, da si je razlago za posamezne simbole izmislil sam. Sedel je, se zastrmel v vsako runo posebej: “meditiral sem in zapisal, kar mi je tisti hip prišlo na misel”. To je bilo popolnoma pravilno, saj delujejo rune tako kot vsi oraklji: razkrijejo nam podzavesten pomen stvari, ki se ljudem sicer prikaže samo v sanjah.

Članek je bil objavljen Sensa

ABECEDA RUN