Abeceda runskih simbolov. Vas zanima pomen skrivnostnih RUN?

Abeceda runskih simbolov – Od vsega začetka je imelo vsako od štiriindvajsetih znamenj runske abecede svoje ime. Rune imajo stara nemška in stara angleška imena: feoh v stari angleščini je fehu v stari nemščini, fyd je nauptiz.

Izbrali smo stara angleška imena, ki smo jih razvrstili po futharkovem vrstnem redu (kar je prvih pet črk v runski abecedi). Za lažje razumevanje smo imena posameznih znamenj zapisali s sodobno angleško abecedo.

Obstaja 24 runskih kamnov z znamenji in en prazen, ki mu pravijo uird ali usoda. Abeceda runskih simbolov.

1. FEOH – harmonija, plodnost

Ta runa je povezana s srečo in dobrimi stranmi življenja – prvotno je šlo v glavnem za živino. Ta runa je tesno povezana tudi z astrološkim znamenjem bika. Čeprav obljublja dobiček, svari pred prizanesljivostjo do samega sebe in pred mrtvilom. Feoh spodbuja ustvarjalnost, je naklonjena ljubezni in obljublja izpolnitev.

2. UR – moč, energija

Ur je simbol za divje govedo. Če naj bo koristno, je treba njegovo neverjetno moč udomačiti. Ur namiguje, da se za spraševalca začenja obdobje spremembe, rasti, vse bolj se bo zavedal samega sebe. Iz neuspehov, celo iz napetosti in strahu se lahko porodijo dobre priložnosti. Predstavlja tudi seksualno strast.

3. THORN – sila, dobre novice

Spodbuja k previdnosti, k skrbni analizi okoliščin – k začasni nedejavnosti, k odmoru za premislek, pa naj gre za vsakdanje stvari ali za duševni razvoj. če ste še tako uspešni, privoščite si predah! Tej runi pravijo včasih tudi “vhod” – treba bo iti skozenj, a prej premislite, kaj bi lahko bilo na drugi strani; pot skozi vhod vas lahko pripelje v neznane nevarnosti.

4. OS – Odin, modrost

To je runa govorjene besede in komunikacij, povezana je z Merkurjem, ki od nekdaj velja za posrednika med ljudmi in božanskimi silami, za poslanca, pa tudi z Odinom, ki si je z velikim trpljenjem – obešen za Igdrasilu – pridobil modrost. Predstavlja modrost in pomoč kake starejše osebe. Več bo sporazumevanja, morda na področju magije ali jasnovidnosti, morda s kolegi, toda varujte se sleparjev! Sreda je v germanskih jezikih Odinov ali Wodanov dan, v romanskih pa Merkurjev.

5. RAD – kolesa, popotovanje

Naznanja dolga popotovanja – nekoč na konju – in to zlasti prijetna. (V nemščini je das Rad kolo.) Potovanje je lahko duhovno v smislu osebnega razvoja ali celo poslednje potovanje duše v Valhalo, domovanje bogov, lahko pa tudi pomeni, da je nekdo poslal ali sprejel sporočilo. Rad se lahko nanaša tudi na stvari, ki se jih mora spraševalec naučiti. Tudi tokrat obstaja povezava z Merkurjem, bogom poslancev.

6. CEN – ustvarjalni žar, luč

Je simbol svetlobe in ognja. Spraševalcu se obeta, da bo bolje videl. Poudarek je tudi na ustvarjalnem navdušenju, na plodnosti in na premagovanju zaprek z optimizmom in vedrino. Cen ima vso ognjevitost in moč planeta Marsa – v družini run nosi baklo ali luč, prinaša pa tudi strast in čutno poželenje. Ni se mu pametno upirati.

7. GYFU – darila, velikodušnost

Gyfu pomeni dobesedno “darilo bogovom” in je zato simbol daril in dajanja. Prinaša prijateljstvo, velikodušnost in preprosta veselja. Je tudi simbol za sodelovanje, družabništvo. če se boste zaročili ali poročili in če začenjate z družabništvom v poslu, vam napoveduje najboljše. Toda vsako družabništvo zahteva tudi nekaj žrtev, ne podcenjujte jih: sebičnost lahko razdere vsako sodelovanje. Gyfu svari tudi pred lenobo in neodločnostjo, vendar je v glavnem obrnjen k svetlim stranem življenja.

8. WYN – veselje, sreča

Prinaša veselje, moč in plodnost. Morda je spraševalec preveč samokritičen, wyn ga spodbuja, naj odkrije dobre strani življenja in uživa v njih, saj jih je zaslužil. V tej runi je tudi rahlo dvoumen namig na spolnost, na telesno uživanje, namiguje pa tudi na možnost goljufije. Spraševalec si bo sicer pridobil ljubezenske izkušnje, njegovo razumevanje življenja se bo poglobilo, vendar bo morda vse to plačal. Zaveda naj se nevarnosti zapletov in težav.

9. HOEGL – toča, zastoj

Pomeni neuspeh, težke čase z nepričakovanimi težavami, zastoji ali boleznimi. Spraševalca je treba opogumiti in ga opozoriti, da ga malodušje ne sme zapeljati v nemoč, po drugi strani pa naj se varuje zaletavosti. Obstaja velika možnost sprememb, ki bodo dolgoročno vplivale na njegovo prihodnost. Morda ga čaka še nekaj težav in bojev, vendar mu bo dodatni napor prinesel več ugleda.

10. NYD – potreba, nujnost – Abeceda runskih simbolov.

Ta runa je pomembna. Poudarja potrebo po potrpežljivosti. Spraševalcu svetuje, naj vsako dejanje in nagibe zanj temeljito premisli. Morda je sam sebi največji sovražnik: požrešnost in strast sta lahko pogubna. Čustveno, materialno in duhovno bogastvo ni daleč, pridobil pa si ga bo samo, če bo do skrajnosti previden. četudi je upravičeno nezadovoljen s svojo usodo, si bo lahko pomagal le z lastnimi močmi.

11. IS – led, mraz

Glavno sporočilo te rune so ovire in neuspeh. Z njimi se lahko spraševalec spoprime samo s potrpežljivostjo. Prevladuje občutek mraza, hladnih človeških odnosov, zlasti v družini. Spraševalec morda ne obvlada okoliščin ali pa se ne zaveda dejanskega stanja. Za zdaj naj miruje in počaka, da posije sonce in pride odjuga, ko se lahko rodijo nova čustva in nove možnosti.

12. GER – leto, naravni ciklus

Pomeni menjavanje letnih časov, zlasti obdobje žetve. če spraševalec izbere to runo, pomeni, da mu gre delo dobro od rok, biti pa mora nepopustljiv in vztrajati do končnega uspeha. Bližnjice bi bile pogubne; prepustiti se mora naravnemu ciklusu oranja, sejanja in pobiranja plodov. S potrpežljivostjo naj obvladuje telesno in duhovno moč.

13. EOH – tisa, popotovanja mrtvih

Tisa je bila sveto drevo, saj so se ob njej zbirale duše umrlih pred potovanjem v podzemlje. Ta runa poudarja pomembnost smrti v človeškem življenju ali pa spremembo v spraševalčevem življenju. Sedanji način življenja in navade bodo minili. Ni treba, da ima eoh neugoden pomen, saj lahko, odvisno od drugih run, pomeni, da se spraševalec uspešno približuje cilju.

Želite izvedeti kaj pomenijo runski simboli?
Runski simboli – tehnika vedeževanja

14. PEORTH – ognjišče, skrivnost – Abeceda runskih simbolov.

To je ena izmed run z dvoumnim sporočilom. Spraševalec se o nečem ni mogel sporazumeti. Pomeni nekaj skrivnostnega, nanaša se tudi na dom in ognjišče. Morda bo nekaj podedoval, vendar naj bo pri tem previden. Skrivnost, na katero namiguje ta runa, je lahko povezana z okultizmom, celo z jasnovidnostjo.

15. EOLH – obramba, zaščita

Runa z zelo ugodnim pomenom. Sporoča, da spraševalec ni samo na vplivnem in uspešnem položaju, ampak da preživlja življenjsko obdobje, v katerem bi moral čimbolj uživati. Obstaja možnost nenehnih novih in razburljivih izzivov in priložnosti. Spraševalca je treba opozoriti, naj se obvlada in naj ugodne okoliščine dobro izkoristi; previden naj bo, če se je zapletel z ljudmi, ki se radi okoriščajo. Naj ne tvega svojega zdravja.

16. SIGEL – sonce, dobro zdravje

To je runa uspeha in sreče; spraševalčeve prirojene sposobnosti naj se izkažejo, treba jih je izkoristiti, le tako se bo dokončno pokazalo, kaj vse zmore. Sigel pomeni uspeh in ustvarjalno voljo. Včasih se sprašuje, ali ne počne kdo preveč stvari hkrati, ali ne bi morda zmanjšal svoje dejavnosti. Svari tudi pred širokoustenjem ali pretiravanjem, spodbuja pozitivno ustvarjalnost.

17. TIR – vojna, pogum

Ta runa pooseblja pogum in zvestobo, razodeva močno, moško sončno energijo in strast, ki prinaša srečo. Po drugi strani pa priporoča tudi potrpežljivost in opozarja na nenapisane zakone, ki jih spraševalec ne sme spregledati. Spodbuja ga, naj se postavi na svoje noge in naj se zanaša na lastne moči. če bo dobro in vztrajno delal, ga bodo ljudje spoštovali. Mitološko vpliva na to runo germanski bog Tir, ki je v sorodu z Marsom.

18. BEORC – rojstvo, nov začetek

Pomeni plodnost in hkrati obnavljanje in zdravljenje. Beorc spodbuja spraševalca, naj se spokori starih grehov, naj opusti slabe navade, zlasti take, ki škodujejo zdravju, na primer kajenje in pijačo. Opogumlja tudi ženske, ki bi rade zanosile, saj je simbol rojstva. Z astrološko Luno kot simbolom velike matere, boginje plodnosti, sta si zelo blizu. če o čem niste popolnoma prepričani, vam beorc svetuje, da stvar še enkrat dodobra premislite.

19. EOH – konj, sprememba

Ta runa je že od nekdaj predstavljala popotovanje in spremembo, vendar s poudarkom na duhovnem popotovanju. Če načrtujete kakšen posel, ste lahko zadovoljni, ne bi pa škodilo, če bi se posvetili tudi svojemu čustvenemu življenju. Morda bi ga bilo treba poživiti. V celoti je sporočilo te rune pomirjajoče, napredovali boste, vendar če si želite tudi čustvene izpolnitve, se boste morali potruditi tudi v tem.

20. MAN – inteligenca, kultura

Runa man pooseblja spraševalca. Kaj sporoča, je odvisno predvsem od run, ki so v njeni bližini. Pomeni tisto, kar je v človeku najboljšega – kulturo, spomin, inteligenco in druge izrazito človeške lastnosti. Spraševalcu svetuje, naj bo širokosrčen v svojih nazorih, naj si prizadeva, da bo njegovo življenje uravnovešeno, naj obvladuje svoja čustva, naj varčuje s svojo močjo in spoštuje svoje telo. Naj bo prilagodljiv, dosleden pa v svojih prepričanjih in v vedenju. Man ponavadi kaj svetuje, včasih so ti nasveti nepristranski. če je spraševalec pravkar v težkem življenjskem obdobju, naj ne pozabi, da smo ljudje za svoje težave pogosto krivi sami. Tudi rešitev je v nas samih.

21. LAGU – voda, podzavest

Lagu je povezana s tekočo vodo in torej s človekovimi čustvi in z intuicijo. Spoznajte svoje slutnje in čustva, pustite jim prosto pot, vendar jih nadzorujte! Obvladujte svoje nagone, ne dovolite jim, da bi oni obvladali vas in vas naredili ranljive. Po svojih sposobnostih spodbujajte svoje intuitivne moči in skrito ustvarjalnost. Osrednja misel te rune je spreminjanje samega sebe, kar prinaša večjo srečo.

22. ING – plodnost, dovršitev

To je skoraj popolnoma srečna runa, pomeni uspešen zaključek ali uspešno izpeljavo kakega načrta ali zamisli, morda bo kdo razvil svoje največje zmogljivosti. Prinaša olajšanje, osvoboditev vseh skrbi, čeprav ne samo zaradi dosežka. Je zelo pomembna runa, pogosto oznanja bližnjo prelomnico v spraševalčevem življenju.

23. EPEL – kar je pripadalo prednikom.

Začetek in konec, recimo, družinske tradicije in dediščine. Pogosto v smislu preloma s starimi vplivi in odnosi. Vse take spremembe bodo imele dolgoročne vplive in bodo pomembne za ljudi, ki jih zadevajo. čeprav so spremembe resne, najbrž ne bo prišlo pod vplivom rune epel do velikih napak. Obstaja privlačnost s hoegl, glej zgoraj.

23. DAEG – dan, prebujanje

Daeg pomeni neki vrhunec v življenju, lahko pa simbolizira tudi duhovni razvoj. Mogoče bo nastopilo prehodno obdobje, ki bo zelo koristno. V svojem najboljšem pomenu ta runa pogumno izjavlja, da je teme konec in da so zavladali svetloba, uspeh in blaginja. Ker pa bi bilo to le preveliko zanašanje na usodo, deag tudi svetuje, naj človek izkoristi priložnost in ukrepa, da je ne bo zamudil. Svari pred brezobzirnostjo in priporoča vsaj malo tihe meditacije.

25. WYRD – Odinova runa – usoda

To je runski kamen brez znamenja. Nekateri ga sploh ne upoštevajo, nam pa se zdi, da pomeni hkrati začetek in konec – transformacijo v smrti (toda ne v pravi, telesni smrti spraševalca ali kogarkoli drugega). Lahko simbolizira nekaj, česar človek ne more vedeti, korak v neznano. Eden njenih pomenov je, da lahko osebni razvoj ali novo življenjsko obdobje ali muhavost usode nepričakovano spremeni končni izid.

Abeceda runskih simbolov. Narobe obrnjena runska znamenja

Nekateri priročniki podrobno razlagajo, kaj pomenijo runska znamenja, ki “stojijo na glavi”, ki so torej obrnjena narobe. Nagibamo se k mnenju, da imajo narobe obrnjene rune enak pomen kot narobe obrnjene karte pri tarotu (ali v astrologiji planeti, ki se gibljejo v obratni smeri). Mislimo, da pomeni runski simbol, ki je obrnjen narobe, samo to, da je njegov vpliv zmanjšan, upočasnjen. Seveda pa lahko to tudi poudarja slabo napoved.

Z RUNAMI LAHKO OSEBNOSTNO NAPREDUJETE