Prenehajte s pretiranim opravičevanjem, saj je škodljivo

Iskreno opravičilo je način izkazovanja spoštovanja in sočutja do svojih najdražjih. Lahko razbremeni negativne vibracije in okrepi odnose. Toda če se opravičujete za vsako malenkost, nenamerno ustvarjate razkol med sabo in drugimi in povečujete krivdo in stres. Stvari, za katere nismo krivi, jih ne moremo nadzorovati niso vredne opravičila.

Razlogi za pretirano opravičevanje so številni in zapleteni. Večinoma je lahko razlog odraz nizke samozavesti, nezavedne želje, da bi se izognili kakršni koli možnosti za kritiko ali neodobravanje, še preden se sploh zgodi, ali pretirane želje po pomiritvi in ​​ugajanju. Ljudje, ki se preveč opravičujejo, imajo v življenju zagotovo vsaj eno osebo, ki jim je rekla, naj se neprestano ne opravičujejo. Kljub temu je lahko izziv prepoznati, kdaj prepogosto rečete »oprosti«. Ti ljudje se ne zavedajo, kako drugi dojemajo njih, ko se neprestano opravičujejo.

Prenehajte s pretiranim opravičevanjem, saj je škodljivo

Mislijo, da bodo izpadli topli, vljudni in prijazni, vendar je resnica daleč od tega.

Prekomerno opravičevanje ni samo samoumeven vzorec vedenja, lahko tudi postane naporen vzorec za vse okoli vas. Sadi semena dvoma in spodkoplje zaupanje vase. Drugi se ob neprestanem opravičevanju počutijo neprijetno. Prekomerno opravičevanje lahko povzroči tudi psihološke posledice, lahko privede do tesnobe, zmanjšanega občutka samozavesti in zmede glede tega, kako si zaslužite, da vas obravnavajo. Da, pomembno je vzdrževati dobre odnose z ljudmi okoli sebe. Biti odgovoren, in spoštovati vrednote je ključ do osebne rasti, preveč opravičevanja pa je tisto, kar lahko vse skupaj izniči.

Marsikdo se velikokrat sprašuje, če se je dovolj potrudil z informacijami, ki jih je imel v danem trenutku?

Če dobite napačne informacije za določeno zadevo ali izvedbo, se ob neuspehu ni potrebno opravičevati.  Tudi ob zadržanih informacijah opravičilo ni potrebno. Nikoli se ne opravičujte za svoje vedenje zaradi drugih, opravičite se zase, ko to resnično čutite. Ne pa iz razloga, da bi z opravičilom prepričali druge.

Ljudje lahko zaradi neprestanega opravičevanja izgubijo spoštovanje do vas. Če zdaj za vsako malenkost izgovorite »Oprosti«, bodo kasneje vaša zaželena opravičila manj zaznana s strani drugih, izgubila bodo svojo težo. Pretirano opravičevanje lahko zniža vašo samopodobo.

Prenehajte s pretiranim opravičevanjem, saj je škodljivo

Kako se soočiti s pretiranim opravičevanjem in ga ustaviti?

  • Bodite bolj samozavestni. Prvi korak je, da ocenite svoje vedenje in težnje. Morda vam bo pomagalo tudi, če boste beležili, kolikokrat se opravičite na dan in iz katerih razlogov.
  • Razmislite, za katero stvar bi se morali opravičiti in zakaj se ne smete preveč opravičevati. Če določene situacije niste mogli nadzorovati ali je šlo za nepomembno napako, se vam ni treba opravičevati. Če pa ste bili resnično krivi, se potrudite in se opravičite. Priznati, da se motite, ni nikoli lahko, lahko pa okrepi vaše odnose in pokaže, da imate povišano čustveno inteligenco.
  • Obrnite zgodbo in ko je potrebno recite ne. Kar je lahko zelo učinkovit način, da zaščitite svoj čas. Če ste v službi preplavljeni z delom in kolega prosi za pomoč, vam ni treba biti žal, če ne boste priskočili na pomoč. Za ta korak se ni potrebno opravičevati.

Obstaja aplikacija Just Not Sorry, ki vas opozarja, če se pretirano opravičujete, ko pišete emaile. Med sestavljanjem e-poštnega sporočila vas bo vtičnik Just Not Sorry obvestil vsakič, ko uporabite besedo ali besedno zvezo, ki meji na preveč opravičevanja.

Številna opravičila lahko nadomestite z zahvalami, ki lahko pripomorejo k preoblikovanju razmer iz vzbujanja krivde v vzpostavljanje hvaležnosti. Namesto »Žal mi je, ker zamujam«, poskusite: »Cenim vaše potrpljenje! Namesto “Žal moram preklicati,” bi lahko rekli: “Hvala za razumevanje.” Ko boste sprejeli svoje nepopolnosti, ne boste čutili potrebe, da se opravičite, ker ste človek.