Kako prebuditi svoj skriti ustvarjalni talent? Kaj je ustvarjalnost?

Določimo najprej kaj sploh je ustvarjalnost. Ustvarjalni proces je dejanje vzpostavitve novih povezav med starimi idejami ali prepoznavanja odnosov med pojmi. Ustvarjalno razmišljanje običajno ni ustvarjanje nečesa novega, temveč gre za to, da vzamemo tisto, kar je že prisotno, in kombiniramo na svojstven način, da ustvarimo nekaj,  kar še ni bilo storjeno.

Že leta 1940 je vodja oglaševanja James Webb Young objavil kratek vodnik z naslovom Tehnika produciranja idej. Verjel je, da se proces ustvarjalne povezanosti vedno odvija v petih korakih. Medtem ko o ustvarjalnosti pogosto razmišljamo kot o dogodku ali kot naravni veščini, ki jo nekateri imajo, nekateri pa ne, raziskave dejansko kažejo, da se kreativnosti lahko tudi naučimo.

Kako prebuditi svoj skriti ustvarjalni talent? Kaj je ustvarjalnost?

Fraza nisem kreativen tip, je šibak izgovor za izogibanje kreativnemu razmišljanju. Zagotovo pa je dejstvo, da so nekateri bolj kreativni od drugih. Vendar pa se skoraj vsak človek rodi z neko stopnjo ustvarjalne spretnosti.

Preberite tudi VAM JE BILA KREATIVNOST PODARJENA ŽE OB ROJSTVU?

Prvi korak je proučitev del ostalih ustvarjalcev, nato začnite ustvarjati.

Tudi če vam ne gre, vztrajajte. Dovolite si, da lahko ustvarite vse, kar si zamislite, ne glede na to, ali bo lepo ali ne. Ustvariti nekaj koristnega in prepričljivega je kot biti iskalec zlata. Koščki in genialni kosi bodo našli pot do vas, če boste dovolili, da muza teče. Nato sledi ustvarjanje, če niste disciplinirani si planirajte, kdaj boste ustvarjali.

Ne dovolite, da vas stavek, danes nisem najbolj kreativen odvrne od ustvarjanja. Končajte  svoje delo, nehajte raziskovati, načrtovati in se pripravljati na zaključek. Ni pomembno, kako dobro ali kako slabo je. S prvim poskusom vam ni treba doseči neverjetnih rezultatov. Morate samo dokazati, da imate tisto, kar je potrebno, da nekaj ustvarite.

Nehajte razpravljati o tem, kaj bi morali narediti in kaj bi lahko ustvarili in raje nekaj naredite, ustvarite.

Kako prebuditi svoj skriti ustvarjalni talent? Kaj je ustvarjalnost?

Vsi se borijo za ustvarjanje odlične umetnosti. Tudi odlični umetniki. Kdor stalno ustvarja nekaj, bo začel slej kot prej presojati o svojem delu.

Normalno je, da sodite o svojem delu. Seveda včasih ob tem začutite razočaranje, da vaše ustvarjanje morda ni tako čudovito, kot ste upali. Ključno je, da ne dovolite, da vam nezadovoljstvo prepreči nadaljevanje vašega ustvarjanja.

Preberite tudi KATERE ŽENSKE ZODIAKA STE PRAVE UMETNIŠKE DUŠE?

Ko boste nekaj ustvarili, delite to najprej s tistimi, ki jim zaupate, nato delite svoje delo širši javnosti. Seveda pa bodite pripravljeni tudi na kakšno kritiko, ki je lahko na poti vašega ustvarjanja čudovit učitelj. Ko boste začutili, da se drugi povezujejo s tistim, kar ste ustvarili, vas bo to navdihnilo v pozitivni smeri.

Iskanje notranjega ustvarjalnega genija je enostavno.  Ustvarite nekaj, dokončajte kar ste začeli, dobite povratne informacije, poiščite načine za izboljšanje, nato vse skupaj ponovite, večkrat.

Preberite tudi PRAVI UMETNIK IMA DUŠO, KAKO GA PREPOZNATI?