Kako prepoznati narcisoidno osebo in kako se v razmerju spoprijeti z narcisi?

Narcisoidna oseba je nekdo, ki rad občuduje samega sebe, je obseden s svojim jazom do te mere, da ponavadi zavrže potrebe in čustva drugih. Če se znajdete v odnosu z narcisom, je tukaj nekaj načinov, kako se spoprijeti z njihovimi osebnostnimi lastnostmi. Če ugotovite, da je vaša ljubljena oseba nenehno obsedena s sabo, da je preveč samosvoja in ima sebično vedenje, obstaja velika verjetnost, da ste povezani z narcisom.

Narcisoidna oseba je nekdo, ki globoko občuti občutek do sebe in je popolnoma obseden s svojo osebnostjo. Mislijo, da imajo vedno prav in se pogosto znajdejo v težavah, saj se težko navežejo in jim primanjkuje empatije.

Kako prepoznati narcisoidno osebo in kako se v razmerju spoprijeti z narcisi?

Glavne lastnosti narcistične osebe:

  • Mislijo da so najboljši v vsem
  • potrebujejo nenehne pohvale
  • izkoriščajo druge
  • ne prepoznavajo skrbi in potrebe drugih
  • zelo občutljivi so na kritiko, kljub visoki samozavesti
  • rutinsko projicirajo svoje pomanjkljivosti na vas.

Pogosto so označeni kot temni liki, vendar imajo toplo zunanjost, zaradi katere bi vas lahko zavedli, da so radodarni ljudje. Lahko so zelo sebični in jim primanjkuje empatije do te mere, da se ob njih lahko počutite zapostavljene. Občutek upravičenosti, izkoriščevalsko vedenje, samo obsedenost in občudovanje samega sebe so nekatere ključne osebnostne lastnosti narcistične osebe.

Deljenje energije z nekom, ki se vedno trudi obrniti pozornost nase in se hvali z lastnimi dosežki, je lahko nadležno in dolgočasno.

Edini način, da lahko delujte z narciso osebo, je da ste prepričani v svojih občutkih in imeti neposreden odnos. Bolje je biti iskren in govoriti resnico, kot pa pretepati se. Bodite racionalni, narcis lahko zavrne občutke in čustva. Edini način, kako delovati, je govoriti z dejstvi in logičnimi odgovori. Z racionalnim razmišljanjem in nekonvencionalnim pristopom boste lažje delovali z njimi.

Določiti je potrebno meje in omejitve, da ohranite razum in imate svoj osebni prostor. Stojte na svojem mestu, ne glede na vse, saj se z narcisom zelo nemogoče prepirati. To ne pomeni, da boste odnehali in izgubili boj, četudi za to niste bili vi krivi. Narcis bo vedno poskušal dokazati, da se motite. Ne pozabite biti odločni in avtoritativni. Prekinite urok tega da jim nenehno želite pomagati in se nehajte osredotočati nanje.

Kako prepoznati narcisoidno osebo in kako se v razmerju spoprijeti z narcisi?

Ko želijo, so posamezniki z narcisoidnimi osebnostmi precej simpatični, radi uporabljajo svoj čar. Njihove velike ideje in obljube pogosto zelo pritegnejo. Zaradi tega so lahko še posebej priljubljeni v skupinah.

Toda preden vas narcisoidni ljudje popolnoma očarajo, poglejte, kako ravnajo z ljudmi, ko niso »na odru«. Če jih ujamete na laži, manipuliranju ali očitnem nespoštovanju drugih, ni razloga, da bi verjeli, da vam ne bodo storili enako.

Nekateri ljudje z narcisoidnimi osebnostmi uživajo, ko vidijo da koga vznemirijo. V tem primeru se potrudite, da v njihovi bližini ne boste vidno razburjeni, saj jih bo to le spodbudilo, da nadaljujejo. Povedati jim morate, kako njihove besede in ravnanje vplivajo na vaše življenje. Bodite natančni in dosledni glede tega, kaj ni sprejemljivo in kako pričakujete, da vas bodo obravnavali. Toda pripravite se na dejstvo, da vas preprosto ne razumejo – ali jim ni mar.