Izognite se v težkih situacijah negativni strani stresa

Stres nam povzroča tudi sedanje stanje, vendar smo v situaciji, ko bi se vsi morali notranje umiriti. Sedaj imate vsi tisti, ki ste ves čas pod stresom priložnost, da se izognete negativni strani stresa.

POZITIVNA STRAN STRESA

Vsakdo, ki je bil kadar koli izpostavljen časovnemu pritisku, pozna pomembno lastnost stresnih situacij, običajno te priganjajo k maksimalni storilnosti. Ko imamo v krvnem obtoku tudi stresne hormone, razmišljamo hitreje in bolj bistro. Izostri se um in skrajša se rekreacijski čas.

Izognite se v težkih situacijah negativni strani stresa

V pravi krizni situaciji je človek sposoben razviti celo nadnaravne moči.

Velikokrat lahko stres kratkoročno ne le povečuje telesno in umsko zmogljivost, pač pa bi lahko občasne stresne situacije dejansko pomagale imunskemu sistemu zaščititi telo pred blažjimi okužbami.

A kako lahko stres zvišuje imunost?

Zahvala gre kortizolu in drugim steroidom, ki nastajajo v nadledvični žlezi kot odziv na stres. V začetni fazi stresne reakcije so te snovi odgovorne za neko vrsto reševalne intervencije, usmerjajo imunske celice. Ki so v vlogi paznikov in iščejo vsiljivce na vsako mesto, kjer se organizem brani okužbe.  Ko pa stres popusti, hitro začutimo bolečine, začnemo kašljati in kihati. Imunski sistem se je namreč spet vrnil v svoj običajni ritem delovanja.

NEGATIVNA STRAN STRESA

Spoznanje, da začasen stres deluje poživljajoče, ne spremeni temeljnega dejstva, da je dolgotrajen stres škodljiv. Številne raziskave dokazujejo, kako stresni hormoni škodujejo ne le imunskemu sistemu, pač pa tudi srčno žilnemu, prebavnemu in drugim sistemom organizma. Stalna visoka koncentracija stresnih hormonov škoduje tudi možganom, kar vodi k pešanju spomina, različni strahovom in nekontroliranim čustvenim izbruhom.

Preberite tudi RAZPAD RAZMERJA: STRESNA ČUSTVENA IZKUŠNJA

Izognite se v težkih situacijah negativni strani stresa

Stresni hormoni neposredno vplivajo na organe imunskega sistema: bezgavke, kostni mozeg in vranico. Telo dnevno proizvaja milijone limfocitov, ki se borijo proti okužbam. Kortizol tudi znižuje aktivnost, število in življenjsko dobo drugih limfocitov. Prevelike količine tega stresnega hormona onesposobijo nekatere limfocite, tako da se ne morejo več boriti proti boleznim.

Spet druge lahko kortizol izvleče iz krvnega obtoka ali jih celo popolnoma uniči. Še bolj usodno je to, da stres najbolj prizadene naravne celice ubijalke limfocite, ki odkrivajo in uničujejo nenormalne celice ali celice, ki so okužene. Ne nazadnje pa stres očitno zmanjšuje tudi sposobnost organizma, ki je potrebna za celjenje ran.

Znamenja, ki so največkrat pod stresom so oven, lev, vodnar in škorpijon.

Preberite tudi STRAH, KAKO GA PREMAGATI IN SE SOOČITI