IVANA JE RAZOČARANA, SAJ JE DRUŽINSKO PODJETJE V TEŽAVAH

Bralka Ivana je razočarana saj je zaradi neodgovornih otrok družinsko podjetje v težavah
Potrebujete nasvet? Dobite ga na 090 44 11.

Bralka Ivana je razočarana saj je zaradi neodgovornih otrok družinsko podjetje v težavah

V družini imamo večje podjetje, v katerem sta zaposlena tudi sin in hči. Z možem sva vedno imela namen, da jima to podjetje kasneje tudi zapustiva, v zadnjem letu pa so se začele zadeve podirati in hkrati komplicirati. Hči ves čas potuje in brezglavo zapravlja, sin se je zaradi prevelikih obremenitev v svojem življenju podal v alkohol, z možem pa vsega dela enostavno več ne zmoreva, saj nisva več rosno mlada.

Razmišljava o spremembah, vendar sva izgubljena, saj sva celo svoje življenje vlagala v podjetje, vendar opore v otrocih žal ni čutiti.

Mislila sva, da bo vsaj eden od njiju dovolj odgovoren, da vodi podjetje v prihodnosti, ampak očitno sva se zmotila. Kaj naj storiva, saj so se zaradi skrbi obema začele pojavljati resne zdravstvene težave in prepiri s hčerjo in sinom, ki jim ni videti konca?

Ivana

Nasvet za bralko

Spoštovana Ivana, poslovanje je v zadnjih letih v naši državi zelo oteženo, zato so težave vaše narave zelo pogoste. Včasih je veljala miselnost, da moramo starši poskrbeti tudi za otroke in jim omogočiti boljše življenje, danes je to malo težje izvedljivo, saj določeni otroci ne kažejo hvaležnosti ali interesa.

Vaša hči je vajena živeti v obilju in preprosto ne razume, da bo morala za svojo plačo v podjetju tudi kaj narediti, oziroma se kdaj tudi čemu odreči.

Njen konflikten pristop pa je tisti, ki vas najbolj razžalosti, zato bi bilo morda smiselno razmišljati o tem, da ji daste možnost, da v prihodnje funkcionira sama, saj bo le tako spoznala kaj sta ji z možem vsa leta nudila in o čemer sta ji govorila. Naj vam ob tej odločitvi ne bo tako težko pri srcu, saj verjemite, da njej tudi ni težko, ko potuje in se zabava, vi pa delate in ves čas razmišljate, kako bi zadeve v poslu še bolje postavili in organizirali.

Res je, da je vaš otrok, vendar počasi sprejmite, da je dovolj stara, da sama poskrbi zase ter se prenehajte nahajati v vzorcih, da bo mogoče kdaj kaj drugače, saj če bi bilo, bi že bilo.

Sin vas bo morda bolj resno jemal, če bo videl, da ste začeli z resnimi ukrepi pri hčeri. Seveda bo potreboval nekaj časa in podpore, da se izkoplje iz svojih težav, vendar kot pravite sami, z njim veliko lažje delujete v podjetju.

Čas je, da si z možem vzameta več časa zase, za sprostitev, ter morda razmislita o zmanjšanju obsega podjetja ali o tem, da zaposlita zunanjo osebo z dovolj znanja, ki bi vaju razbremenila in morda olajšala tudi kakšen družinski spor. Vsekakor pa bo nekako potrebno ukrepati, saj čas teče, vajino nezadovoljstvo pa se stopnjuje iz dneva v dan!

Pripravljeno za Govori.se