Hči ima težave s hrano, prosim za nasvet, obupana bralka Barbara

Magdalena, imam težavo, ki je sama ne znam rešiti. Mož je cele dneve na službenih poteh in sestankih, zato je skrb za šestnajst letno hči prepuščena samo meni. V zadnjem letu je hči močno shujšala. Preskakuje obroke, vse kar je včasih oboževala, pravi, da je nezdravo. Moti me tudi to, da si nosi obroke v sobo, ne vem pa če jih resnično zaužije.

Hči ima težave s hrano

Začela se je tudi zaklepati v sobo in se prekomerno ukvarjati s športom. Oče pravi, da je pač v puberteti, naj jo pustim na miru, jaz pa mislim, da ima hči velike težave in bi ji želela nekako pomagati, da ne bo uničila svojega življenja. Poskusila sem se z njo pogovoriti, vendar se mi nikakor ne odpre, vedno bolj sva v konfliktih in jaz se vedno bolj obremenjujem s tem.

Barbara

Barbara je obupana, saj ima hči težave s hrano

Spoštovana Barbara, skrb za hči je vsekakor upravičena. Mož je moški, ki skoraj vso svojo energijo posveča poslu in ima občutek, da poskrbi za vse. Res je, da vaju finančno oskrbuje, vendar to še zdaleč ni vse. Ste se vprašali, če morda del razloga za hčerino počutje tiči tudi v moževi odsotnosti?

Pogovorite se najprej z možem in mu jasno predstavite celotno situacijo, ki je očitno ne želi videti v pravi luči. Morda celo vidi hčerine spremembe, pa se jih boji in se umika tudi iz razloga nemoči. V današnjih časih ima veliko najstnic težave s prehranjevanjem. Nekatere so na poti k anoreksiji ali bulimiji, druge pa se soočajo s kompulzivnim prenajedanjem in debelostjo. Vse te bolezni pa vsekakor močno vplivajo na samopodobo, ter posledično tudi uspeh posameznice.

Hči ima težave s hrano

Glede na dejstvo, da je vaša hči mladoletna, lahko uvedete nekoliko strožja pravila prehranjevanja in jo malce bolj nadzirate.

Lepo ji razložite, da je prostor za obroke kuhinja, ne soba in ji nikar zraven preveč ne očitajte. Nekaj se v hčerini notranjosti zagotovo dogaja, saj se v zadnjem času nakazuje preveč sprememb, tudi na njenem telesu.

Ravno zato se bo potrebno v težavo poglobiti, vendar skupaj s hčerjo, ki pa bo najprej verjetno odklonilna in nezainteresirana za kakršnokoli sodelovanje. Vi ste tista, ki boste morala imeti trdo voljo in se držati določenih pravil, čeprav vas bo včasih bolelo srce. Če pa sama ne boste zmogla, vam svetujem kakšen izčrpen pogovor hčere s strokovnjakom, vsekakor prej, kot bo prepozno.

Članek je bil objavljen v reviji Lady/Magdalena svetuje

Če imate tudi vi težavo, pokličite za individualen nasvet.