Gregorjevo, dan ko se ptički ženijo ter duhovni pomen ptice

Predviden čas branja: 4 minute

Gregorjevo je praznik, ki se praznuje danes, na god sv. Gregorja. Wikipedija navaja, da ima šega korenine v predkrščanski dobi, vendar se je pri ljudeh uveljavilo prepričanje, da predstavlja prihod pomladi, saj se je po starem koledarju praznovalo na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši.

Gregorjevo velja za praznik zaljubljencev ali praznik, ko se ptički ženijo. Stari običaj pravi, da so se dekleta nekoč na Gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, je naznanila, kakšen bo njen mož.

Ptice so povsod. Ljudje običajno ne preživijo dneva, ne da bi slišali kakšno ptičjo pesem ali opazili pisana krilata bitja.

Morda zato večina od nas duhovni pomen ptic jemlje kot nekaj samoumevnega. Simbolika ptic je ponavadi pozitivna in do roba napolnjena z uspešnimi sporočili. Pozitiven je tudi pomen ptic, ki letijo. Simbol ptice je priljubljen po vsem svetu v različnih kulturah. Prisotnost teh simpatičnih bitij je tisto, zaradi česar smo radovedni in nas vodi k raziskovanju njihove simbolike.

Gregorjevo, dan ko se ptički ženijo ter duhovni pomen ptice

Kaj predstavljajo ptice?

Medtem ko nekateri menijo, da so ptice povezava med nebom in zemljo, ker so miroljubne in pomirjujoče, je njihov pomen veliko širši. Zanimivo se je dotakniti njihovega zgodovinskega in duhovnega pomena.

V različnih religijah, časih in kulturah sveta je izrazita simbolika ptic zelo pomembna. Ptice simbolizirajo razsvetljenje, ne glede na duhovno naravo ali posvetnost. Edinstvena fizična zgradba ptic z votlimi kostmi, perjem in telesi jim omogoča letenje po odprtem modrem nebu. To je sposobnost, ki ji ljudje zavidamo. Ko ptica odpre krila, da se prosto dvigne, spusti vse skrbi in poleti v lepše energije. V literaturi ter mitologiji najdemo tudi različna sklicevanja na zgodovinsko simboliko ptic.

Z drugimi besedami, ptice so veliko več kot votle kosti in perje, so žive predstave in simboli upanja in moči. Pojavljajo se vedno znova, od začetka do konca, včasih samo kot del nečesa, drugič pa igrajo ključno vlogo pri oblikovanju zgodovine.

Gregorjevo, dan ko se ptički ženijo ter duhovni pomen ptice

Ptice med drugim simbolizirajo usmiljenje ter upanje. Stari Kelti so verjeli v moč čaščenja živali predvsem zato, ker so jih imeli za duše pokojnikov. Glede na vrsto živali so Kelti potegnili vzporednice s preobrazbo in življenjem pokojnikov. Ptice so veljale za reinkarnacije najbolj pobožnih in zelo spoštovanih posameznikov. Simbol ptice pomeni tudi transcendenco in svobodo. Poleg duš in reinkarnacij so Kelti verjeli, da ptice predstavljajo osvoboditev za ljudi zaradi njihove sposobnosti, da letijo visoko v nebo.

Kaj simbolizirajo ptice v naših sanjah?

Ko v sanjah vidimo ptico, ponavadi simbolizira naše cilje, upanje in želje. Vendar pa če se malce poglobimo, ugotovimo, da so različni pomeni ptic v naših sanjah obogateni z različnimi spremenljivkami. Nekatere vrste ptic pomenijo harmonijo, ravnotežje, veselje, ekstazo in ljubezen, druge pa opozarjajo in napovedujejo grozne čase, boje ali težave v človekovem življenju. Način opazovanja ptice je temeljnega pomena. Duhovni pomen jate ptic v sanjah je zelo pozitiven.  

V kolikor si želite hišnega ljubljenčka, ki vam bo ves čas dovajal energijo, je dobra izbira papiga, s katero se boste tudi na duhovni ravni lahko povezali!