Bralka Sanja prosi za nasvet, saj v življenju vse stvari pretirano načrtuje

Na vas se obračam, ker imam občutek, da se v življenju več ne morem sprostiti. Že v mladosti so mi zakoreninili vzorec, da moram vedno vse načrtovati. Da mora biti vse urejeno, ter da so napake v življenju nedopustne, ter da smo zanje krivi sami, saj se nismo dovolj potrudili. Stanje se je še poslabšalo, ko sem prišla do zaključka, da me obremenjuje tudi služba, saj se mi delo kopiči. Obveznosti nosim s sabo domov, saj želim, da je vse narejeno popolno, čeprav so me nadrejeni že opozorili, da se preveč trudim, ter da sem preveč obremenjena z rezultati.

Potrebujete nasvet?

Tudi doma imam vse pospravljeno, očiščeno in urejeno in glede na to, da si nekoč želim razmerja, si ne predstavljam, kako bi lahko nekdo porušil moj red in moje navade.

Bralka Sanja prosi za nasvet, saj v življenju vse stvari pretirano načrtuje

Izčrpavanje z delom in nalogami, ki si jih zadajam v okviru celotnega dne, me je pripeljalo na rob obupa. Odločila sem se, da nekaj naredim, spremenim. Saj tako ne morem več živeti, vendar ne vem, kako naj se lotim vsega skupaj, ker sem izgubljena. Mi lahko prosim svetujete?

Sanja

Nasvet za bralko Sanjo

Vaša težava ni zanemarljive narave, zato vas naj najprej pohvalim, da ste na dobri poti. Saj ste že sami prišli do zaključka, da vas perfekcionizem in pretiran red dobesedno uničujeta. Notranji glas vam narekuje, da je čas za bolj sproščeno in svobodno življenje, kot si ga zaželite v danem trenutku. Vaš razum pa je tisti, ki vam pravi, da morajo obveznosti vendarle opravljene popolno, da ničesar ne smete izpustiti, zamuditi. Torej se je počasi potrebno temu glasu upreti. Takšno stanje predstavlja izjemno visoko tveganje za razvoj psihosomatskih bolezni. Saj je vaš organizem ves čas v pogonu. Torej vaše telo je konstantno pod adrenalinom, kar predstavlja velike in resne obremenitve.

Bralka Sanja prosi za nasvet, saj v življenju vse stvari pretirano načrtuje

V življenju se ničesar več ne veselite, saj ste ves čas pod pritiskom in takšen način življenja, oziroma životarjenja je potrebno čim prej zaključiti.

Začeti bo potrebno razumeti, od kod prihajajo ti vaši vzorci, ki vas omejujejo. Na del vprašanja ste odgovorili že sami, kriva je vzgoja. Te vaše vzorce bo potrebo sprejeti do te mere, da bodo še vedno v skladu z vašimi vrednotami. Hkrati pa se zaradi njih ne boste več izčrpavali. Izplača se vam premakniti se iz tega začaranega kroga.

Če sami ne boste uspeli rešiti težav in se življenju enostavno bolj prepustiti, vam svetujem, da poiščete pomoč kakšnega psihoterapevta. S katerim bosta skupaj poiskala odgovore na vaša vprašanja in dosegla stabilizacijo, po kateri hrepenite. Življenje je prekratko, da bi ga posvetili le pravilom ter zakoreninjenim vzorcem. Saj ste z njihovo pomočjo pozabili sproščeno živeti.

Pripravljeno za Govori.se

Preberite tudi BRALKA BARBARA IN PARTNER SI ŽELITA RAZLIČNO ŽIVLJENJE