Bralka Nastja ima problem, saj njeni starši delajo velike razlike

Že nekaj časa se vrtim v krogu žalosti, predvsem pa ne razumem svojih staršev. Sama sem uspešno končala študij in imam za sabo že nekajletno kariero, v zadnjem letu pa sem službo žal izgubila. Starše sem prosila za manjšo finančno pomoč. Vendar so jo odklonili in rekli, naj se znajdem sama.

Po drugi strani pa sestri, ki je malce mlajša od mene, ki ni končala študija in dela v domačem podjetju, omogočajo popolno finančno podporo. Tudi živi pod njuno streho, jaz pa si najemnino plačujem že vsa leta sama. Ne razumem, kako lahko delajo takšne razlike, čeprav sem bila do njiju vedno zelo spoštljiva.

Bralka Nastja ima problem, saj njeni starši delajo velike razlike

Boli me tudi to, da je ona zanju več vredna, ker je ostala doma in ima dva otroka, ter dela, čeprav bolj malo, v domačem podjetju. Do mene pa se obnašajo kot da sem tujka, kot da nikoli nisem dovolj dobra. Kaj naj storim, razmišljam tudi da bi prekinila stike z njimi?

Nastja

Nasvet: Spoštovana Nastja, vidim, da ste zrela oseba, samostojna in sposobna razumskega razmišljanja. Opažam tudi, da vam je popolnoma jasno, da vam starši niso dolžni pomagati. Oziroma da se o tem odločajo sami. Boli vas pa, ker vaši starši zelo pomagajo, tako in drugače vaši sestri, ko pa ste se enkrat znašla v zagati, pa so vašo pomoč odklonili.

Torej vas najbolj bolijo razlike, ki jih v primeru, da tudi sestri ne bi pomagali niti ne bi občutili.

Kar lahko vi storite, je, da ste do mame ter očeta iskreni in jima poveste, kako se vi počutite ob tem, ko gledate in čutite razlike, ki jih delata med vama s sestro. Zavedati pa se morate, da jima sestra na nek način zadovoljuje njune potrebe po tem. Da se lahko vključujeta v njeno življenje zato boste morali biti previdni, da ne boste naleteli še na večji konflikt. Starši lahko delajo razlike namensko ali nenamensko.

Bralka Nastja ima problem, saj njeni starši delajo velike razlike

Večinoma je pa najbrž tako, da se starši sploh ne zavedajo, da delajo otrokom krivico, česar sami verjetno ne razumete. Menim, da sta vaša starša avtomatsko, ko ste se vi odselila in zaživela svoje življenje, smatrala, da sta vas na nek način izgubila. In tako sta vso svojo pozornost preusmerila na vašo sestro, ki pa njunem mnenju živi pravilno.

Upam, da vseeno spoštujete odločitve staršev v tej meri, da ne boste začeli zaradi tega svojo sestre še sovražiti. Kar bi med vami še dodatno povečalo napetosti. Prekinitev stikov je zadnja možnost, saj lahko to tudi vam dolgoročno povzroči čustvene bolečine. Zato poskusite zadeve najprej rešiti s pogovorom.

Pripravljeno za Govori.se

Preberite tudi SEBASTIJANA JE PARTNERKA ZAPUSTILA IN ZMEDLA