Če se vam večina telesnih dejavnosti zdi preveč dolgočasna, vas bo morda navdušil najnovejši trend: iz azijskih borilnih športov izpeljana tae bo in kikboks.

Borilne veščine
Borilne veščine – Boks

Glede učinkovanja na srčno žilni sistem in izboljševanja aerobne vzdržljivosti se prav nič ne da primerjati z udarci in brcami, polnimi energije. Toda tudi tradicionalni borilni športi, kot so judo, karate ali kung fu omogočajo kakovostno aerobno vadbo, ki vključuje celo telo in temelji zlasti na ravnotežju in koordinaciji. Čeprav so te tehnike znane že stoletja, se borilni športi še dandanes relativno malo znanstveno raziskani. Edina nekoliko bolj raziskana različica je tai či. Pri njem gre za vaje , ki z elegantnimi in kontroliranimi gibi izboljšujejo telesno pripravljenost. Izvajajo jih lahko celo ljudje, ki zaradi starosti, bolezni ali prizadetosti ne bi smeli izvajati nobenega posebno dinamičnega športa.

Borilne veščine
Borilne veščine

V raziskavi so moški in ženske, stari med 58 in 70 leti, izvajali tai či po eno uro 4 – 5 dni v tednu. Pri moških se je za 15% izboljšala vzdržljivost srčno žilnega sistema, pri ženskah pa celo za 21%. Tai či jim je omogočil, da so se spet lahko vzpenjali po stopnicah in bolj živahno hodili , ne da bi pri tem ostali brez sape.

DOBRI RAZLOGI ZA BORILNI ŠPORT:

1. Izboljšujejo disciplino.

Borilni športi se začne tako, da si človek postavi cilj, potem pa se po posameznih korakih uči, kako ga postopoma doseči.

2. Krepi telo, pozitivno pa vpliva tudi na male sive celice.

Kakovostna vaja borilnega športa izboljšuje koordinacijo in gibčnost.

3. Krepi samozavest in uravnoteženost.

Omogoča, da pozabite na jezo, strah in druge občutke, ki škodijo zdravju.

blank

 

NAJ GIBANJE POSTANE DEL VAŠEGA ŽIVLJENJA