Aloe vera je rastlina, ki je v Sloveniji prisotna v številnih domovih…

Rastlina … marsikdo pa se ne zaveda njenega zdravilnega učinka.

Beseda vera izvira iz lat. verus kar pomeni pravi. Beseda aloe je afriškega izvora in predstavlja stepsko rastlino z mesnatimi listi. Poznali so jo že leta 1753. Znana je tudi pod imeni zdravilna aloja, drevesasta aloja, krokodilov jezik, kitajska aloja, indijska aloja in čudežna rastlina, kar s svojimi lastnostmi tudi potrjuje.

Aloe vera
Aloe vera

ZDRAVILNE UČINKOVINE

Polisaharidi, antrakinoni in lecitin, Vitamin A, C, E, B12.

Njena uporaba v smeri lajšanja zdravstvenih težav vključuje lajšanje želodčne zgage, pospešuje proces celjenja pri opeklinskih poškodbah, blaži in zmanjšuje vnetja, pomaga pri zaprtosti, niža raven holesterola. Njene hranilne snovi imajo pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa, vendar bi jo morali uživati redno. Ugoden učinek ima tudi v primeru dehidracije. V alojinem soku, ki ga pridobivajo iz hladno stiskanega alojinega gela se nahajajo polisaharidi, ki delujejo protivnetno v ustni votlini, dlesnih in prebavilih. Če želite narediti nekaj zase, za svoje zdravje ali preventivo, je priporočljivo vsakodnevno pitje soka aloe vere. Dnevna količina soka za povprečno osebo je od 55 ml.

ZANIMIVOST

Okoli 600 let pred našim štetjem so jo Arabska ljudstva poznala pod imenom ‘puščavska lilija’. Iz njenih listov so stiskali sok in gel ter ga shranjevali v boršah iz kozje kože. Alojino kašo so sušili na soncu in jo nato zmleli v prah.

NAJ BO ALOE VERA V VAŠEM DOMU

Aloe vera
Aloe vera

Aloe vera potrebuje svetlobo, zato je najboljše mesto zanjo svetel kotiček v stanovanju, tisti, ki se ga vsaj za nekaj ur dotaknejo sončni žarki. Odmaknite jo od oken, saj potrebuje svoj prostor in nikar ne pretiravajte z zalivanjem. Počakajte, da se zemlja posuši in vedno odlijte odvečno vodo. Ker njeni listi potrebujejo več podpore, jo posadite v večjo posodo. Da je rastlina zrela vidite, ko so konice njenih listov rožnato obarvane. Nabirajte večje, zgornje liste in počakajte, da je rastlina zrela.

UPORABA

Iz nabranih listov lahko pripravite gel, ki blagodejno vpliva na kožo. Učinkuje proti aknam in je odličen losjon za telo. Pomaga tudi ko je vaša koža opečena.
Alojin gel vsebuje cca 97,5 % vode, sluzi. Nato sledijo salicilna kislina, ki mehča povrhnjico kože, vitamini A, E, C in D, nekaj prostih sladkorjev, proste aminokislin, proteini, maščobe in rastlinski steroli. Aloe vera je bogata tudi z vsebnostjo kalcija, natrija in kalija ter mangana, železa, selena, cinka in magnezija.

ALOE VERA IN KOŽA

Aloe vera je čudežna rastlina, ki pospešuje obnovo celic in zavira procese staranja. Gel Aloe vere se absorbira v globlje plasti kože, koža postane bolj prožna in gladka, njen ten pa bolj enakomeren. Zaradi enakega Ph-ja pomaga ohranjati naravno ravnovesje kože. Če se borite z gubami, so učinkoviti obkladki iz svežih alojinih listov, ki si jih večkrat tedensko za deset minut nanesete na obraz. Ker Aloe vera odlično dezinficira kožo, pomaga pri gnojnih mozoljih ter pomaga proti razdraženi in vneti koži. Torej, poskusite, obrestovalo se vam bo!

S.V. univ.dipl.ing.živil.tehnol.

Preberite tudi ASTROZNAMENJA IN DVIG ENERGIJE Z VITAMINI