Kako se izogniti zasvojenosti, če vas je ujela v svoj primež?

Kompulzivnemu, nezadržanemu vedenju zaradi telesne in čustvene odvisnosti pravimo zasvojenost. Lahko ste zasvojeni s snovmi, na primer z mamili ali s tobakom, ali pa s prenajedanjem ali igranjem na srečo.

Čeprav hlepite po tem, vam lahko preprosto zdravljenje pomaga, da se odvadite. Vendar je za resne zasvojenosti pogosto potrebna zdravniška pomoč.

Ste zasvojeni s hrano?

Če vas kakšna dejavnost razveseljuje, vam ublaži stres ali neprijetno počutje, vam lahko pride v navado, da se k njej zatekate v hudih časih ali kadar bi določeni dogodki v vsakdanu zlahka privedli do tega. Nekatere zasvojenosti kot so kajenje in čezmerno pitje, zelo škodijo telesu.

Vsaka prevladujoča navada terja svoj davek pri telesnem ali čustvenem zdravju in utegne postati nevarna celo vaši družini in drugim. Snovi kot so mamila in nikotin v tobaku, hudo zasvojijo človeka, večina ljudi, ki jih uživa, postane od njih telesno odvisna.

Zasvojenosti

Nekateri ljudi so lahko genetsko nagnjeni k zasvojenosti, ker imajo v možganih določeno ravnovesje snovi.

Preberite tudi ZASVOJENOST S HRANO IN ASTROLOŠKA ZNAMENJA

Potrtost ali tesnoba sta lahko povezani z neravnovesjem hormonov, zaradi česar se prej pojavi poželenje, ki vodi v zasvojenost. Pomembni so prav tako družbeni, čustveni in vedenjski vplivi.

Z odločnostjo, vztrajnostjo in ob podpori se vzorci vedenja ob zasvojenosti pogosto lahko spremenijo.

Študije kažejo, da si lahko z vajami joge, meditacijo in vizualizacijo pomagate, da se rešite zasvojenosti in zavzamete pozitivnejši odnos do svojega zdravja. Dnevna seansa položajev joge, dihalnih vaj in sprostitve vas pomiri, zmanjša simptome popuščanja in vam krepi voljo. Vsakršna telesna vadba pripomore k dobri volji in dviga samozavest, zato je dragoceno orožje proti zasvojenosti.

Kako se izogniti zasvojenosti, če vas je ujela v svoj primež?

Če ste zasvojen pivec, vključite v prehrano jedila, bogata z beta karotinom, magnezijem, kromom, cinkom in z vitamini B,C in E.

Ta hranila pomagajo telesu potešiti povečano potrebo po vitaminih, mineralih in esencialnih maščobnih kislinah ter zmanjšati poželenje. V vaši prehrani naj bo veliko beljakovin in kompleksnih ogljikovih hidratov, na primer polnovreden kruh, testenine in rjav riž. Pijte veliko brezalkoholnih tekočin, dehidriranje lahko sproži vedenje, ki povzroča zasvojenost.

Preberite tudi ZDRAVA PREHRANA: Zdravilni učinki živil