Velika noč, praznik ki zbližuje družino

Velika noč je določena na podlagi luninega koledarja. Pomlad se začne 21. marca, velika noč pa vedno v nedeljo po prvi pomladni polni luni. Velika noč je najpomembnejši krščanski praznik.

Kristjani praznujejo Jezusovo vstajenje od mrtvih.  Velika noč je praznik veselja in upanja. Velikonočne tradicije se v veliki meri od države do države razlikujejo.

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk.

Velika noč

Zgodnje kristjane so, kot navaja Wikipedija krščevali na predvečer velike noči in tudi danes odrasle osebe običajno krščujejo na ta praznik. Ker je Kristus vstal iz kamnitega groba podobno, kakor pišče pride iz jajca, in ker tudi krst pomeni vstop v novo življenje, je jajce znamenje Kristusovega vstajenja in hkrati tudi krsta. Izmenjavanje velikonočnih jajc oziroma pirhov izhaja že iz starih poganskih navad. Jajca predstavljajo ljubezen in prijateljstvo, pa tudi celotno stvarstvo kot kozmično jajce .

Ali ste vedeli? Prva zgodba o velikonočnem zajcu, ki skriva jajca na vrtu in je prav tako eden izmed velikonočnih simbolov, je bila objavljena leta 1680.

Velika sobota je dan kuhanja in pripravljanja jedi, ki se jih bo blagoslovilo. Dobrote in njihov pomen:

 • šunka ali druga mesnina predstavlja Jezusovo telo
 • hren je simbol žebljev, s katerimi so Jezusa pribili na križ
 • pirhi  so simbolično Jezusova kri, simbolizirajo pa tudi ponovno življenje, tako kot zajčki
 • potica simbolizira Jezusovo krono

Velika nedelja

Velika nedelja je največji dan, dan ko je Jezus vstal od mrtvih in se izmuznil v nebesa. Je dan, ko se družina zbere ob praznično obloženem zajtrku in se skupaj poveseli.

Velikonočni ponedeljek

Velikonočni ponedeljek je dela prost dan. Pirhi in ostale dobrote, ki jih v nedeljo niste pojedli, bodo  končno prišli na svoj račun.

Od kod izhaja ime Velika noč?

Korenine poimenovanja so še danes uganka. V angleščini se praznik imenuje “Easter”, kar izhaja iz Eostre, ki je bila tevtonska boginja pomladi in plodnosti. V slovenščini ta praznik imenujemo tudi judovska velika noč ali praznik opresnikov.

Velika noč

Velikonočni pirhi

Pobarvajte jih na naraven način in v ustvarjanje vključite tudi ostale družinske člane. Izraz pirh je soroden izrazu piros, kar v madžarščini pomeni rdeča barva, v grščini ogenj, češka beseda pyreti pa pomeni pordeti.

Tradicija velikonočnih jajc izhaja že iz časov Egipčanov, Perzijcev, Grkov in Rimljanov, ki so v jajcu videli simbol življenja. Jajca so prav tako starodavni simbol plodnosti, medtem ko so ljudje verjeli, da pomlad prinaša novo življenje in omogoča ponovno rojstvo.

Ali ste vedeli? Po podatkih Guinnessove knjige rekordov je bilo največje čokoladno jajce narejeno v Italiji leta 2011. Visoko je bilo 10,39 metra, tehtalo je sedem ton in 200 kilogramov.

Pobarvajte jajca z naravnimi barvami

 • RDEČA: čebulni olupki
 • MODRA: rdeče zelje, borovnice
 • BEŽ: kava, črni čaj
 • ORANŽNA: čebula, korenje
 • RUMENA: kurkuma
 • ZELENA: peteršilj, špinača
 • VIJOLIČASTA: rdeče vino
 • ROZA: rdeča pesa

Astro namig

V soboto se Merkur zavihti v znamenje ovna, zato bo družinsko druženje pozitivno, vsaj kar se tiče splošne naravnanosti in komunikacije. Luna se bo v nedeljo nahajala v znamenju strelca, zato se boste z veseljem prepustili prijetnim energijam. Velikonočni ponedeljek bo bolj resen dan, saj se bo luna sprehajala v znamenju kozoroga in vas opominjala tudi na bolj odgovorne zadeve.

Preberite tudi ŽENSKE, KI ŽIVITE ZA DOM IN DRUŽINO